Αθήνα

7 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ο Τριαντάφυλλος «δίκασε» την Μαριπόζα στο Survivor και στο Twitter έγινε «χαμός»!
ΒΙΚΥ ΣΤΑΜΑΤΗ

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το δικαστικό χρονικό της Βίκυς Σταμάτη

Βίκυ Σταμάτη: Από το ταπεινό Ζέλι της Φθιώτιδας, στη διεύθυνση προσωπικού της ΔΕΗ, κι από εκεί – λίγα χρόνια αργότερα – νύφη στο πλευρό του πανίσχυρου τότε πολιτικού, Άκη Τσοχατζόπουλου, σε έναν γάμο που τελέστηκε με προκλητική χλιδή στο πολυτελές Four Seasons Hotel George V. Στη συνέχεια, ο δρόμος για την οικοδέσποινα του περίφημου νεοκλασσικού […]

Βίκυ Σταμάτη: Από το ταπεινό Ζέλι της Φθιώτιδας, στη διεύθυνση προσωπικού της ΔΕΗ, κι από εκεί – λίγα χρόνια αργότερα – νύφη στο πλευρό του πανίσχυρου τότε πολιτικού, Άκη Τσοχατζόπουλου, σε έναν γάμο που τελέστηκε με προκλητική χλιδή στο πολυτελές Four Seasons Hotel George V.

Στη συνέχεια, ο δρόμος για την οικοδέσποινα του περίφημου νεοκλασσικού της Διονυσίου Αεροπαγίτου, ήταν πλέον ορθάνοιχτος για να κατακτήσει τα μεγάλα σαλόνια και να διάγει βίο «ζηλευτό». Όμορφη και κομψή δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη της για τα πανάκριβα ρούχα και αντικείμενα, ενώ η παρουσίαση του βιβλίου της για παιδιά είχε αποτελέσει  μεγάλο κοσμικό γεγονός, με καλεσμένους όλη την αφρόκρεμα της κοσμικής Αθήνας.

Όλα αυτά μέχρι την αποφράδα, για την οικογένεια Τσοχατζοπούλου, ημέρα του Απρίλη του 2012, όταν η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου «εισέβαλε» στο γραφείο του πρώην πλέον υπουργού του ΠΑΣΟΚ κι έκανε «φύλλο και φτερό» αρχεία και σημειώσεις. Στοιχεία, τα οποία απλά επιβεβαίωναν τα ευρήματα μιας πολύπονης δικαστικής έρευνας. Μια έρευνας που σκόρπισε στον αέρα την ανέφελη ζωή της κας Σταμάτη.

Ο ορυμαγδός των αποκαλύψεων δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολιών.Οι «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα, που πήγαιναν κι έρχονταν ακόμα και μέσα σε βαλίτσες, οι offshore εταιρείες που ξέπλεναν το μαύρο χρήμα της απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, έδωσαν την χαριστική βολή στον πρώην υπουργό που συμπαρέσυρε σε μια ιλιγγιώδη καθοδική πορεία τη σύζυγο του, όπως και άλλα μέλη της οικογένειας του ή πρώην στενούς συνεργάτες του.

Με την αποκάλυψη του σκανδάλου βρέθηκαν λογαριασμοί στο όνομα της Βίκυς Σταμάτη, που στις 27 Απριλίου του 2012 πέρασε κι αυτή το κατώφλι του ανακριτή. Για να απολογηθεί, μετά τον πρώην υπουργό και την κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που συνδεόταν και με την απόκτηση του «παλατιού» επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Το συγκεκριμένο ακίνητο φαίνεται πως πέρασε στην κατοχή της μέσω offshore εταιρείας το 2001 έναντι 1.100.000 ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, αποτελούν προϊόν δωροδοκίας για την υπογραφή δυο συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, όταν εκείνος διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Είμαι σύζυγος ενός σοφού άνδρα ο οποίος διαχειριζόταν τα πάντα», υποστήριξε στον ανακριτή επιχειρώντας να καταδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση της κοινής περιουσίας της με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον οποίο έδειξε ως απόλυτο διαχειριστή.

Η Βίκυ Σταμάτη δεν έπεισε ωστόσο ανακριτή και εισαγγελέα οι οποίοι ομόφωνα το ίδιο βράδυ διέταξαν την προφυλάκισή της.

Στο απολογητικό της υπόμνημα αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι η αγορά του ακινήτου στη Δ. Αρεοπαγίτου έγινε με χρήμα προερχόμενο από τις απολαβές του συζύγου της, αλλά και με δάνειο που έλαβε η ίδια στο όνομά της λόγω της προχωρημένης ηλικίας του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ως προς την εμπλοκή του ακινήτου με υπεράκτιες εταιρείες δήλωσε άγνοια. «Πιστεύω» -ανέφερε – «ότι αποτελεί κοινό τόπο και δίδαγμα της κοινής πείρας το ότι μια γυναίκα όπως εγώ, με την όποια παιδεία και αγωγή μου, γνωρίζοντας έναν άντρα σαν τον σύζυγό μου, στη θέση που βρισκόταν, στη διαδρομή που είχε και με τη γοητεία που ασκούσε στη δική μου σκέψη και ψυχή, το τελευταίο που θα ενδιαφερόταν να πληροφορηθεί θα ήταν οι λεπτομέρειες των πολιτικών δράσεων και αποφάσεών του ή οτιδήποτε άλλο σχετιζόταν με την επαγγελματική και πολιτική του δράση».

Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2012, η 75χρονη μητέρα της, η οποία είχε αναλάβει πλέον την φροντίδα του πεντάχρονου τότε εγγονού της, έστειλε ένα συγκινητικό γράμμα γεμάτο απόγνωση, στον ανακριτή ζητώντας του να αφήσουν την κόρη της να δει ξανά το παιδί της.

Ένα χρόνο αργότερα, στα τέλη Αυγούστου του 2013, η Βίκυ Σταμάτη, που παρέμενε προφυλακισμένη, απολογήθηκε ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου. Επἐμενε ότι είναι παντελώς αθώα, και προσάγεται ενώπιον του δικαστηρίου «με τις δυο ιερές ιδιότητες, της μάνας και της συζύγου». Υποστήριξε, άλλωστε, ως προς το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, ότι «όλα τα είχα αφήσει στον σύζυγό μου», «τα εισοδήματά μου ήταν μηδενικά».

«Το παιδί μου τιμωρείται για το επίθετό του», είπε αναφερόμενη στο γιο της. Με χαμηλή φωνή, αναστεναγμούς και πολλές παύσεις στον λόγο της, η σύζυγος Τσοχατζοπουλου μίλησε για τον «διασυρμό», τη «διαπόμπευση», την «ψυχική βλάβη» που έχει υποστεί κάθε δικός της άνθρωπος.

Η εικόνα της δεν είχε καμία σχέση με εκείνη της αγέρωχης και προσεγμένα ντυμένης γυναίκας, που 17 μήνες πριν είχε οδηγηθεί στον ανακριτή.

Πολύ πιο απλή, χωρίς «ύφος», με δακρυσμένα μάτια… Στο μεταξύ οι συνήγοροι της μιλούσαν ήδη για επιβάρυνση της υγείας της και για σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Φήμες δε από τις φυλακές, που διαψεύστηκαν κατηγορηματικά, διέδιδαν ότι ήταν σε ρήξη με τον άντρα της καθώς τον θεωρούσε υπεύθυνο για όσα τις συνέβησαν. Ενώ, οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έκαναν λόγο για μια ιδιότροπη, αγενή και υποχόνδρια γυναίκα που αδυνατούσε να συνεργαστεί.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2014 το δικαστήριο την κήρυξε ένοχη, της επέβαλλε κάθειρξη 12 ετών και δεν έκανε δεκτό αίτημα της για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Η ἰδια και τότε αλλά και στη συνέχεια προέβαλλε ως κύριο λόγο αποφυλάκισης της το μικρό αγοράκι της που στερείται και τους δύο γονείς του.

Από την έκδοση της απόφασης, μέχρι και σήμερα που είναι πλέον δραπέτης, ενώ είναι σε εξέλιξη η δίκη της σε δεύτερο βαθμό, η Βίκυ Σταμάτη, είχε υποβάλλει πέντε αιτήματα αποφυλάκισης για να πάρει ισάριθμες απορρίψεις.

Στο μεταξύ διάστημα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού και στο Θριάσσειο, αλλά και επί δύο μήνες στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών με εντολή Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τη διάγνωση εμφάνιζε βαριά κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό.

Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο Δρομοκαίτειο, απ΄ όπου έστελνε απεγνωσμένες επιστολές, έδινε συνεντεύξεις αλλά και φωτογραφιζόταν δίνοντας την εντύπωση μιας  γυναίκας και κυρίως μιας μητέρας που σιγά – σιγά έχανε τα λογικά της.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πειστεί για την κακή κατάσταση της υγείας της, ενώ ανεξάρτητα από αυτό πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη εξαντλεί στον πρόσωπο της την αυστηρότητα της. Άλλοι πάλι, σχολιάζουν αρνητικά την στάση του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος όπως λένε θα μπορούσε να ομολογήσει καλύπτοντας παράλληλα τη γυναίκα του.

Για τη συμπεριφορά του άλλωστε αυτή είχε δεχτεί μέσα στο δικαστήριο σφοδρή επίθεση από τον συγκατηγορούμενο εξαδερφό του, Ν.Ζήγρα, που του είχε φωνάξει ότι «δεν φοράει παντελόνια»  ζητώντας του να μιλήσει για να σώσει τη γυναίκα αλλά και την κόρη του Αρετή, η οποία αποφυλακίστηκε πρόσφατα.

Άλλοι πάλι στέκονται επιφυλακτικοί απέναντι σε όσα διαδραματίζονται, με δεδομένο ότι έχουν ακουστεί και αρκετές υπερβολές.

Όπως ότι οι νοσηλεύτριες στο Δρομοκαίτειο χτυπούσαν, έβριζαν και εξευτέλιζαν τη Βίκυ Σταμάτη που «άκουγε φωνές» ενώ αντίθετα έδειχνε να έχει καλή αίσθηση της πραγματικότητας  στις συνεντεύξεις τις οποίες παραχωρούσε.

Τώρα όλοι οι οικείοι της απευθύνουν έκκληση στην εξαφανισμένη, Βίκυ να επιστρέψει πίσω.

Η Δικαιοσύνη από την πλευρά της διεξάγει έρευνες για  το πώς κατάφερε να δραπετεύσει από το Δρομοκαίτειο κι αν κρύβονται από πίσω συνεργοί και σχέδιο διαφυγής.

Αργά ή γρήγορα κι αυτή η ιστορία θα διαλευκανθεί. Και τότε πολλά θα κριθούν για τις αλήθειες, τα ψέματα ή τις υπερβολές που συνδέονται και με τον ψυχισμό της ίδιας της καταζητούμενης πλέον, Βίκυς Σταμάτη.

 

Υπό τους ήχους του « My Way» του Σινάτρα απογειώθηκε το Air Force One μεταφέροντας τον Ντόναλντ Τραμπ μακριά από την Ουάσινγκτον
Τρία εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας νησιών, το 2020.
Ευχάριστα νέα: Χανιά: Αρνητικά όλα τα rapid test για covid-19 που πραγματοποιήθηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Βόλος: 47χρονος πέθανε μόνος μέσα στο σπίτι του και τόν βρήκαν μετά από 12 μέρες…
Αυτοκτονία – σοκ στην Κρήτη: «57χρονος κάρφωσε μαχαίρι στο λαιμό του»
Η Κατερίνα Γιατζόγλου και η Λίλη Πέππου αναλύουν τους φόβους της εγκατάλειψης