
TECH
Μια επαναστατική εξέλιξη στη θεραπεία των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού γίνεται πλέον πραγματικότητα, αθώς η πρώτη παγκοσμίως αναγεννητική κυτταρική μέθοδος έλαβε έγκριση για την έναρξη κλινικής δοκιμής Φάσης I. Πρόκειται για ένα ιστορικό ορόσημο που ενδέχεται να οδηγήσει στη θεραπεία μιας έως τώρα ανίατης κατάστασης.
Αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Εθνική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας (NMPA) ενέκριναν την πρώτη κλινική δοκιμή παγκοσμίως για τη θεραπεία του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού (SCI), μια πάθηση που εκτιμάται ότι επηρεάζει πάνω από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι τραυματισμοί αυτοί επηρεάζουν ανθρώπους κάθε ηλικίας, κυρίως ως αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων, αθλητικών τραυματισμών ή άλλων τραυματικών περιστατικών όπως πτώσεις και εργατικά ατυχήματα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει πραγματική θεραπεία και η διαχείριση της κατάστασης περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση και αποκατάσταση, προκειμένου να ανακτηθεί ένα επίπεδο ποιότητας ζωής. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς ζουν με παράλυση ή σοβαρή αναπηρία εφ’ όρου ζωής.
Τώρα, η κινεζική βιοτεχνολογική εταιρεία XellSmart ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς έλαβε έγκριση από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ και της Κίνας να ξεκινήσει την πρώτη κλινική δοκιμή της αναγεννητικής θεραπείας με αλλογενή επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPSC). Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα είναι ανώριμα κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε εξειδικευμένους κυτταρικούς τύπους. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα ή τα νεκρά νευρικά κύτταρα λόγω του τραυματισμού. Η θεραπεία δεν στοχεύει μόνο στην επιδιόρθωση της βλάβης, αλλά στην πλήρη αναγέννηση των κυττάρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας στην τραυματισμένη περιοχή.
«Κάθε χρόνο, η Κίνα και οι ΗΠΑ καταγράφουν περίπου 100.000 και 18.000 νέα περιστατικά οξείας ή υποξείας SCI – σχεδόν 10 και 2 νέα περιστατικά ανά ώρα αντίστοιχα», ανέφερε η XellSmart. «Οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν μόνιμη αναπηρία, που επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής τους. Εξαιτίας της περιορισμένης ικανότητας αναγέννησης του κεντρικού νευρικού συστήματος, η αποκατάσταση των νεύρων μετά από SCI παραμένει εξαιρετικά δύσκολη» πρόσθεσε.
Η έναρξη της δοκιμής σε ανθρώπους έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια προκλινικής έρευνας, με στόχο μια θεραπεία που δεν απαιτεί τη συλλογή κυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή, αλλά προσφέρει μια λύση η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Αν περάσει επιτυχώς τις φάσεις της δοκιμής, η θεραπεία θα μπορεί να παραχθεί μαζικά και να διατεθεί ευρέως. Επιπλέον, καθώς οι τύποι κυττάρων έχουν ήδη μελετηθεί σε βάθος, τα αλλογενή κύτταρα – δηλαδή εκείνα που προέρχονται από δότες – παρουσιάζουν χαμηλό κίνδυνο απόρριψης από τον οργανισμό.
Η κλινική δοκιμή διεξάγεται σε συνεργασία με το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στην Κίνα, το οποίο εξειδικεύεται στην έρευνα και θεραπεία τραυματισμών του νωτιαίου μυελού. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο βήμα της XellSmart, η οποία ήδη δοκιμάζει κυτταρικές θεραπείες για τη νόσο Πάρκινσον και την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS).
Η Φάση I – που ελέγχει την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη δοσολογία – αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το επόμενο έτος. Αν είναι επιτυχής, θα προχωρήσει στη Φάση II, η οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το 2028. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η θεραπεία θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά και να είναι διαθέσιμη στην αγορά μέσα σε πέντε έως επτά χρόνια.
<>
Ροή Ειδήσεων
09/07/2025 | 22:54
Κλήρωσε για τη Super League της σεζόν 2025-26: Στην 4η αγωνιστική το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, όλα τα ντέρμπι
09/07/2025 | 22:30
Εβελίνα Νικόλιζα: «Ο Γιώργος Λιάγκας είπε δημοσίως ότι θα έπρεπε να κάνω μόκο και δεν άνοιξε ρουθούνι»

09/07/2025 | 22:08
Φωτιά τώρα στο Ασπροχώρι: Μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες σε Συκάμινο και Ωρωπό
09/07/2025 | 22:01
Οδηγός επιβίωσης από την ΕΕ για πολέμους, πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις και μπλακάουτ: Καλεί τα κράτη-μέλη να αποθηκεύσουν τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και νερό

09/07/2025 | 21:25
«Θόλωσα και ξέσπασα στο παιδί, η μάνα μου με τρελαίνει» – Η ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου για τις δολοφονίες των βρεφών
09/07/2025 | 20:57
Έρχεται καύσωνας διαρκείας από την ερχόμενη εβδομάδα, πού και πότε θα δούμε 43άρια – «Θα μας ταλαιπωρήσει εμμονική ζέστη» λέει ο Τσατραφύλλιας
09/07/2025 | 20:25
Μασσαλία: Απόκοσμες εικόνες μετά τη μεγάλη φωτιά – Απόγνωση, καμένα σπίτια κι αυτοκίνητα
09/07/2025 | 19:54
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για τον ερχομό της στην Ελλάδα: Μεγάλο προνόμιο να είσαι πρέσβης στη γενέτειρα της Δημοκρατίας
09/07/2025 | 19:40
Ρένα Κουβελιώτη για Μουρτζούκου: Αν δεν ήταν η Νικολούλη που ξεκίνησε την έρευνα και ο Κουσουλός θα ήταν απλά Τέταρτη

09/07/2025 | 19:30
Αυτά που θα πει η Ειρήνη Μουρτζούκου στην απολογία της θα προκαλέσουν σοκ, λέει ο δικηγόρος της

09/07/2025 | 14:32
Έρχεται καύσωνας διαρκείας από την ερχόμενη εβδομάδα, πού και πότε θα δούμε 43άρια
09/07/2025 | 17:06
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του γιου Χαφτάρ στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης – Τι είπε για το επεισόδιο με την ευρωπαϊκή αποστολή
09/07/2025 | 10:38
Ομολόγησε η Ειρήνη Μουρτζούκου τις δολοφονίες τριών βρεφών και της αδερφής της: «Όταν τσακωνόμουν με τη μάνα μου, ήθελα να κάνω κακό»
09/07/2025 | 14:31
Σοκάρει το κατηγορητήριο για Μουρτζούκου: Πώς επιχείρησε 4 φορές να θανατώσει το παιδί της
09/07/2025 | 15:52
Λάμπρος Κωνσταντάρας για Ειρήνη Μουρτζούκου: «Ανατρίχιασα! Καθόταν εδώ όλο τον χειμώνα, δεν καταλαβαίνετε την απάθεια»

09/07/2025 | 14:28
Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Κλείνει η δίοδος από τη Λιβύη, όποιος μπαίνει παράνομα θα κρατείται
09/07/2025 | 14:40
Κωνσταντίνος Βασάλος για Άρια Καλύβα: «Έχει πει τα χειρότερα για μένα, δεν έχει συναίσθηση των πραγμάτων»
09/07/2025 | 16:25
Συναγερμός στην Τανάγρα: Συνελήφθησαν 4 άτομα επειδή κατασκόπευαν Rafale και υποδομές της ΕΑΒ
09/07/2025 | 16:55
Το φάντασμα του «πληθωρισμού των ενοικίων» – Πρωτοφανής αύξηση 11,4% στις τιμές των μισθωμάτων τον Ιούνιο
09/07/2025 | 19:40
Ρένα Κουβελιώτη για Μουρτζούκου: Αν δεν ήταν η Νικολούλη που ξεκίνησε την έρευνα και ο Κουσουλός θα ήταν απλά Τέταρτη

09/07/2025 | 17:01