Αθήνα

25 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φίλης: Πρόβλημα φυσιογνωμίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Όχι στον ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό και το «ναι σε όλα, ναι σε όλους»

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υποστηρίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λέει “ναι σε όλα, ναι σε όλους”», ακολουθώντας αυτήν την παλαιοκομματική τακτική, ενώ παράλληλα τάσσεται κατά του ανερμάτιστου πολυσυλλεκτισμού.

Δείτε επίσης

Φίλης κατά Πολάκη: Οι δηλώσεις του για δωσίλογους είναι εκτός πραγματικότητας (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να εκφράσει την άποψη ότι κατά την κυβερνητική θητεία του ο ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένες περιπτώσεις απομακρύνθηκε από τις αξίες του, δεν υπήρξε ειλικρινής και προκάλεσε συγχύσεις και απογοήτευση σε κόσμο που τον είχε στηρίξει.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Νίκος Φίλης στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»:

Πώς εκτιμάτε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν στάσιμο τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια υφέρπουσα αμφισβήτηση συνολικά του πολιτικού συστήματος, που σε συνθήκες απλής αναλογικής, όπως θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε απροσδιόριστα αποτελέσματα. Ας πλέει σε πελάγη επικοινωνιακής μακαριότητας η κυβέρνηση! Η δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει ένα πρόβλημα φυσιογνωμίας του κόμματος.

Ως ριζοσπαστική Αριστερά, με τις αναγκαίες συμμαχίες, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και πάλι χωρίς να υποκύψουμε στον ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό και στην παλαιοκομματική τακτική «ναι σε όλα, ναι σε όλους». Χρειάζονται προγραμματικές επιλογές κι ένα ύφος αντιπολίτευσης που θα συνομιλεί με τη νεολαία και τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που απέχουν απογοητευμένοι. Υφος και λόγος που θα διεισδύει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα το οποίο, και με δική μας ευθύνη, είχε δημιουργηθεί. Αυτή η αντιπολίτευση θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ήττα της Δεξιάς και την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ας υποθέσουμε ότι γυρίζαμε πίσω τον χρόνο στην εποχή της «πρώτης φοράς Αριστερά». Ποια είναι τα κομβικά σημεία που θεωρείτε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε διαφορετικές επιλογές θα άλλαζαν, ενδεχομένως δραστικά, τα δεδομένα;

«Δεν υποτιμώ το καταναγκαστικό πλαίσιο των μνημονίων. Θα μπορούσαμε βεβαίως να μην πέσουμε στην παγίδα των υπερ-πλεονασμάτων. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Υπήρχαν όμως πολλοί τομείς εκτός μνημονίων όπου μπορούσαμε να δώσουμε διαφορετικό δείγμα γραφής, χωρίς μάλιστα αλαζονικές συμπεριφορές. Θυμίζω: Η ατολμία στο θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία. Η υιοθέτηση της παλαιοκομματικής λογικής για τη λειτουργία της ΕΡΤ, αν και φυσικά εμείς ορθώς την επαναλειτουργήσαμε (το «μαύρο» της Ν.Δ. είναι ένα όνειδος που δεν θα σβηστεί ποτέ από την Ιστορία).

Η υποτίμηση της ανάγκης αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει σύγχρονος και περισσότερο φιλικός στον πολίτη. Κι ακόμα, η οικολογικά επικίνδυνη επιλογή για εξορύξεις υδρογονανθράκων, σε μια περίοδο όπου η κλιματική κρίση επιβάλλει εντελώς διαφορετικές ενεργειακές προτεραιότητες. Επιλογή που, δυστυχώς, συνδυάστηκε με την πολιτική αξόνων, π.χ. με το Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας, και γρήγορα διαψεύστηκε. Σήμερα βιώνουμε την όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με ευθύνη της πολεμοκάπηλης κυβέρνησης του Ισραήλ. Στους Παλαιστινίους, που ζητούν το δικό τους κράτος με ασφάλεια και ειρήνη δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας.

Ολα αυτά που ανέφερα παραπάνω, συνοψίζονται με μία έκφραση: σε ορισμένες περιπτώσεις, απομακρυνθήκαμε από τις αξίες μας, δεν υπήρξαμε ειλικρινείς και προκαλέσαμε συγχύσεις και απογοήτευση σε κόσμο που μας είχε στηρίξει και προσδοκούσε περισσότερα από εμάς. Είναι θετικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που ψήφισε απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, προδιαγράφοντας μια πορεία αναστοχασμού και αναγκαίων επανατοποθετήσεων, εν όψει της «δεύτερης φοράς Αριστερά».

Νέα ΝΟΤΑΜ: «Σφραγίζεται» ο εναέριος χώρος της Ελλάδας για αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας – Ποιες επιτρέπονται
Χανιά: Διεθνές βραβείο σε σερβιτόρο που έσωσε τουρίστα από πνιγμό – «Είναι τιμή μου»
Moody’s: Η κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς
Μήνυση Νίκου Παππά κατά Κελέτση για αλλοίωση των πρακτικών της Προανακριτικής
Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας δίνει δύναμη στον εργαζόμενο
Φίλης: Πρόβλημα φυσιογνωμίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Όχι στον ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό και το «ναι σε όλα, ναι σε όλους»