Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

WEB TV

Αθανάσιος Δεβλιώτης: Το στόμα είναι ο καθρέφτης του σώματος

Άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η στοματική με τη σωματική μας υγεία, τόνισε στην εκπομπή Health Μatters, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Η περιοδοντίτιδα λ.χ. έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών, με τη γέννηση ελλιποβαρών νεογνών, με πρόωρους τοκετούς, αλλά με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη που έχουν περιοδοντική νόσο δεν μπορούν να ρυθμίσουν αποτελεσματικά το διαβήτη τους, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα άτομα με περιοδοντίτιδα που θα νοσήσουν από κορονοϊό, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα και σημαντική επιδείνωση της νόσου.

Σε “ελεύθερη πτώση” η στοματική υγεία των Ελλήνων
Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε στοματική υγεία των Ελλήνων στη διάρκεια της μνημονιακής οικονομικής κρίσης με δυσάρεστες επιπτώσεις, ενώ και η παρούσα υγειονομική και οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση των επισκέψεων στον οδοντίατρο, και αύξηση της τερηδόνας, της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.
Τερηδόνα και ουλίτιδα αποτελούν τα πρώτα σε συχνότητα μη μεταδιδόμενα νοσήματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Δεβλιώτης, ενώ πρόσθεσε ότι η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο και η οδοντιατρική πρόληψη αποτελούν την καλύτερη θεραπεία αλλά και μια επένδυση οικονομική.
“Εν μέσω οικονομικής κρίσης, πολλοί πηγαίνουν στον οδοντίατρο μόνο όταν πονάνε, όμως τότε είναι χειρότερη η πρόγνωση της θεραπείας. Δεν μπορείς να γλιτώσεις από τον οδοντίατρο. Το να αμελούμε να πάμε στον οδοντίατρο, δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε. Και θα πάμε και τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα και η θεραπεία ακριβότερη”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΟΟ.
Μάλιστα, τόνισε ότι είναι μόνιμο αίτημα των οδοντιάτρων να υπάρξει κάλυψη για την οδοντιατρική περίθαλψη από τα ασφαλιστικά συστήματα, προβλέποντας ότι αν είχαμε κάλυψη έστω της οδοντιατρικής πρόληψης, ένα οργανωμένο, ολοκληρωμένο σχέδιο οδοντιατρικής πρόληψης, σε 10-15 χρόνια η στοματική υγεία των Ελλήνων θα ήταν πολύ καλύτερη.

Ασφάλεια
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή εξέδωσε οδηγίες, οι οποίες μάλιστα είναι απόλυτα εναρμονισμένες με εκείνες της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και του ECDC, για την ασφαλή λειτουργία των οδοντιατρείων μέσω της πανδημίας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Δεβλιώτης, “οι οδοντίατροι πάντα ήταν σχολαστικοί με τα μέτρα ατομικής προστασίας. Επιπροσθέτως, τώρα έχει αυξηθεί ο χρόνος ανάμεσα στις συνεδρίες προκειμένου να αερίζεται πάρα πολύ καλά ο χώρος, υπάρχει απολύμανση και αποστείρωση, ενώ για να μειωθεί ο κίνδυνος και η φοβία για το αερόλυμα από τη χρήση του τροχού, γίνεται χρήση ισχυρής αναρρόφησης”.
Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα της Aμερικανικής Oδοντιατρικής Ομοσπονδίας, λιγότερο από 1% των οδοντιάτρων έχει νοσήσει από COVID-19.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Βατόπουλος στο TheCaller: Νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις για Πάσχα – Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια
Ο Αντύπας Καρίπογλου στο thecaller web tv για κυβέρνηση – μέτρα, ψήφο απόδημων Ελλήνων
Σακελλαρόπουλος – Τσαμπάς στο thecaller web tv, για Λουτσέσκου, play off και… έξοδο του Πάσχα!
Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου στο thecaller web tv – Αυτή είναι η σχέση του με την Ελένη Μενεγάκη και το τηλέφωνο της για τη νέα σεζόν
Γάτσιος: Πρέπει να διαγραφεί το δημόσιο χρέος της πανδημίας
Θανάσης Τσαλταμπάσης: Στη σχολή μας προετοίμαζαν για το ότι κάποιοι… έσπαζαν τραπέζια και έβριζαν