Αθήνα

14 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ο Βόσκαρης βασανίζει άγρια τη Σοφούλα μετά το γάμο τους!

WEB TV

Ένα βήμα μπροστά από τον Γερουλάνο: Έτσι θα διεκδικήσει ξανά ο προοδευτικός χώρος την εξουσία – Ετοιμάζει δυναμική ατζέντα διακυβέρνησης

Το όραμά του για τη νέα Ελλάδα και τις βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να «ξαναχτιστεί» μέσα στο πλαίσιο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης περιέγραψε, μεταξύ άλλων, στην εφ’ όλη της ύλης συνέντευξή του στο TheCaller WEB TV και τον Αιμίλιο Περδικάρη ο Παύλος Γερουλάνος.

Δείτε επίσης

Γερουλάνος για εισβολή στο Καπιτώλιο: Από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να νομίζουμε ότι οι νόμοι προστατεύουν τη δημοκρατία
Γερουλάνος για Αντρίκο Παπανδρέου: Μπράβο, δεν έκανε πίσω και δικαιώθηκε – Υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τη Δημοκρατία

Μάλιστα αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει και διαμορφώνει μια δυναμική ατζέντα ιδεών που θα μπορεί να επιτρέψει στον προοδευτικό χώρο να χτυπήσει ξανά την εξουσία». «Είναι ώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να εκφράσουμε ένα όραμα μέσα στο οποίο πρέπει να νιώσει ο κάθε Έλληνας ότι μπορεί να συμμετέχει» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γερουλάνος υπερτόνισε ουκ ολίγες φορές την ανάγκη «διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης», εξηγώντας πως «αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι Έλληνες παίζουν στο παιχνίδι» και μίλησε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που-σύμφωνα με τον ίδιο- μπορεί να «επιτευχθεί μόνο ανοίγοντας το παιχνίδι και δίνοντας εργαλεία σε μικρότερους παραγωγούς».

Πριν απ’ όλα βέβαια, ο κ. Γερουλάνος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα όσα συγκλονιστικά συνέβησαν στις ΗΠΑ με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, σχολιάζοντας πως «η πλατφόρμα του Τραμπ βασίζεται στην πολιτικοποίηση του φόβου που είναι και γνώρισμα όλων των λαϊκιστών».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον προοδευτικό χώρο και υποστήριξε πως «ο ρόλος του δεν είναι να κάνει μερεμέτια, αλλά να δώσει ένα νέο όραμα για το πως μπορεί η ελληνική κοινωνία να ανοίξει, ούτως ώστε οι περισσότεροι από εμάς να μπορούμε να δημιουργήσουμε». «Ο δικός μας ο χώρος ποτέ δεν βασίστηκε στην κριτική στον απέναντι, αλλά στο δικό του όραμα και τις προτάσεις για το πως να πάει τα πράγματα μπροστά», τόνισε εμφατικά ο Παύλος Γερουλάνος.

Παράλληλα, αξιολογώντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είπε ότι ναι μεν πέτυχε στην πρώτη φάση, επειδή έλαβε γρήγορα αποφάσεις, στο δεύτερο κύμα όμως απέτυχε να εμπνεύσει τους πολίτες.

«Βλέπω μια πολιτική που βασίζεται στα χρήματα που έρχονται απ’ έξω, δημιουργώντας λίγο καλύτερες συνθήκες με το σχέδιο Πισσαρίδη για το μεγάλο κεφάλαιο», είπε, εξάλλου, ο κ. Γερουλάνος χαρακτηρίζοντας «συντηρητική» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του TheCaller WEB TV:

Αρχικά ερωτηθείς ο κ. Γερουλάνος για την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο είπε πως «αυτό ήταν το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας, που ξεκίνησε με την εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο, μίλησε σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, που θεωρούσε ότι δεν ακούγεται η φωνή τους, που τους συσπείρωσε σε μια μάχη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πλατφόρμα του Τραμπ βασίζεται στην πολιτικοποίηση του φόβου που είναι και γνώρισμα των λαϊκιστών, που θέλουν να βάλουν ένα κομμάτι της κοινωνίας απέναντι σε ένα άλλο, το θέμα είναι κατά πόσο οι δυνάμεις που δεν παίζουν σε αυτό το ταμπλό έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν στο κοινό το οποίο απευθύνονται άνθρωποι σαν

τον Τραμπ. Ο φόβος αυτός έρχεται από την παγκοσμιοποίηση, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού νιώθει ότι δεν έχει πρόσβαση σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο που χτίζεται, από τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία πλέον, τις νέες τεχνολογίες, την πανδημία του κορονοϊού, όλα αυτά εντείνουν τους φόβους που υπάρχουν στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα καταλαβαίνει ότι όσο δεν μιλάει για τέτοια θέματα αφήνει χώρο σε ανθρώπους σαν τον Τραμπ να τον εκμεταλλευτούν».

Στη συνέχεια στάθηκε στην διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, εξηγώντας πως «αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι Έλληνες παίζουν στο παιχνίδι, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα απίστευτοι θώκοι δημιουργικότητας που καταπατώνται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, όπως για παράδειγμα η τεράστια γραφειοκρατία, έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που βασίζεται σε μια ανάπτυξη που προέρχεται από τους λίγους και μεγάλους. Όσο λιγότεροι παράγουν σε μια κοινωνία, τόσο πιο περιορισμένη είναι η οικονομική δραστηριότητα. Μόνο ανοίγοντας το παιχνίδι, δίνοντας εργαλεία σε μικρότερους παραγωγούς, μπορούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε ποιες είναι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας… Για να αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος, όμως, χρειάζεται μια στρατηγική από το πολιτικό σύστημα… Θα χρειαστεί από το κράτος να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για να έχουν πρόσβαση οι μικροί σε μεγάλες αγορές. Αντίθετα το πολιτικό σύστημα, τόσο καιρό θέλει να συρρικνώσει τους μικρομεσαίους θεωρεί ότι δεν είναι ανταγωνιστικοί, ότι φοροδιαφεύγουν, σήμερα, λοιπόν, το ερώτημα είναι πως θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να σταθούμε στα πόδια μας».

«Είναι ώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά»

Για τη συστράτευση του προοδευτικού χώρου, υποστήριξε πως «είναι ώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να εκφράσουμε ένα όραμα μέσα στο οποίο πρέπει να νιώσει ο κάθε Έλληνας ότι μπορεί να συμμετέχει και οδηγεί στο να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, στα δικά μας πόδια. Ο ρόλος του προοδευτικού χώρου δεν είναι να κάνει μερεμέτια, αλλά να δώσει ένα νέο όραμα για το πως μπορεί η ελληνική κοινωνία να ανοίξει… Έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια να μαζέψουμε τις ιδέες, που υπάρχουν εκεί έξω, έτσι ώστε η ατζέντα του προοδευτικού χώρου να είναι μια δυναμική ατζέντα που να μπορέσει να χτυπήσει την εξουσία».

Για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση, επισήμανε πως «στο πρώτο κύμα χρειάστηκαν γρήγορες αποφάσεις, τις πήρε και ορθώς έπραξε. Στο δεύτερο κύμα, όμως, αυτό το οποίο έπρεπε να κερδίσει η κυβέρνηση ήταν η συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων στη διαχείριση της πανδημίας, έπρεπε να εμπνεύσει τους πολίτες δεν το πέτυχε γιατί ανέπτυξε μια διγλωσσία, έκανε τον κόσμο να νιώσει ότι η πανδημία χρησιμοποιήθηκε για μικροκομματικούς σκοπούς… Έστειλε λάθος μήνυμα με την ατομική ευθύνη, είναι η συλλογική ευθύνη το ζητούμενο. Έχει να κάνει με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Έπρεπε να πιάσει στο φιλότιμο, αντιθέτως δεν έκανε αυτό, είπε ‘’εσύ είσαι υπεύθυνος’’».

Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε πως «βλέπω μια συντηρητική οικονομική πολιτική που βασίζεται στα χρήματα που έρχονται απ’ έξω, δημιουργώντας λίγο καλύτερες συνθήκες με το σχέδιο Πισσαρίδη για το μεγάλο κεφάλαιο… Η οπτική γωνία της κυβέρνησης είναι περιορισμένης εμβέλειας. Αλλά τα προβλήματα των μεγάλων επιχειρήσεων είναι πολύ διαφορετικά από τους μικρομεσαίους, ο μεγάλος έχει πρόσβαση. Αν θεωρούμε ότι θα περάσουμε τα 70 δισ. ευρώ μέσα από τις μεγάλες επιχειρήσεις ξεχνώντας τους μικρομεσαίους θα βρεθούμε μπροστά σε συνθήκες όπου τα χρήματα αυτά αντί να μείνουν και να δημιουργήσουν πλούτο στην Ελλάδα, θα φύγουν στο εξωτερικό. Δεν δαιμονοποιώ το σχέδιο Πισσαρίδη, αλλά παίζουμε μπάλα σε ένα πολύ μικρό γήπεδο, το όραμα για τη χώρα δεν μπορεί να είναι ένα όραμα αποφόρτισης του μεγάλου κεφαλαίου από τη γραφειοκρατία, αλλά ένα όραμα αποφόρτισης του κάθε Έλληνα από τη γραφειοκρατία που τον κρατά στο περιθώριο… Δημιουργείται ένα ασφυκτικό κλίμα γύρω από τις μικρές επιχειρήσεις, άρα ‘’ή παρανομείς ή κλείνεις’’».

«Χρειαζόμαστε στιβαρό αφήγημα για να πάει τη χώρα μπροστά»

Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, «οι προοδευτικές δυνάμεις θα έπρεπε να μιλήσουν γι’ αυτά τα πράγματα και αντί γι’ αυτό κάνουν κριτική στα σχέδια Μητσοτάκη. Εκεί που πραγματικά χτυπάει η καρδιά της αγοράς… Οι εκλογές πλησιάζουν και χρειαζόμαστε στιβαρό αφήγημα για να πάει τη χώρα μπροστά… Ο δικός μας ο χώρος ποτέ δεν βασίστηκε στην κριτική στον απέναντι, αλλά στο δικό του όραμα και τις προτάσεις για το πως να πάει τα πράγματα μπροστά».

Τέλος, για Ελληνοτουρκικά είπε πως «όταν δυο χώρες ζουν σε τέτοια ένταση για τόσο μεγάλο διάστημα ο διάλογος και τα διεθνή φόρα είναι ο μόνος τρόπος για να λύσεις τις διαφορές, αλλά ο τρόπος που πας σε αυτόν τον διάλογο είναι το μείζον ζήτημα… Χρειάζεται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με περισσότερες συμμαχίες».

*Σημειώνεται ότι η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου, μαγνητοσκοπήθηκε το πρωί της Τρίτης (12/1)

 

Άρτεμις Τσίτσικα: Ναι στον εμβολιασμό και των αγοριών κατά του HPV
Κατερίνα Γιατζόγλου – Φίλιπ Τσιάρας: Ο Trump είναι πιο επικίνδυνος από τον covid για τον πλανήτη 
TheCallers Live: Συγκλονιστικές υποθέσεις βιασμού που έγιναν ταινίες
Δημήτρης Κεχαγιάς στο TheCaller: Η πρόταση που του έκαναν για το Survivor, τι χρήματα ζητάει – Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι του έλεγε η Άννα Μαρία μέσα στο Big Brother
Από τον Τζόλη και τον Μήτρογλου στη Σαλαγκούδη και τον Καστίγιο, όλα… εξετάζονται στο VAR του TheCaller!
Καιρίδης στο TheCaller: «Η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει μονομερώς το δικαίωμα επέκτασης των 12 μιλίων»