Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

Face Αpp: Ανησυχία για τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή

Ανησυχία προκαλεί το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα των εκατομμυρίων χρηστών από την viral εφαρμογή FaceΑpp, που δείχνει εκατομμύρια χρήστες να εμφανίζονται νεότεροι ή πιο γερασμένοι.

Ανησυχία προκαλεί το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα των εκατομμυρίων χρηστών από την viral εφαρμογή FaceΑpp, που δείχνει εκατομμύρια χρήστες να εμφανίζονται νεότεροι ή πιο γερασμένοι.

Το FaceApp, δημιουργήθηκε το 2017 από μία μικρή εταιρία την Wireless Lab, η οποία έχει την έδρα της στη Ρωσία. Τότε η εφαρμογή είχε κατακριθεί ως «ρατσιστική», καθώς χρησιμοποιούσε φίλτρα που επέτρεπαν στους χρήστες να αλλάζουν το χρώμα του δέρματος τους και την εθνικότητα τους.

Η εταιρία σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί στα πνευματικά δικαιώματα αναφέρει ότι, «χρησιμοποιεί εργαλεία ανάλυσης από ένα τρίτο μέρος» στα οποία, «συγκεντρώνουμε δεδομένα που στέλνουμε από την συσκευή σας ή την εταιρία μας συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων που έχετε επισκεφτεί, add-ons και άλλες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την υπηρεσία μας», υποστηρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να νοικιάσουμε ή να πουλήσουμε τα δεδομένα σας σε κάποιο τρίτο μέρος εκτός του faceapp», αλλά ακόμη στο ίδιο κομμάτι γράφεται, «τρίτα μέρη (οργανισμοί) μας βοηθάνε να σας παρέχουμε την υπηρεσία».

Ο ειδικός ερευνητής σε θέματα προσωπικών δεδομένων Ρόμπερτ Μπαπτίστ, δήλωσε στο euronews, πως «είναι αρκετά ασαφές», «Δεν γνωρίζουμε πώς αποθηκεύουν τις φωτογραφίες, αλλά μπορούμε να δούμε ότι στους server τους έχει ανέβει μόνο η φωτογραφία την οποία επεξεργάζεται ο χρήστης, δεν ανεβάζουν όλες τις φωτογραφίες του χρήστη, αλλά μόνο την συγκεκριμένη». Επίσης η εταιρία δεν έχει υπογράψει τον γενικό κανονισμό για την προστασία περί προσωπικών δεδομένων, το οποίο επίσης είναι ένα πρόβλημα.

Η εταιρία δηλώνει με ανακοίνωση της ότι «δεν μεταφέρει άλλες φωτογραφίες από το κινητό στο cloud της», συμπληρώνοντας «ότι οι περισσότερες φωτογραφίες διαγράφονται εντός 48 ωρών από την ώρα που ανέβηκαν στον server».

Τέλος, αναφέρει ότι παρόλο που η εταιρία έχει τη βάση της στη Ρωσία, «τα δεδομένα δεν μεταφέρονται στη Ρωσία» και «ανεβάζουμε μόνο τη φωτογραφία που έχει υποστεί επεξεργασία».

Send this to a friend