Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Να γιατί δεν αποχωρεί οικειοθελώς ο Τριαντάφυλλος – Η ρήτρα για τα μισά λεφτά στο συμβόλαιο (vid)

WEB TV

Γρηγόρης Λέων στο TheCaller: Κλειδί η έγκαιρη καταγγελία στη σεξουαλική κακοποίηση (BINTEO)

Την ανάγκη μία καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά το περιστατικό, αν είναι δυνατόν τις πρώτες ώρες, τόνισε στην εκπομπή Health Matters του thecaller.gr, ο Ιατροδικαστής, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας κ. Γρηγόρης Λέων.

Δείτε επίσης

Σπύρος Μπιμπίλας στο TheCaller: «Καταγγείλτε αυτό που ξέρετε για να εξυγιανθεί ο χώρος! Η συγγνώμη πρέπει να ζητηθεί εμπράκτως»

“Είναι καλό που σήμερα γίνονται καταγγελίες τέτοιων περιστατικών, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα υπέφεραν, να εκφράσουν τον θυμό τους, ωστόσο ως επιστήμονας πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι σωστή κίνηση η αποκάλυψη ενός τέτοιου περιστατικού μετά από 5, 10 ή 15 χρόνια δεν έχει καμία αξία, γιατί δεν επιφέρει οποιαδήποτε ποινή. Μία γυναίκα που πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι ή να καταγγείλει άμεσα το περιστατικό στην αστυνομία και μετά να οδηγηθεί σε κάποια ιατροδικαστική υπηρεσία, είτε να απευθυνθεί σε έναν ιδιώτη ιατροδικαστή”.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέων, “ο ιατροδικαστής δεν μπορεί απλώς να διαπιστώσει τον βιασμό, με τις κατάλληλες εξετάσεις έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τον δράστη της επίθεσης”.

Όμως το θύμα πρέπει να κινηθεί γρήγορα: “Οι 72 ώρες είναι το όριο για να λάβουμε γενετικό υλικό ικανό να μας ταυτοποιήσει τον δράστη. Μετά από αυτό το διάστημα, η καταγγελία θα έχει ελάχιστες πιθανότητες να οδηγηθεί σε νομική επιτυχία, γιατί δεν θα υπάρχουν τα τεκμήρια”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι “για να έχουμε σωστή δειγματοληψία, θα πρέπει το θύμα να μείνει άπλυτο και να αφαιρέσει τα ρούχα του, να τα βάλει σε μία χάρτινη σακούλα και να τα προσκομίσει στον ιατροδικαστή ή στην αστυνομία”.

Το τραύμα μένει
Έχοντας το δυσάρεστο πλεονέκτημα να παρακολουθούν τα θύματα για αρκετό καιρό, οι ιατροδικαστές βλέπουν ότι “τα θύματα δύσκολα ξεπερνάνε μία τέτοια, τραυματική εμπειρία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η εμπειρία αυτή θα συνεχίσει να τα επηρεάζει για μακρό χρονικό διάστημα”, σημείωσε ο κ. Λέων.

Ενδοοικογενειακή βία
Ο κ. Λέων μίλησε και για το μεγάλο πρόγραμμα που δημιούργησαν στη διάρκεια του πρώτου lockdown η Γενική Γραμματεία Ισότητας, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, παρέχοντας ένα δίχτυ υπηρεσιών στις γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέων, τον πρώτο μήνα λειτουργίας του προγράμματος, τον Απρίλιο του 2020, οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας τετραπλασιάστηκαν. “Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι λόγω lockdown είχαμε αύξηση των περιστατικών, αλλά και ότι οι γυναίκες ακριβώς επειδή είδαν αυτό το τεράστιο δίχτυ προστασίας μπόρεσαν να καταγγείλουν πολύ πιο εύκολα τα περιστατικά”, εξήγησε ο πρόεδρος των ιατροδικαστών.

Δείτε παρακάτω όλη τη συνέντευξη:

Γιώργος Καββαθάς στο TheCaller WEB TV: Οι εξελίξεις στην εστίαση, η άρση του lockdown και τα λουκέτα
Μπουλμπασάκος στο TheCaller: Αν αρχίσουν να εμβολιάζονται όλοι με μια δόση θα χτίσουμε 70% ανοσία τέλη Ιουνίου
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση να στείλει κινητές μονάδες για να εμβολιαστούν πολίτες στα χωριά
Δημήτρης Χατζησωκράτης: Οι αλλαγές που φέρνει η ΝΔ στα εργασιακά δεν περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό της πρόγραμμα
Η Ώρα των Συνταξιούχων: Τα «θολά» σημεία της τροπολογίας Χατζηδάκη για την απονομή των συντάξεων
Φ. Δημητρουλάκος: Εκπαίδευση σκύλων με αγάπη και όρια ταυτόχρονα!