Αθήνα

6 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Σταικούρας το… τερμάτισε

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας το… τερμάτισε. Δήλωσε πως οι τράπεζες «πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης της χώρας», γιατί υπήρξε τεράστια διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό και στα… στρώματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας το… τερμάτισε. Δήλωσε πως οι τράπεζες «πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης της χώρας», γιατί υπήρξε τεράστια διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό και στα… στρώματα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ξέχασε, βέβαια, να μας πει πως οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές με 68 δισεκατομμύρια από την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων.

Στην Ισπανία οι τράπεζες δανείστηκαν μόνες τους, για να καλύψουν τις «τρύπες» τους, στην φτωχή Ελλάδα  οι πλούσιες τράπεζες κατέφυγαν στο ελληνικό δημόσιο για να τις διασώσει  με δάνεια που εξοφλούν οι Έλληνες από τη φορολογία τους  καθημερινά.

Αν αυτό είναι το λογικό, τότε η κυβέρνησή θα έπρεπε να καλύψει και τις ανάγκες των μισθωτών και συνταξιούχων που έχασαν  τα εισοδήματα τους από την κρίση, για την οποία μάλιστα δεν ευθύνονται οι ίδιοι, σε αντίθεση με τις τράπεζες που μοίραζαν αφειδώς δάνεια δια «πάσαν νόσο» και τα μετέτρεπαν σε ελβετικό φράγκο με τη σκοπιμότητα της κερδοσκοπίας σε βάρος των δανειοληπτών, γιγαντώνοντας το ιδιωτικό χρέος.

Υπολογίζεται πως από τις 23 περικοπές των μνημονίων οι συνταξιούχοι έχασαν περί τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ και προσπαθούν τώρα να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια.

Το εισόδημά των νοικοκυριών, σύμφωνα με τη ΔιαΝΕΟσις, συρρικνώθηκε κατά 42%.

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις «έβαλαν λουκέτο», πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι, χιλιάδες οφειλέτες δημοσίου και τραπεζών υπέστησαν κατασχέσεις και βγήκαν σε πλειστηριασμούς περιουσιακά τους στοιχεία ακόμα και η πρώτη κατοικία.

Αυτοί «πλήρωσαν το μάρμαρο» και δυστυχώς θα το πληρώνουν για χρόνια, αφού θα πρέπει να αποπληρώσουν και τα 68 δισεκατομμύρια δάνεια που πήραν οι τράπεζες στο όνομα τους.

Και αντί για ευχαριστώ, οι τράπεζες τώρα παίρνουν τα σπίτια των δανειοληπτών, που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αρνούμενές να κάνουν ακόμα και μια ειλικρινή ρύθμιση. Πουλούν τα δάνεια σε δικά τους funds μισοτιμής, για να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» επίσημα και ανεπίσημα, από την πίσω πόρτα, να πάρουν μέχρι και το  τελευταίο ευρώ του δανειολήπτη. Θέλουν να βάλουν ακόμα και την ταφόπλακα…

Send this to a friend