• Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
  • 07:01

Αθήνα

6 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Δεν… κρατήθηκε ο Ντιμιτρόφ και πέταξε τη «ρουκέτα»: Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα!

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περιχαρής τριγυρνούσε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου η ΠΓΔΜ πήρε την πολυπόθητη -για την ίδια- πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία, και μιλούσε συνεχώς για τη «Μακεδονία», ξεχνώντας το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», που συμφωνήθηκε ο υπουργός της κυβέρνησής του, Νικολά Ντιμιτρόφ το πήγε ένα βήμα παραπέρα!

«Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη Μακεδονική γλώσσα», τόνισε ο Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο European Western Balkans. Μια συνέντευξη πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, στις αρχές της εβδομάδας.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε για τις προσδοκίες που έχει σχετικά με το δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα του στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, ο Νικολά Ντιμιτρόφ πέταξε τη «ρουκέτα»: «Θα είμαι πολύ ανοιχτός, πιστεύω ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τη συμφωνία γιατί καλύπτει το πιο ευαίσθητο σημείο, το οποίο αφορά στο ποιοι είμαστε και τι γλώσσα μιλάμε. Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα. Καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να διαχωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά και το τι εννοούμε όταν λέμε Μακεδόνας στην Μακεδονία και τι εννοούν στην Ελλάδα όταν λένε Μακεδονία και Μακεδόνες. Με πολλούς τρόπους είναι ένα τέλος εποχής για τους Μακεδόνες, γεμάτο προκλήσεις και ερωτήματα».

Κατά τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, το θέμα είναι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα και ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Αν, όπως είπε, θα αναγνωρίσει την ιστορική ευκαιρία. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος και πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο πατριωτικό καθήκον για καμία κυβέρνηση στη χώρα από το να δημιουργήσει αυτή την ευκαιρία.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε προαπαιτούμενο κλειδί για την Αθήνα το erga omnes. «Δεν ήταν εύκολο για αυτούς» είπε αλλά αυτό που τόνισε στη συνέχεια προκαλεί αίσθηση. «Αυτοί (η Ελλάδα) έκαναν λιγότερα, φυσικά, δεν χρειάζεται να αλλάξουν τίποτα από την πλευρά τους. Εμείς κάναμε περισσότερα, αλλά κερδίζουμε και περισσότερα».

Επανάλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια δεν υπάρχει Plan B σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα.

Send this to a friend