• Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
  • 04:05

Αθήνα

6 oC

σποραδικές νεφώσεις

Εκθεση ΤτΕ: Προβληματισμός από τις παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Οι κίνδυνοι για την επόμενη κυβέρνηση

Ως μήνυμα προς την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής ερμηνεύεται η απόφαση του Eurogroup να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα με θέμα την Ελλάδα και τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Ως μήνυμα προς την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής ερμηνεύεται η απόφαση του Eurogroup να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα με θέμα την Ελλάδα και τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η είδηση έρχεται σε συνέχεια της έκθεσης του Γιάννη Στουρνάρα για τη νομισματική πολιτική, στην οποία ο κεντρικός τραπεζίτης προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα κινηθεί στο 2,9% έναντι στόχου για 3,5%, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα «κενό» 1,1 δις ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διατηρεί παράλληλα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη εντός του 2019 στο 1,9%, με αποτέλεσμα να επισημαίνει κινδύνους για την οικονομία και συγκεκριμένα την οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων ή την ακύρωσή τους, δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικές επιπτώσεις (σ.σ.: αναδρομικά), αλλά και το πρόσφατο προεκλογικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης. Επίσης, τονίζει ότι είναι αδύναμη η κερδοφορία των τραπεζών, ενώ ζητάει περισσότερες επενδύσεις.

Στην έκθεσή του, εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τις προεκλογικές της παροχές, εκτιμώντας πως προκαλούν αβεβαιότητα και είναι βλαβερές για την ανάπτυξη. Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης τις συνδέει με την αναβολή εξόδου στις αγορές και της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ, ενώ ασκεί κριτική και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, υποστηρίζοντας πως «η επαναλαμβανόμενη πρακτική της παροχής δυνατότητας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών ενσωματώνεται στις προσδοκίες των φορολογουμένων για μελλοντική νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη φορολογική συμμόρφωση εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται σε μεγάλο βαθμό οι θετικές επιδράσεις, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους οφειλέτες».

Επιφυλακτικός δηλώνει, εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας στην έκθεση και για τη μη μείωση του αφορολόγητου, επισημαίνοντας ότι προκαλεί επιπλέον δημοσιονομικούς κινδύνους για το 2020 και το 2021, ενώ για την επιδιωκόμενη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα εμφανίζεται θετικός, αρκεί - όπως τονίζει - να υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και «να υιοθετηθεί ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να είναι φιλικότερο προς τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Send this to a friend