Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Ο γάμος με τον Γιάννη Νταλιάνη, τα δύο παιδιά και ο ρόλος στον Σασμό που ενθουσίασε τους τηλεθεατές

TECH

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα! Στη ΔΕΘ θα παρουσιαστή ο πρώτος ελληνικός πύραυλος

Μια μοναδική ομολογουμένως δυνατότητα θα έχουν όσοι επισκεφθούν το περίπτερο του ΑΠΘ...

Μια μοναδική ομολογουμένως δυνατότητα θα έχουν όσοι επισκεφθούν το περίπτερο του ΑΠΘ, στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, θα μπορέσουν να γνωρίσουν τον άγνωστο και μεγάλο κόσμο της αεροδιαστημικής, τον πρώτο ελληνικό πύραυλο και τον δορυφόρο που ανιχνεύει ακτινοβολία από ουράνια σώματα.

Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί εύκολα μέσα από το κινητό του να μετρήσει τα αντανακλαστικά του, το πόσο γρήγορα αντιδρά σε οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα και να συγκρίνει την απόδοσή του σε σχέση με την ηλικία και το φύλο του. Επίσης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τον κίονα,Nymph in Arcadia, ύψους περίπου 2,5 μέτρων, όπου πάνω του θα μπορεί να διαβάσει αφαιρετικά στιγμές από τον πολιτισμικό, λαογραφικό πλούτο της ελληνικής παράδοσης και του ελλαδικού φυσικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα πολλά επιτεύγματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει το myportal, που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στην 82η ΔΕΘ, στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ, στο περίπτερο 14, stand22.

Συγκεκριμένα, στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ στη ΔΕΘ, θα παρουσιαστούν:

–Το Project ASAT (Aristotle Space Aeronautics Team) από την ομάδα φοιτητών ASAT της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Κύρο Υάκινθο. Το ερευνητικό σχέδιο ASAT περιλαμβάνει ένα υπέρ-ελαφρύ μη επανδρωμένο αερόχημα, το μοντέλο ενός ελληνικού πυραύλου (rocket) και το μοντέλο ενός ελληνικού CubeSat, μικρών διαστάσεων δορυφόρου για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (Low Earth Orbit).

–Το σύστημα ReMeDeS, για την ακριβή μέτρηση κινητικών επιδόσεων και αντανακλαστικών με τη χρήση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, που δημιουργήθηκε από την Ομάδα R4A (Robotics 4 All) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

–Την εγκατάσταση Nymph in Arcadia, ένα πρωτότυπο πρόπλασμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με προηγμένες μεθοδολογίες ψηφιακού σχεδιασμού και έχει κατασκευαστεί ως ένα υβρίδιο επιμέρους καινοτόμων μεθοδολογιών κατασκευής. Το έργο δημιουργήθηκε από τη φοιτητική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστάσιος Τέλλιος. Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές/τριες: Άρτεμη Βαλυράκη, Πηνελόπη Γαρδίκα, Πωλίνα Γουμενάκη, Ελεάννα Γραμματοπούλου, Αργύρη Δεληθανάση, Δάφνη Δρόσσου, Σπύρο Νικολόπουλο, Γιώργο-Βλάση Πακαλίδη, Ειρήνη Παρθενίδου, Ιωάννα Σπυρίδη, Γεωργία Στρινοπούλου και Ελένη Χασιώτη. Η ομάδα εργάστηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου πειραματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ερευνητικό σχέδιο Aristotle Space Aeronautics Team – Φοιτητική Ομάδα Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ

Το υπέρ-ελαφρύ μη-επανδρωμένο αερόχημα είναι μία καινοτόμα πλατφόρμα. Ο σχεδιασμός της, που έγινε από τη φοιτητική ομάδα Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ (ASAT), την καθιστά όσο το δυνατόν ελαφρύτερη, δίνοντάς της ταυτόχρονα τη δυνατότητα να σηκώσει τετραπλάσιο βάρος από αυτό της κατασκευής της. Ο σχεδιασμός του αεροχήματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016. Συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Air Cargo Challenge, που πραγματοποιήθηκε από τις 8-11/8/2017, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Κατέλαβε την πρώτη θέση πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας στον Διαγωνισμό και τη 12η θέση ανάμεσα σε 36 διαγωνιζόμενες ομάδες.

Το μοντέλο του πρώτου ελληνικού πυραύλου (rocketry) είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από την ομάδα φοιτητών ASAT του ΑΠΘ, η οποία θα συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Spaceport America Cup, που θα πραγματοποιηθεί το 2019, στις ΗΠΑ. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να προωθείται από στερεό καύσιμο.

Το μοντέλο CubeSat είναι ένας μικρών διαστάσεων δορυφόρος, για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Ο δορυφόρος ανιχνεύει ακτινοβολία, προερχόμενη από ουράνια σώματα. Η ομάδα ASAT θα συμμετάσχει στον Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ESA – Fly Your Satellite (η ημερομηνία διεξαγωγής θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό) (asat.meng.auth.gr).

ReMeDeS – The Reflexes Measuring Devices

Το ReMeDeS αποτελεί ένα σύστημα προσανατολισμένο στη μέτρηση και την καταγραφή αντανακλαστικών με υψηλή ακρίβεια, κάνοντας χρήση οπτικών ή/και ακουστικών ερεθισμάτων. Το σύστημα είναι κατάλληλο για ιατρικές (διάγνωση, αποκατάσταση ή παρακολούθηση παθήσεων), καθώς και για αθλητικές εφαρμογές (μοντελοποίηση και παρακολούθηση επίδοσης, αντίδρασης, εκρηκτικότητας και συγκέντρωσης αθλητών). Μέσα από τη διεπαφή του ReMeDeS, ιατροί και προπονητές μπορούν να δημιουργούν διάφορους τύπους ομάδων και ασκήσεων και να παρακολουθούν τους χρήστες τους, ενώ οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τις επιδόσεις τους στην πορεία του χρόνου.

Το ReMeDeS είναι ένα χαμηλού κόστους και εύκολης χρήσης σύστημα. Αποτελείται από έναν αριθμό φορητών συσκευών μαζί με το αντίστοιχο λογισμικό, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις και να «προγραμματιστούν» αντίστοιχα, σχηματίζοντας διαφορετικούς τύπους ασκήσεων, μέτρησης επιδόσεων και αντανακλαστικών. Για κάθε άσκηση γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων και παρέχεται προσωποποιημένη αναφορά σχετική με την ατομική επίδοση του χρήστη, αλλά και συγκριτικά με άλλους.

Το ReMeDeS διαθέτει ένα εύκολο γραφικό περιβάλλον διεπαφής, φορητότητα και αυτονομία. Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής, η υψηλή ακρίβεια στις μετρήσεις, η ευπροσάρμοστη σχεδίαση, καθώς και η καταγραφή, επεξεργασία αποτελεσμάτων και παροχή λεπτομερούς αναφοράς. Είναι ιδανικό για διάγνωση, αποθεραπεία ή παρακολούθηση νευρολογικών, νευροκινητικών, ψυχιατρικών ή οφθαλμολογικών παθήσεων, καθώς και προπόνηση/εξάσκηση/μοντελοποίηση επιδόσεων αθλητών, παρακολούθηση προφίλ αντανακλαστικών κ.ά. (remedes.issel.ee.auth.gr/app, r4a.issel.ee.auth.gr).

Nymph in Arcadia

Η εγκατάσταση Nymph in Arcadia επιδιώκει μία εναλλακτική ανάγνωση πολιτισμικών στοιχείων του ελλαδικού χώρου, μέσα από τη διαδικασία επάλληλων αφηγήσεων, οι οποίες συνθέτουν το τελικό χωρικό αποτέλεσμα και καθορίζουν τα φυσικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του κατασκευασμένου πρωτότυπου. Συμβάλλει στην κατανόηση τοπικών στοιχείων και τη συνθετική τους ενσωμάτωση σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο, ψηφιακά σχεδιασμό και κατασκευασμένο μοντέλο, το οποίο έχει τη μορφή κίονα, ύψους περίπου 2,5 μέτρωνκαι διαμέτρου 35-60 εκατοστών.

Η πρωταρχική της αυτή μορφή ως κίονα επιχειρεί το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου με το παρελθόν, τα μνημεία της αρχαιότητας, την έννοια των αρχαιολογικών σπαραγμάτων και τις ειδικές συνθήκες ένταξής τους στην ελληνική διαχρονία. Πάνω στις πολύπλοκες επιφάνειες του κίονα, μπορεί κανείς να διαβάσει αφαιρετικά στιγμές από τον πολιτισμικό, λαογραφικό πλούτο της ελληνικής παράδοσης και του ελλαδικού φυσικού περιβάλλοντος. Ο κορμός της ελιάς, το στοίβαγμα των φύλλων καπνού, η διαδικασία επεξεργασίας του αλατιού στις αλυκές είναι μερικές μόνο από τις διεργασίες που μεταγράφονται πάνω στη μορφολογική πολυπλοκότητα του Nymphin Arcadia. Η έννοια της «Αρκαδίας» επιχειρεί όχι μόνο τη σχέση με τον συγκεκριμένο ελλαδικό τόπο. Διεθνώς περιγράφει μια διπλή σχέση τόσο με την ιστορία, όσο και με την ουτοπία.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πρόπλασμα (prototype model), το οποίο έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθοδολογίες ψηφιακού σχεδιασμού και έχει κατασκευαστεί ως ένα υβρίδιο επιμέρους καινοτόμων μεθοδολογιών κατασκευής (CNC milling, laser cutting, 3d printing).

Πηγή: myportal

Ροή Ειδήσεων

17/09/2021 | 17:11

Πρετεντέρης για Γεννηματά: Να παραιτηθεί για να προσφέρει στον διάδοχό της καλύτερες συνθήκες!

17/09/2021 | 16:58

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι καλύτερες σειρές κάνουν πρεμιέρα στο ERTFLIX – «Καρτ ποστάλ» και «Hannibal»

17/09/2021 | 16:50

Ελληνική μελέτη ReCOVer: 90% η ανοσολογική απάντηση με τα mRNA εμβόλια στους ασθενείς με καρκίνο

17/09/2021 | 16:43

Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα και για τους άνω των 60 ετών – Τι γίνεται με τους υγειονομικούς

17/09/2021 | 16:37

Βόλος: O Αχιλλέας Μπέος έφερε κόλλυβα στο Δημοτικό Συμβούλιο και άρχισε να τα τρώει! «Είχαν κηδεία οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης»

17/09/2021 | 16:31

Καιρός το Σαββατοκύριακο: Επιστρέφει το καλοκαίρι – Πού θα «χτυπήσουν» 37αρια

17/09/2021 | 16:09

Λάκης Λαζόπουλος: Γιατί αποχώρησε ξαφνικά από την παράσταση “Προδοσία”

17/09/2021 | 16:08

Φωτεινή Ντεμίρη: Πόσο εύκολο είναι να βλέπεις έναν βιαστή και να διασκεδάζεις μαζί του;

17/09/2021 | 15:56

Κυπαρισσία: Παραδόθηκε και έρχεται στην Ελλάδα ο 39χρονος πρώην σύντροφος της 42χρονης

17/09/2021 | 15:46

Δημήτριος Πλουμής: Ποιος είναι ο νέος ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Γαλλίας που θα ενθρονιστεί αύριο στο Παρίσι

17/09/2021 | 15:42

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Aπαντά πρώτη φορά για την “επανασύνδεση” με τον Snik

17/09/2021 | 15:25

Μαρία Ιωαννίδου: «Τον Κιμούλη γιατί τον έπιασαν στο στόμα τους; Έδωσε μια κλωτσιά στην κυρία Δούκα»

17/09/2021 | 15:25

Σε τροχιά υλοποίησης 2 ακόμη έργα διαχείρισης απορριμμάτων

17/09/2021 | 15:20

Efood: Η απάντηση της εταιρίας μετά τον σάλο – «Λανθασμένη επικοινωνία – Δεν εκφράζει τη φιλοσοφία μας»

17/09/2021 | 15:15

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες για αντιεμβολιαστή ιερέα – «Λέει ότι τα εμβόλια είναι από τους μασώνους»
HUAWEI: Ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια οι χρήστες του Harmony OS 2
Apple: Αυτά είναι τα νέα iPhone – Τα μοντέλα, τα χαρακτηριστικά και οι τιμές τους
Η Apple εξέδωσε επείγουσα ενημέρωση για κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας «zero-click»
Xiaomi: Τα έξυπνα γυαλιά θα αντικαταστήσουν το smartphone
Έρχεται το νέο iPhone: Τι να περιμένουμε;
Μακρόχρονη έκθεση σε νερό «μαρτυρούν» τα πρώτα δύο πέτρινα δείγματα από τον Άρη που συνέλλεξε το ρόβερ Perseverance