TECH
Φανταστείτε έναν σενάριο στο οποίο το smartphone σας καταλαβαίνει πότε αισθάνεστε αγχωμένοι και σας προτείνει αυτόματα τεχνικές χαλάρωσης. Αυτό το σενάριο μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα, χάρη στις ταχείες εξελίξεις στην ανάπτυξη πολυτροπικών συστημάτων αναγνώρισης συναισθημάτων. Μια πρωτοποριακή ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «CAAI Artificial Intelligence Research» διερευνά πώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τομέα της αναγνώρισης συναισθημάτων. Η μελέτη, με επικεφαλής τον ερευνητή Feng Liu από το East China Normal University, εμβαθύνει στον τομέα της ανάλυσης συναισθημάτων με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία αυτή στοχεύει στην αποκωδικοποίηση των ανθρώπινων συναισθημάτων με πρωτοφανή ακρίβεια, αναλύοντας έναν συνδυασμό εκφράσεων του προσώπου, μοτίβων φωνής, γλώσσας του σώματος, ακόμη και φυσιολογικών σημάτων.
«Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η εξυπηρέτηση πελατών, διευκολύνοντας τις εξατομικευμένες εμπειρίες και την κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων», πρόσθεσε ο Liu.
Μία από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις που επισημαίνονται στην ανασκόπηση είναι η ενσωμάτωση των τεχνικών βαθιάς μάθησης με ψυχολογικές θεωρίες. Αυτή η συγχώνευση επιτρέπει στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα αλλά και να κατανοούν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των συναισθημάτων και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας ενός ατόμου. Για παράδειγμα, το μοντέλο OPO-FCM που αναφέρεται στη μελέτη, μπορεί να αναλύσει βίντεο για να χαρτογραφήσει τις εκφράσεις του προσώπου, παρέχοντας πληροφορίες τόσο για τη συναισθηματική κατάσταση όσο και για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου.
Οι πιθανές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιες και ποικίλες. Στην υγειονομική περίθαλψη, η αναγνώριση συναισθημάτων με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση και τη θεραπεία της ψυχικής υγείας, προσφέροντας πιο αντικειμενικές και εξατομικευμένες προσεγγίσεις. Στην εκπαίδευση, τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να εντοπίσουν πότε οι μαθητές δυσκολεύονται ή αποστασιοποιούνται, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις. Ακόμη και η εξυπηρέτηση πελατών θα μπορούσε να μεταμορφωθεί με εικονικούς βοηθούς που θα μπορούν να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των πελατών σε πραγματικό χρόνο.
Μεθοδολογία
Η μελέτη πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων στις τεχνικές αναγνώρισης και ποσοτικοποίησης συναισθημάτων με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ερευνητές ανέλυσαν διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης των εκφράσεων του προσώπου, της ομιλίας, των χειρονομιών και των πολυτροπικών προσεγγίσεων που συνδυάζουν πολλαπλές πηγές δεδομένων. Εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούν αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, ιδίως μοντέλα βαθιάς μάθησης όπως τα συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα και επαναλαμβανόμενα νευρωνικά δίκτυα, για την επεξεργασία και την ερμηνεία συναισθηματικών δεδομένων.
Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα συστήματα αναγνώρισης συναισθημάτων έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά την ακρίβεια και την αξιοπιστία. Για παράδειγμα, ορισμένα συστήματα πέτυχαν ποσοστά ακρίβειας σχεδόν 80% σε προσομοιωμένα περιβάλλοντα.
Περιορισμοί της μελέτης
Παρά τις ελπιδοφόρες προόδους, η μελέτη εντόπισε αρκετούς περιορισμούς. Οι πολιτισμικές διαφορές στη συναισθηματική έκφραση αποτελούν πρόκληση για τη δημιουργία καθολικά εφαρμόσιμων συστημάτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να είναι προσαρμοστικά ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν ότι οι συναισθηματικές εκφράσεις διαφέρουν σημαντικά μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι επίσης μεγάλες, καθώς η συλλογή και η ανάλυση συναισθηματικών δεδομένων εγείρει σημαντικά ηθικά ζητήματα.
ΠΗΓΗ: Studyfinds
Ροή Ειδήσεων
13/10/2024 | 15:30
Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε ολοσχερώς τζαμί σε χωριό στο νότιο τμήμα της χώρας
13/10/2024 | 15:20
Δ. Κιλελέρ: “Ρήμαξαν” μετασχηματιστές και καλώδια – 20 κλοπές σε διάστημα δύο εβδομάδων
13/10/2024 | 15:05
Ειρήνη Μελισσαροπούλου για την υπόθεση ναρκωτικών: “Πέρασα δύσκολα, προσπαθούσα να συνεννοηθώ με κινήσεις”
13/10/2024 | 14:40
Τάσος Ιορδανίδης: Η on air αναφορά στον Δημήτρη Γιαγτζόγλου – Αμήχανη η Ζωή Κρονάκη
13/10/2024 | 14:30
Πρέσβης ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία: Οι Βρυξέλλες δεν κάνουν αποδεκτά τα αιτήματα των Σκοπίων για την ένταξή τους
13/10/2024 | 14:20
Εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο πίσω από το «μπλόκο» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη
12/10/2024 | 12:15
Η νέα της κατοικία κρύβει θανάσιμες παγίδες: Μια influencer αφηγείται τον εφιάλτη που ζει
12/10/2024 | 08:40
Βραζιλία: Έξι ασθενείς προσβλήθηκαν από τον ιό HIV αφού υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μολυσμένων οργάνων
12/10/2024 | 09:00
Τζώρτζια Κεφαλά: «Δεν περίμενα ποτέ ότι ο Τύπος θα σχολιάσει τόσο αρνητικά το ντύσιμό μου»
12/10/2024 | 08:00
Η Αναστασία τραγουδά «Αγάπη Μου Με Διώχνεις» και μαγεύει με την ερμηνεία της | Zappit
12/10/2024 | 22:57
Με Τζάκρη και Καπνισάκη στο Νέο Ψυχικό ο Κασσελάκης μετά τον αποκλεισμό του από την ΚΕ [εικόνες]
12/10/2024 | 08:10
Νικηφόρος: “Δεν θέλω στο μέλλον τα παιδιά μου να έχουν εικόνες μου με άλλες γυναίκες”
12/10/2024 | 10:25
ΗΠΑ: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα του τυφώνα «Milton» στη Φλόριντα
12/10/2024 | 19:12