Αθήνα

 

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

zodia11
Δύο ζώδια που θα βγάλουν απληστία, σήμερα

TECH

Η μαθητική ρομποτική «ζει δόξες» στην Ξάνθη: Σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν μικροδορυφόρο

Η μαθητική ρομποτική ήταν το όχημα, ώστε μια πολυπληθής ομάδα μαθητών στην πόλη της Ξάνθης να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στους τομείς της επιστήμης και της υψηλής τεχνολογίας. Μέσα σε δύο χρόνια η εκπαιδευτική ρομποτική είχε τόσο μεγάλη απήχηση πάνω τους, που πλαισιώθηκε και με μια σειρά από άλλες δράσεις, μέχρι το σημείο μαθητές της πόλης να ετοιμάζονται πλέον για την εκτόξευση ενός δικού τους μικροδορυφόρου!

«Είδαμε πόσο αρέσει στα παιδιά (η ρομποτική) κι αποφασίσαμε μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί, να διευρύνουμε αυτή τη δράση, να φτιάξουμε έναν σύλλογο στην πόλη, τους “RoboSpecialists”, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά του δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου να ασχοληθούν με αυτό το χόμπι» εξήγησε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δρ Θανάσης Μπαλαφούτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου Διαστημικής στο Δ.Π.Θ, της ομάδας ρομποτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης και «προπονητή» των RoboSpecialists.

Πρόκειται για ένα τομέα που έχει συναρπάσει τους νεαρούς Έλληνες μαθητές τα τελευταία χρόνια και έχει δώσει τη δυνατότητα για μεγάλες επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο. «Στην εποχή μας η έκρηξη της τεχνολογικής προόδου έδωσε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να συνεργαστούν με τα πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθούν εκπαιδευτικά εργαλεία διδασκαλίας της ρομποτικής τα οποία έχουν χαμηλό κόστος και είναι προσιτά για τον καθένα. Κάπως έτσι προέκυψε η εκπαιδευτική ρομποτική πριν από δύο δεκαετίες περίπου, ενώ στη χώρα μας ήρθε περίπου το 2009 όταν ο οργανισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής WRO έφερε την Ολυμπιάδα στην Ελλάδα και έκανε τη χώρα μας μέλος τη ολυμπιακής επιτροπής της εκπαιδευτικής ρομποτικής» τονίζει ο νεαρός εκπαιδευτικός που περιγράφει μια εξαιρετικά ταχύτατη πορεία διείσδυσης στους μαθητές της περιοχής.

Οι πρώτοι μαθητές που άρχισαν να εκπαιδεύονται κι οι πρώτοι πανελλήνιοι διαγωνισμοί «που αποτελούν κίνητρο για τα παιδιά να συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις», ήταν που είχαν ως αποτέλεσμα, όπως εξηγεί ο κ. Μπαλαφούτης, το 2012 το 1ο γενικό λύκειο Ξάνθης «να αποκτήσει το πρώτο κιτ ρομποτικής», ενώ «η πολύ καλή συνεργασία που υπήρχε ανάμεσα στους γονείς, τους διδάσκοντες στα παιδιά αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης», δεν άργησε να αποδώσει καρπούς. Μέσα από αυτές τις δράσεις ήρθε τα τελευταία χρόνια το ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Κατάρ το 2015, η 4η θέση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ινδία το 2016.

«Το σχολείο μας συμμετείχε στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην κατηγορία του ποδοσφαίρου, αφού κέρδισε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό, και έτσι τα παιδιά βρέθηκαν στο Κατάρ όπου εκεί έχοντας στις αποσκευές τους κάποιες πολύ καλές ιδέες, πρωτότυπες θα λέγαμε σε παγκόσμιο επίπεδο, κατάφεραν να διακριθούν, να πάρουν το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο. Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας έφτασε τόσο ψηλά πρώτο μετάλλιο σε έναν τομέα που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε κάποια αξιόλογη διάκριση» σημειώνει ο δρ Μπαλαφούτης, επισημαίνοντας ότι η διάκριση αυτή αποτέλεσε «ισχυρό κίνητρο για τα υπόλοιπα παιδιά της πόλης να ασχοληθούν με τη ρομποτική».

Εκπαίδευση για παιδιά μέσα από πειράματα και καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις
«Αυτή τη στιγμή στον σύλλογο, ο οποίος είναι πολιτιστικός και μη κερδοσκοπικός, εξασκούνται στη ρομποτική περισσότερα από 200 παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και του λυκείου, τα οποία διδάσκονται όχι μόνο ρομποτική, αλλά και μαθήματα STEM (σ.σ. Science, Technology, Engineering, Mathematics). Προσπαθούν δηλαδή τα παιδιά μέσα από πειράματα να κατανοήσουν το πώς αυτές οι επιστήμες συνεργάζονται και τι μπορεί να κάνει κάποιος, συνδυάζοντας τις γνώσεις από όλες τις θετικές επιστήμες» αναφέρει ο κ. Μπαλαφούτης εξηγώντας τη διαδικασία εκμάθησης μαθηματικών με διασκεδαστικό τρόπο που είναι σε εξέλιξη στα τμήματα που απευθύνονται στους μαθητές κάθε ηλικίας της πόλης της Ξάνθης.

Η συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό CanSat
Ο επόμενος τομέας δραστηριότητας υψηλής τεχνολογίας για μαθητές έχει ήδη εμφανιστεί όμως για τους μαθητές αφού το νέο σχέδιο που υλοποιείται αφορά έναν Μικροδορυφόρο και ένα πλήρες σύστημα ελέγχου του. «Προσπαθούμε οποιαδήποτε ευκαιρία να την αξιοποιούμε και να φέρνουμε στα παιδιά project και πράγματα να ασχοληθούν τα οποία τους αρέσουν. Είδαμε στο διαδίκτυο ότι υπάρχει ο διαγωνισμός CanSat, καταθέσαμε την πρόταση μας ως σύλλογος και είχαμε την τύχη να είμαστε στις δέκα πρώτες ομάδες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, από τις 36 πανελλαδικά που έκαναν αίτηση, και ξεκινήσαμε ήδη να κατασκευάζουμε τον μικρό μας μαθητικό δορυφόρο» εξηγεί ο κ. Μπαλαφούτης αναφερόμενος στον διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Πρόκειται για έναν δορυφόρο «με μέγεθος που παραπέμπει σε κουτί αναψυκτικού, δορυφόρος που μέσα έχει έναν μικροϋπολογιστή, διάφορους αισθητήρες, κινητήρες» σημειώνει ο Έλληνας εκπαιδευτικός. Ο μικρός δορυφόρος θα εκτοξευτεί τον Απρίλιο με έναν μικρό πύραυλο και θα εκτελέσει μια πλήρη διαδικασία. «Δεν θα πάει στο διάστημα, θα εκτοξευτεί όμως για να φτάσει σε ένα ύψος περίπου 1000 μέτρων ενώ μετά την εκτόξευση θα πρέπει να ανοίξει ένα αλεξίπτωτο και καθώς θα πέφτει αργά προς τη γη, θα πρέπει να εκπέμπει κάποιες πληροφορίες για μετρήσεις που θα κάνει στην ατμόσφαιρα και τα παιδιά έχοντας μια κεραία και έναν υπολογιστή θα συλλέγουν αυτές τις πληροφορίες. Στο τέλος θα πρέπει να ετοιμάσουν μια εργασία που να περιγράφει όλες τις παρατηρήσεις τις οποίες μπόρεσαν να κάνουν και να εξηγήσουν τα αποτελέσματα που έχουν πάρει» εξηγεί.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

screenshot 1

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου
6133440

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα
tzoker deltio

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»
6167503

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά
6167653

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα
realme 20324
Κυκλοφορεί η σειρά έξυπνων κινητών τηλεφώνων realme 12 Pro 5G
ekpoizo 190324
ΕΚΠΟΙΖΩ: Εσύ τι περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχεις;
xiaomi14 ultra 150324
Xiaomi 14 Ultra: Ανακοινώθηκε και είναι το καλύτερο εξοπλισμένο καμεροκινητό
jbareham 180405 1777 facebook 0003.0
Social Media: Αναφέρονται πάλι προβλήματα στο Facebook
screenshot 8
Επανέρχονται Facebook, Instagram και Threads μετά το «blackout»
facebook instagram
«Έπεσαν» Facebook και Instagram: Μαζικές αναφορές για προβλήματα παγκοσμίως