Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ζώδια: Ο Κώστας Λεφάκης κάνει τις μηνιαίες προβλέψεις Μαρτίου 2021

WEB TV

Άρτεμις Τσίτσικα: Ναι στον εμβολιασμό και των αγοριών κατά του HPV

Πολύ συχνή είναι η λοίμωξη από HPV, καθώς υπολογίζεται εφτά στους δέκα ενήλικες έχουν μολυνθεί κάποια στιγμή της ζωής τους από τον ιό, τόνισε στην εκπομπή Health Matters του thecaller.gr, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Άρτεμις Τσίτσικα με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον HPV.

Δείτε επίσης

Μαρτυρίες “φωτιά” για την 19χρονη Άρτεμις από το Κορωπί – Περιφέρεται στην Αθήνα σε άσχημη κατάσταση με δύο άντρες
Lockdown – Mετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει για φοιτητές

Από αυτές τις λοιμώξεις, μία στις δέκα περιπτώσεις θα εξελιχθεί σε χρόνια λοίμωξη και μετά από κάποια χρόνια θα oδηγήσει σε καρκίνο. Ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτό το σενάριο αποτελεί σύμφωνα με την κυρία Τσίτσικα, η ευεξία, που περιλαμβάνει τη σωστή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος, την άσκηση και την πολύ καλή ψυχολογία.

Η κυρία Τσίτσικα τόνισε ότι σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί στο κοινό ότι ο HPV αφορά μόνο το γυναικείο φύλο και ευθύνεται μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι εσφαλμένη και υπογράμμισε ότι υπάρχει παρουσία του ιού, πρόκληση προκαρκινικών αλλοιώσεων και εξέλιξη σε καρκίνο σε πολλές περιοχές του σώματος, όπως στα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών, στο αιδοίο, στον κόλπο, στο πέος, στον πρωκτό και στον στοματοφάρυγγα.

Εμβολιασμός 
Για αυτό και είναι σημαντικός ο εμβολιασμός όχι μόνο των κοριτσιών (για τα κορίτσια 11 έως 18 ετών το εμβόλιο αποζημιώνεται), αλλά και όλων των γυναικών μέχρι την ηλικία των 45 ετών καθώς και των αγοριών.

Ο εμβολιασμός των αγοριών πραγματοποιείται στη Βρετανία, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Αυστρία, στη Γερμανία και στην Ιταλία.
H πρόταση της κυρίας Τσίτσικα σε κάθε μητέρα αγοριού, αν έχει την οικονομική δυνατότητα και αν το παιδί το επιθυμεί, να προχωρήσει στον εμβολιασμό, καθώς προλαμβάνει σοβαρά προβλήματα στο αγόρι, ενισχύει την προστασία των κοριτσιών και της κοινότητας.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα η κυρία Τσίτσικα, σε όσο πιο μικρή ηλικία πραγματοποιείται ο εμβολιασμός, η ανοσολογική απάντηση που επιτυγχάνεται είναι καλύτερη. “Τότε ο οργανισμός χρειάζεται πολύ μικρότερο ερέθισμα για να παραχθούν τα ανάλογα αντισώματα. Επιπλέον, όσο πιο μικρός εκτεθεί κάποιος τον ιό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αυτός να εξελιχθεί στο μέλλον αρνητικά, δηλαδή σε προκαρκινικες αλλοιώσεις.

Γενικά, συστήνουμε ο εμβολιασμός κατά του HPV να έχει ολοκληρωθεί πριν το γυμνάσιο, που σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή στη ζωή του παιδιού, που οι γονείς είναι πιο δύσκολο να ελέγξουν το παιδί, και μία περίοδος κατά την οποία οι γονείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμελήσουν ή να ξεχάσουν τον εμβολιασμό”, σημείωσε η ειδικός.

Σεξουαλική παρενόχληση: Ενημέρωση από μικρή ηλικία
Aναφορά έγινε στη διάρκεια της συνέντευξης και στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, για το οποίο η κυρία Τσίτσικα τόνισε ότι τα παιδιά είναι καλό να ενημερώνονται από μικρή ηλικία για το πού μπορεί και επιτρέπεται να τα αγγίζουν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διάφορα εργαλεία και βοηθήματα που επιτρέπουν στους γονείς με εικόνες και εύληπτο τρόπο να εξηγήσουν στο παιδί για τα καλά και τα κακά αγγίγματα.

Δείτε την εκπομπή στο facebook

Στέλιος Λουκίδης: Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία – Αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ
Η πρόκριση του Ολυμπιακού και το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ στο VAR
Νίκος Νίκας στο TheCaller WEB TV: Υπάρχουν άνθρωποι – «φάροι» στον χώρο της Τέχνης, να μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι…
Βασίλης Ζούλιας: Στον φανταστικό κόσμο του Κούγια φυσιολογικό είναι η ζωή του και η ανατροφή που δίνει στα παιδιά του
«Βόμβες» Σαρηγιάννη στο TheCaller: «Δεν πιστεύω ότι το Πάσχα μπορούμε να ανοίξουμε με άνεση – Από 1η Ιουλίου στην κανονικότητα»
Ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης ερμηνεύει την πολιτική επικαιρότητα στο ThessReport