Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σε εφαρμογή το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας στα Εξάρχεια - Τι αλλάζει στην περιοχή

Σε εφαρμογή τέθηκε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια.

Σε εφαρμογή τέθηκε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια.

Στην περιοχή θα παραμείνουν μόνο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και στο υπουργείο Πολιτισμού. Όλες οι υπόλοιπες αντικαθίστανται από πεζές και δίτροχες περιπολίες, αστυνομικούς με σκούτερ, DRONES και αστυνομικούς σκύλους περιπολίας. Το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ άρχισε ήδη να εφαρμόζεται.

Ο νέος σχεδιασμός στηρίζεται στον «τεμαχισμό» της περιοχής σε 6 τομείς, ανάλογα με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί και αντίστοιχες δράσεις αντιμετώπισης και καταπολέμησης της παραβατικότητας.

Ένας μεγάλος τομέας είναι αυτός όπου καταγράφονται καθημερινές κλοπές και ληστείες πεζών αλλά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Αυτή η περιοχή περικλείεται στις οδούς από τις οδούς Τσαμαδού, Ζαΐμη, Μεθώνης, Δερβενίων, Βαλτετσίου, Αραχώβης, Στουρνάρη και μερικές ακόμη.

Αρχικά θα διατεθούν τρεις πεζές περιπολίες των τεσσάρων αστυνομικών και άλλες δύο εποχούμενες με σκούτερ που θα κινούνται παράλληλα σε χαρτογραφημένες διαδρομές. Συνολικά 30 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες, και περίπου 100 συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα πρώτα στάδια υλοποίησης του νέου σχεδίου το «ωράριο» θα είναι από τις 09:00 έως τις 23:00 το βράδυ και θα επεκταθεί όλο το 24ωρο.

Αυτές οι περιπολίες θα έχουν την συνδρομή ομάδων ΟΠΚΕ και της νέας ομάδας «ΔΡΑΣΗ», οι οποίες θα επεμβαίνουν σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών και τυχόν επιθέσεων εναντίον των περιπολιών. Ουσιαστικά θα αντικαταστήσουν τις δυσκίνητες διμοιρίες των ΜΑΤ, καθώς όπως εκτιμήθηκε από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η «βαριά» παρουσία τους δημιουργούσε εστίες έντασης και αντιπαράθεσης, ενώ παρουσιαζόταν δυσλειτουργία στις περιπτώσεις καταδίωξης, προσαγωγής υπόπτων και σύλληψης δραστών.

Στο νέο αστυνομικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται η Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής αλλά και η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής προκειμένου να προβαίνει στις απαραίτητες διαδικασίες έρευνας των εγγράφων αλλοδαπών με έντονα παραβατική συμπεριφορά.

Send this to a friend