Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

ΔΙΕΘΝΗ

ΝΥΤ: Ποια Αργεντινή; Να δείτε η Ελλάδα τι θα πάθει αν χρεοκοπήσει!

Μπορεί να υπάρχει μια μονολεκτική εξήγηση για το γιατί η Ελλάδα θα υποταχθεί τελικά στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για περισσότερη λιτότητα: Αργεντινή. Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει την προοπτική αθέτησης των υποχρεώσεων του δημόσιου χρέους της. Η Αργεντινή έχει αθετήσει στο εξωτερικό χρέος της επτά φορές από τότε που απέκτησε την […]

Μπορεί να υπάρχει μια μονολεκτική εξήγηση για το γιατί η Ελλάδα θα υποταχθεί τελικά στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για περισσότερη λιτότητα: Αργεντινή.

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει την προοπτική αθέτησης των υποχρεώσεων του δημόσιου χρέους της. Η Αργεντινή έχει αθετήσει στο εξωτερικό χρέος της επτά φορές από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1816, και πιο πρόσφατα, το περασμένο έτος.

upl558d1a76126c6

Σε περίπτωση που την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, «η Αργεντινή είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι θα συμβεί», σημειώνει ο Arturo Porzecanski, ειδικός στη διεθνή χρηματοδότηση στο American University, ο οποίος έχει κάνει πολλές αναλύσεις σχετικά με την χρεοκοπία της Αργεντινής. Αλλά για την Ελλάδα «πιθανότατα θα είναι χειρότερα. Η Αργεντινή ήταν συγκριτικά τυχερή».

Ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες και συγγραφέας του «A Tale of Two Defaults», μίας έκθεσης που συγκρίνει την Ελλάδα με την Αργεντινή, συμφωνεί. «Η χρεοκοπία θα ήταν πολύ χειρότερη για την Ελλάδα από ό, τι ήταν για την Αργεντινή», τονίζει.

[adsense]

Η λιτότητα, η χρεοκοπία και το bank run
Όπως η Ελλάδα σήμερα, η Αργεντινή είχε υποστεί αρκετά χρόνια λιτότητας μέχρι το 2001. Ελαβε μεγάλα δάνεια από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία και απαίτησαν αντιλαϊκές περικοπές δαπανών. Το bank run τράπεζα οδήγησε την κυβέρνηση να παγώσει τις καταθέσεις, κι έτσι ξεκίνησαν ταραχές και διαδηλώσεις. Υπήρξαν θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην καρδιά του Μπουένος Άιρες, και ο πρόεδρος εκείνη την εποχή, ο Fernando de la Rúa, εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο, τον Δεκέμβριο.
Εκτός από την κοινωνική αναταραχή και ένα κύμα της πολιτικής αστάθειας (άλλαξε τρεις προέδρους σε τέσσερις ημέρες), η οικονομία της Αργεντινής βυθίστηκε σε βαθύτατη ύφεση. Οι καταθέσεις σε δολάρια μετατράπηκαν σε πέσος, αφανίζοντας πάνω από το μισό της αγοραστική δύναμης των πολιτών..

Παρά αυτό το τραύμα, η οικονομία της Αργεντινής σταθεροποιήθηκε το 2002, μπόρεσε να αποπληρώσει το ΔΝΤ εξ ολοκλήρου μέχρι το 2006, αλλά ποτέ δεν επέστρεψε στις αγορές. Αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή των ΗΠΑ που όρισε την πλήρη αποπληρωμή όλων των ιδιωτών πιστωτών που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Ως αποτέλεσμα, η Αργεντινή χρεοκόπησε και πάλι το περασμένο έτος, και η αντιπαράθεση συνεχίζεται.

Ακόμη και χωρίς πολλή εξωτερική χρηματοδότηση, η οικονομία της Αργεντινής τα έχει πάει σχετικά καλά από το 2002, οδηγώντας ορισμένους οικονομολόγους να προτείνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει και να ζήσει τον βραχυπρόθεσμο πόνο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αργεντινής .

Αλλά ακόμη και ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η ιδέα ότι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να μιμηθεί την Αργεντινή θα ήταν «μεγάλο λάθος».

Η οικονομική ανάκαμψη της Αργεντινής οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό από μια τυχαία χρονικά εκτόξευση των εξαγωγών των βασικών προϊόντων λόγω της ζήτησης των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών της Βραζιλίας και της Κίνας.

Η Ελλάδα δεν εξάγει

Η Ελλάδα, αντίθετα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές. Οι βασικές είναι το αργό πετρέλαιο, το διυλισμένο πετρέλαιο και τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αναγκαία δηλαδή. Ενώ το τοπ εξαγωγικό της προϊόν είναι, επίσης, διυλισμένο πετρέλαιο, θα πρέπει να εισάγει αργό πετρέλαιο για τα διυλιστήρια της. Οι μόνες μεγάλες εξαγωγές της είναι τα φρέσκα ψάρια και το βαμβάκι. Θα ήταν δύσκολο να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις των δύο προϊόντων: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυστηρές ποσοστώσεις για την παρεμπόδιση της υπεραλίευσης, ενώ η παραγωγή βαμβακιού έχει χτυπηθεί από τη μειωμένη ζήτηση για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης.

Όλοι λίγο πολύ συμφωνούν ότι, εάν η Ελλάδα θα υποτιμήσει το νόμισμά της, όπως έκανε η Αργεντινή, η οικονομία της θα επωφεληθεί. Αλλά ήταν σχετικά εύκολο για την Αργεντινή να υποτιμήσει το πέσο διαρρηγνύοντας τη σχέση της με το αμερικάνικο δολάριο. Όπως το έχει θέσει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, «η Ελλάδα δεν έχει ένα νόμισμα που είναι συνδεδεμένο με το ευρώ: Έχει το ευρώ». Η πρακτική πρόκληση για την κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος θα είναι τεράστια. Επιπλέον, οι αποταμιεύσεις είναι σε ευρώ (και, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν κατατεθεί σε ευρωπαϊκές τράπεζες εκτός Ελλάδας) και δεν μπορούν να μετατραπούν σε δραχμές, όπως οι έκαναν οι Αργεντινοί.

Η δραχμή θα ήταν επίσης ένα ισχυρό πλήγμα για τον ιδιωτικό τομέα, μεγάλο μέρος του οποίου χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του με δάνεια σε ευρώ από μη-ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλές διασυνοριακές υποχρεώσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διατηρήσει τις ελληνικές τράπεζες ζωντανές. Τα ενέχυρά τους θα άξιζαν σχεδόν τίποτα αν η Ελλάδα

Xάρι – Μέγκαν: Με δέκα λέξεις αποχαιρέτησαν τον πρίγκιπα Φίλιππο
Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος
Sofagate: «Αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι» – Στα άκρα η κόντρα Ιταλίας-Τουρκία
Δολοφονία Φλόιντ: Λόγω έλλειψης οξυγόνου ο θάνατος του
Johnson & Johnson: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επανεξετάζει για πιθανές θρομβώσεις το εμβόλιο της κατά της COVID-19
Νορβηγία: Πρόστιμο στην πρωθυπουργό για παραβίαση των μέτρων του κορονοϊού – Τι ποσό πλήρωσε