Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Αποβάλλουν James Καφετζή και Νίκο Μπάρτζη;

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία: Χρεοκοπεί με νόμο!

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία όπου η βουλή της χώρας ενέκρινε νόμο που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο να αναστείλει τις πληρωμές του χρέους της έως τον Ιούλιο του 2016. Τα χρέη της Ουκρανίας ανέρχονται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 30 δισεκατομμύρια είναι εξωτερικό χρέος και τα 17 εσωτερικό. […]

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία όπου η βουλή της χώρας ενέκρινε νόμο που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο να αναστείλει τις πληρωμές του χρέους της έως τον Ιούλιο του 2016.

Τα χρέη της Ουκρανίας ανέρχονται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 30 δισεκατομμύρια είναι εξωτερικό χρέος και τα 17 εσωτερικό. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ έχει δηλώσει ότι η αναστολή πληρωμών θα επηρεάσει μόνο τα ιδιωτικά δάνεια.

Ωστόσο η Ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι τα $3 δισ. που οφείλει στη Ρωσία είναι ιδιωτικό χρέος, κάτι που πρόκειται να αμφισβητήσει στα δικαστήρια η Μόσχα.

Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι αν η κυβέρνηση του Κιέβου προχωρήσει σε αυτό το μέτρο αυτό θα ισοδυναμεί με δήλωση χρεοκοπίας. Ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα στραφεί στα διεθνή δικαστήρια.

Το είχε προβλέψει η Moody’s

Πριν λίγες μέρες σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, θεωρώντας σχεδόν αναπόφευκτη την αποτυχία της να αποπληρώσει μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, το χρέος της προς τους διεθνείς πιστωτές της.

«Η πιθανότητα χρεοκοπίας για το δημόσιο χρέος είναι σχεδόν 100%» ανεφέρε ο διεθνής οίκος, o οποίος υποβάθμισε την Ουκρανία στο επίπεδο «Ca».

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι κάτοχοι των ουκρανικών ομολόγων θα έχουν «σημαντικές απώλειες» ως αποτέλεσμα του σχεδίου της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της πλειοψηφίας των εκκρεμών ομολόγων.

Η Ουκρανία ελπίζει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές την επόμενη εβδομάδα με στόχο να καταλήξει σε μια συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους ως το τέλος Μαΐου, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ναταλία Γιαρέσκο. Όμως κατά τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης η έκβαση των συζητήσεων αυτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αναδιάρθρωση άτακτη η οποία ισοδυναμεί με χρεοκοπία.

Η Moody’s διατηρεί επίσης «αρνητική» την προοπτική για την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα υπό την πίεση του ΔΝΤ δεν θα αποτρέψουν το χρέος της να παραμένει σε «πολύ υψηλό» επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ουκρανικό δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 94% του ΑΕΠ, έναντι 40,6% που ήταν το 2013, πριν αρχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό από το επόμενο έτος.

 

Κτηματολόγιο: Ποιοι επαγγελματίες θα μπαίνουν με ένα κλικ
Ο ηθοποιός Θανάσης Τσαλταμπάσης έρχεται στο ΤΕΧΝΟΛόΓΙΟ και το thecaller web TV
Ντάγκι: Αποκάλεσε δικτάτορα τον Ερντογάν – «Δεν συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση τις θέσεις του»
Απόψε στις 21.00 ζωντανά στο ΤhecallerWeb TV η Μαρίνα Κουταρέλλη, διοργανώτρια του Spetses mini Marathon
The Bachelor: Χώρισαν Νικολέττα Τσομπανίδου και Παναγιώτης Βασιλάκος
«Σφάχτηκαν» Χατζηνικολάου- Βαξεβάνη στο twitter με αφορμή τον Μένιο Φουρθιώτη