Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

"Πιέσεις" από Βρυξέλλες

Αισιοδοξία από Ζάεφ: Ελπίζω σε λύση πριν τη Σύνοδο του Ιουνίου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στη Βουλγαρία.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για τη διευθέτηση της διένεξης για την ονομασία της χώρας του που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν οι δύο πρωθυπουργοί να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό, με τον Ζ. Ζάεφ να αναφέρει εντός της Συνόδου ότι η λύση είναι κοντά.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με την 'Αγκελα Μέρκελ, ενώ αμέσως μετά, συνάντηση μαζί της είχε και ο Ζόραν Ζάεφ.

Θα αρχίσουν οι έντονες πιέσεις από Βρυξέλλες;

Μόνο τυχαία δεν είναι πάντως η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας (που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.)

Εκεί βρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες που θέλουν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Πιθανότατα, λοιπόν, θα υπάρξουν έντονες πιέσεις και στις δύο πλευρές, για να βρεθεί η χρυσή τομή, και να έρθει σύντομα η συμφωνία.

Send this to a friend