• Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου
  • 13:27

Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Η Ελλάδα εισέρχεται ξανά στο αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος -Επανένταξη της χώρας στον ESA

Στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) επανεντάσσεται η Ελλάδα, έπειτα από απουσία οκτώ ετών λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, επενδύοντας 8,2 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Η απόφαση της κυβέρνησης κατατέθηκε στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών των χωρών-μελών της ESA, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

Η επανένταξη της χώρας κατέστη εφικτή έπειτα από προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εξεύρεση κονδυλίων, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Εξασφαλίσθηκε έτσι η συμμετοχή σε προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της εθνικής διαστημικής βιομηχανίας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, όσο και στην ενίσχυση της γεωγραφικής επιστροφής.

Αναλυτικά η κατανομή του ποσού ανά πρόγραμμα/δραστηριότητα έχει ως εξής:

• Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας (GSTP) με 2.400.000 €
• Παρατήρηση Γης (Earth Observation – EOEP 5) με 2.400.000 €
• Τηλεπικοινωνίες & Ολοκληρωμένες Εφαρμογές (Telecom – ARTES) με 2.600.000 €
• Υποστήριξη Επιστήμης & Εξερεύνηση Διαστήματος (Space Exploration - E3P) με 300.000 €
• Παρακολούθηση Διαστημικής Δραστηριότητας (SSA) με 200.000 €
• Ανάπτυξη Επιστημονικών Πειραμάτων (PRODEX) με 300.000 €

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το γεγονός της επανένταξης της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης από τον Οργανισμό σε πολιτικό επίπεδο και ενίσχυσε την εικόνα -συμμετοχή της ως κράτος-μέλος. Το σχετικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή από το σύνολο της επιστημονικής και βιομηχανικής κοινότητας του τομέα αναμένεται να είναι ευρύ και άμεσο. Για τους λόγους αυτούς, η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να προετοιμαστεί σε συνεργασία με την ESA με βασικό άξονα την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση αυτής της σημαντικής “επένδυσης”.

(πηγή: ΑΠΕ-ΣΚΑΙ)

Δημοφιλή