Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θύμιος Μπουγάς: «Ήταν λάθος και ανοησία μου. Θέλω να βρεθεί»-Η μαρτυρία του 20χρονου που πετούσε τα βεγγαλικά

BUSINESS

Ptolemaida Storage: «Πιλότος» για την ΕΕ το ελληνικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας

Ως «πιλότος» για τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες επελέγη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ENTSO-e) το έργο αποθήκευσης «Ptolemaida Storage» που αναπτύσσει ο Όμιλος EUNICE ENERGY GROUP (EEG).

Συγκεκριμένα, το έργο περιελήφθη στην ομάδα των επενδύσεων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα μελετηθούν από τα στελέχη του ENTSO-e, ως προς τις επιπτώσεις τους στο ΑΕΠ, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τα δημόσια οικονομικά κλπ. προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για το αποτύπωμα του συνόλου των επενδύσεων στα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα του ENTSO-e.


Η μελέτη των κοινωνικο – οικονομικών επιπτώσεων των έργων αυτών ξεκίνησε πέρυσι (η πρώτη έκθεση ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2021) και θα επαναλαμβάνεται ανά διετία.

Ο λόγος που ο ENTSO-e ξεκίνησε τη μελέτη αυτή είναι ότι, σε περιόδους κρίσης όπως η τωρινή (πανδημία, Ουκρανία) είναι απαραίτητο πέρα από την ανάπτυξη των ηλεκτρικών συστημάτων να καταγράφεται το ευρύτερο αποτύπωμα των έργων στις εθνικές και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Δείγμα 9 έργων

Η προηγούμενη μελέτη, του 2021, βασίστηκε σε δείγμα 9 έργων (υπόγεια και υποθαλάσσια καλώδια, υποσταθμοί, αποθήκευση ενέργειας) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υλοποίηση του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης TenYearNetwork Development Plan, TYNDP) του ENTSO-e συνεπάγεται επενδύσεις ύψους 118 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 1,7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 100 δισ. και των δημοσίων εσόδων κατά 45 δισ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση:

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η επένδυση σε υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης όχι μόνο θα οδηγήσει σε ένα ενεργειακό μέλλον με απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και θα αποφέρει τα επακόλουθα οφέλη που αξιολογούνται στην ανάλυση κόστους-οφέλους του TYNDP, αλλά θα βελτιώσει επίσης τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών επενδύοντας απευθείας στην εργασία και το μέλλον τους .

Τα οφέλη που υπολογίζονται από αυτήν την αξιολόγηση δείχνουν ότι το χαρτοφυλάκιο TYNDP, εάν υλοποιηθεί πλήρως, θα απέφερε σημαντικά οφέλη για την απασχόληση και οικονομικά οφέλη στην Ευρώπη και τους Ευρωπαίους. Η απασχόληση για πολλά χρόνια θα ήταν εγγυημένη, καθώς τα έργα μεταφοράς και αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας απαιτούν αρκετά χρόνια κατασκευής».

Επιλογή ελληνικού έργου

Όπως επισημαίνουν πηγές της ενεργειακής αγοράς, η επιλογή ενός έργου ελληνικού ενδιαφέροντος για την επόμενη μελέτη του ENTSO-e αποτελεί θετικό μήνυμα τόσο για τη χώρα όσο και για τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς πιστοποιεί το ρεαλισμό του επιχειρηματικού σχεδίου αλλά και την σημασία του για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια τεχνολογία που εξελίσσεται διεθνώς.

Επιπλέον, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το έργο PtolemaidaStorage εντάσσεται στο σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών (είναι μία από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο ΣΔΑΜ), καθώς αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα υποκαταστήσουν ως ένα βαθμό εκείνες που χάνονται από τον περιορισμό της λιγνιτικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το TYNDP το έργο της Πτολεμαΐδας θα έχει ισχύ 250 μεγαβάτ, αποθηκευτική ικανότητα ίση με 1000 μεγαβατώρες και θα αποδίδει στο σύστημα μέσω του δικτύου υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ), 250 γιγαβατώρες ετησίως.

Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στα ενεργειακά συστήματα, ιδίως σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς εξασφαλίζουν την απορρόφηση της «πράσινης» ενέργειας σε περιόδους υψηλής παραγωγής, την ενεργειακή επάρκεια σε «χαμηλές» περιόδους, παρέχουν υπηρεσίες εφεδρείας σε περίπτωση βλάβης στην παραγωγή ή τη μεταφορά ενέργειας, κ.α.

πηγή: ecopress.gr

Ροή Ειδήσεων

22/05/2022 | 19:40

Σκληρή επίθεση Πολάκη στον Κακλαμάνη: «Σε βυτιοφόρο λυμάτων να μπεις εσύ»

22/05/2022 | 19:31

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδραση της όταν έμαθε ότι βρέθηκε το φιαλίδιο με το αίμα της Τζωρτζίνας

22/05/2022 | 19:04

Ευλογιά των Πιθήκων – Ψαλτοπούλου: Σκέψεις να ξαναγίνει υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

22/05/2022 | 18:58

Κώστας Χαρδαβέλλας: Έχω διαγράψει τη λέξη μητέρα από τη ζωή μου

22/05/2022 | 18:46

Γιώργος Θεοφάνους: Αποκάλυψε την άγνωστη ιστορία πίσω από τη συνεργασία με την Χαρούλα Αλεξίου

22/05/2022 | 18:30

Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο

22/05/2022 | 18:26

Υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Τι θα πληρωθεί την εβδομάδα 23-27 Μαΐου

22/05/2022 | 18:17

Ξέσπασε ο Ξαρχάκος με αφορμή τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου: Ντροπή να παίζουν τραγούδια μόνο όταν πεθαίνει κανείς

22/05/2022 | 18:07

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στελέχη του κόμματος και δημοσιογράφοι μιλούν στην κάμερα του TheCaller

22/05/2022 | 17:57

Ολένα Ζελένσκα: «Κανείς δεν θα πάρει τον σύζυγό μου από κοντά μου, ούτε καν ο πόλεμος»

22/05/2022 | 17:44

Εξιχνιάστηκε ληστεία σε σπίτι επιχειρηματία με λεία 880.000 ευρώ – Το βίντεο με το μαύρο τζιπ

22/05/2022 | 17:21

Το «καρφί» της Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Αναστήθηκαν καριέρες με την Πισπιρίγκου»

22/05/2022 | 17:07

Βαλάντης: Θα καταθέσει αγωγή κατά του Γιώργου Λάγιου

22/05/2022 | 16:50

Άντονι Αλμπανέζι – Αυστραλία: Ο γιός μιας ανύπανδρης μητέρας με σύνταξη αναπηρίας, που μεγάλωσε σε εργατικές κατοικίες και έγινε πρωθυπουργός

22/05/2022 | 16:24

Μαρία Τζομπανάκη: Η απίστευτη αποκάλυψη για το «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή»
SKY express: Συνεργασία με την κορυφαία αεροπορική Delta Air Lines
Πρόγραμμα επιβράβευσης «BEAT DRIVERS CLUB» για τους συνεργαζόμενους οδηγούς της BEAT
Νέα Διευθυντικά Στελέχη και Οργανωτικές Αλλαγές στη Sunlight Group Νέος CFO αναλαμβάνει ο κ. Carlo Crosetto
Η Gravity The Newtons στηρίζει τη Unicef Ελλάδος στην υποδοχή παιδιών από την Ουκρανία
Το efood διακρίθηκε με 3 βραβεία για τα «Rubies» στα φετινά Loyalty Awards 2022
«Αποφασίζουμε μαζί»: Παρουσίαση βοηθήματος λήψης απόφασης για τις θεραπείες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας