Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

TECH

Νέες τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ: Τι πιστεύουν οι Έλληνες χρήστες του Ίντερνετ και τι… τους φοβίζει

Έρευνα της aboutpeople

Την άποψη των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι νέες τεχνολογίες, τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη στην οικονομία και την κοινωνία, αποτυπώνει έρευνα της aboutpeople για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν 704 χρήστες του ίντερνετ ηλικίας 17-55 ετών, με δεδομένο ότι σε αυτές τις ηλικίες η διείσδυση του ίντερνετ αγγίζει το 90%.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στο μέλλον, το 67,6% των ερωτώμενων εκτιμά ότι κάποιες από τις δουλειές που κάνουν σήμερα οι άνθρωποι θα γίνονται από ρομπότ, ωστόσο το 36,7% φοβάται ότι είναι πιθανό ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη να καταστήσουν τους ανθρώπους «σκλάβους» τους, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (47,8%) φοβάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του από τα ρομπότ στο μέλλον.

Τα βασικά ευρήματα:

Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι η ταχύτατη εξέλιξη των νέων τεχνολογιών έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία (77%), στην ποιότητα ζωής (75,1%) και στην κοινωνία (72,1%).

Το 36,1% αισθάνεται απόλυτα άνετα στο να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες, το 38,2% αρκετά, ενώ το 25,4% όχι πολύ και καθόλου.

Τέλος σε σχέση με τις αγορές μέσω ίντερνετ, το 42,4% απαντά απόλυτα, το 33,8% αρκετά και το 22,7% όχι πολύ και καθόλου.

Τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ

Οι μισοί ερωτώμενοι έχουν ακούσει/διαβάσει κάτι για την τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους 6 μήνες. Υψηλότερα ποσοστά συναντούμε στους άνδρες, στις ηλικίες 17-34 και στους κατοίκους της Αττικής.

7 στους 10 (69,6%) απάντησαν ότι έχουν θετική άποψη για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη.

Όσον αφορά στο μέλλον, το 67,6% εκτιμά ότι κάποιες από τις δουλειές που κάνουν σήμερα οι άνθρωποι θα γίνονται από ρομπότ, το 52,4% πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες θα δημιουργήσουν νέες δουλειές για τους ανθρώπους, το 77,3% απαντά ότι τα ρομπότ είναι απαραίτητα γιατί θα κάνουν εργασίες που είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους, ενώ 7 στους 10 θεωρούν ότι τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων στο µέλλον.

Τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη είναι πιθανό να καταστήσουν τους ανθρώπους «σκλάβους» τους φοβάται το 36,7%, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (47,8%) φοβάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του από τα ρομπότ στο μέλλον.

Στην υπόθεση εργασίας «ότι εξαιτίας της τεχνητής νοηµοσύνης και των ροµπότ, οι άνθρωποι θα δουλεύουν στο µέλλον τις µισές ώρες από όσο δουλεύουν σήµερα», το 44% απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τους έκανες περισσότερο χαρούμενους, το 22% λιγότερο χαρούμενους, το 38,4% περισσότερο δημιουργικούς και το 28,% περισσότερο τεμπέληδες (απαντήσεις πολλαπλής επιλογής).

Τέλος, τέθηκαν 3 ερωτήσεις σχετικά με την πρακτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα. Το 27% απάντησε ότι θα εµπιστευόταν ένα αυτοκινούµενο όχηµα χωρίς οδηγό, το 74% ότι χρησιμοποιεί οδηγούς πλοήγησης και οι μισοί ότι χρησιµοποιούν κάποια υπηρεσία µετάδοσης µουσικής και video.

[inline_article order=”1″]

Η μεγάλη πλειοψηφία της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (περίπου 3 στους 4) είναι θετικοί απέναντι στις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών, συμπεραίνει η έρευνα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται α) το ότι ένας στους δύο φοβάται ότι οι εξελίξεις θα τον ξεπεράσουν όσον αφορά την απασχόληση του και β) ότι 1 στους 3 (36,75) εκφράζει την ανησυχία του γενικότερα για τον τρόπο ζωής στο μέλλον εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων.

Αναλυτικά όλα τα ευρήματα της έρευνας ΕΔΩ

Facebook: Διαρροή προσωπικών δεδομένων – Οδηγίες για να δείτε αν διέρρευσαν στοιχεία σας
FreeBuds 4i: Τα νέα ασύρματα ακουστικά της Huawei είναι ασυναγώνιστα σε ήχο και τιμή- Διαθέσιμα με δώρο ένα Huawei Band 4
Facebook: Υπάρχει τρόπος να διαπιστώσετε εάν ο λογαριασμός σας παραβιάστηκε; – «Εκτεθειμένοι» 620.000 Έλληνες
Huawei: Συνεχίζει δυναμικά την πορεία της το 2021- Τα επόμενά της βήματα
LG: Αποσύρεται από την παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας
Facebook: Διέρρευσαν στοιχεία 500 εκατ. χρηστών σε forum για χάκερς – 716.000 είναι από την Ελλάδα