• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 12:08

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη για το μέλλον της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η πρώτη που πραγματοποιείται με τη νέα του σύνθεση και υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη για το μέλλον της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η πρώτη που πραγματοποιείται με τη νέα του σύνθεση και υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου.

Όπως έχει γίνει γνωστό βασικό θέμα της συνεδρίασης της 21/8/2019 αποτελεί η τροποποίηση των όρων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με το Ελληνικό η οποία, όπως είχε προαναγγείλει η υπουργός Πολιτισμού,Λίνα Μενδώνη πριν από λίγες ημέρες, στην πρώτη της συνάντηση με τους δημοσιογράφους, πρόκειται να τροποποιηθεί, προκειμένου να μην προκαλεί εμπόδια στην επένδυση.

Σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ απαιτούνταν γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν σε ψηλά κτήρια, ειδικά κτήρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής και έγκριση για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Την ίδια ώρα ο επενδυτής ήταν υποχρεωμένος, κατά την πρώτη πενταετία από την έναρξη των εργασιών, να εκπονήσει, με δική του δαπάνη, και να καταθέσει προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ μελέτες για την προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και των νεωτέρων μνημείων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, καθώς και για αρχαιότητες, οι οποίες ενδεχομένως αποκαλυφθούν κατά τις τεχνικές εργασίες κατασκευής.

Να σημειωθεί ότι προβλεπόταν να προηγείται της έναρξης οποιουδήποτε τεχνικού έργου η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, αρχαίων και νεωτέρων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο επενδυτής είχε την υποχρέωση να λαμβάνει γνωμοδότηση και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός κτηριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.

Εξάλλου, αύριο (22/8) αναμένεται να επανεισαχθεί το θέμα και στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς, όπως έχει διευκρινίσει η υπουργός Πολιτισμού, δική του αρμοδιότητα αποτελεί το να κρίνει το ζήτημα των τεσσάρων κτιρίων στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.

Οι γνωμοδοτήσεις που θα προκύψουν και από τα δύο συμβούλια θα κατατεθούν υπόψιν της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκείνη με τη σειρά της θα αποφασίσει εάν θα γίνουν αποδεκτές, προκειμένου να δρομολογηθούν οι νέες ΚΥΑ.

Send this to a friend