Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άφωνος ο Γιώργος Λιάγκας: Τους αποκάλυψε στο Πρωινό ότι περιμένει παιδί (vid)

WEB TV

Κων. Αραβώσης: Έρχεται η δημόσια διαβούλευση για το εθνικό σχέδιο προώθησης της κυκλικής οικονομίας  

Πρεμιέρα συνεργασίας του περιοδικού και της ιστοσελίδας Water & Waste με  την Web T.V της ιστοσελίδας The Caller,  όπου σε τακτική βάση θα παρουσιάζονται συνεντεύξεις θεσμικών παραγόντων και εκπροσώπων της αγοράς  που σχετίζονται με τη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων, κυρίως  αποβλήτων, απορριμμάτων και υδάτων.

Πρώτος καλεσμένος ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων καθηγητής κ. Κων Αραβώσης, ο οποίος μίλησε στο δημοσιογράφο Αριστείδη Ζευγίτη, σύμβουλο έκδοσης του Water & Waste, αναλυτικά για την πορεία της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας, το σχεδιασμό του υπουργείου και τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν.

Μάλιστα, ανέφερε, ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το εθνικό σχέδιο για προώθηση της κυκλικής οικονομίας, οπότε αναμένεται να υπάρξει και ένας ευρύτερος διαλόγος.

 

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξη του ο κ.Αραβώσης ανέφερε:

_Στόχος είναι μέσα από την κυκλική  οικονομία είναι να προωθήσουμε  τους στόχους που έχουν να κάνουν και με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τον Μάρτιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, το green deal.Είναι ένας πολύ σημαντικός άξονας πολιτικών προτεραιοτήτων της Ε.Ε που στοχεύουν την πράσινη βιώσιμη κυκλική ανάπτυξη. Θα κινητοποιήσει τεράστιους χρηματοδοτικούς πόρους της τάξης του 1 τρις μέχρι το 2030, συν πόρους από τον ιδιωτικό τομέα ύψους 1,5 τρις αντίστοιχα.

_Στις προτεραιότητες αυτές  συμμορφωνόμαστε και εμείς ως χώρα με βάση το νέο Εθνικό Σχέδιο για την κυκλική οικονομία που θα τεθεί αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση.Βέβαια ως χώρα απέχουμε πάρα πολύ από τους στόχους της Ε.Ε σε πολλούς τομείς της κυκλικής οικονομίας.Για παράδειγμα στο θέμα των αποβλήτων  αξιοποιούμε μόνο το 20 %  και το υπόλοιπο 80% θάβεται, ενω ο στόχος της ΕΕ είναι να θάβεται μόνο το 10%.

 

_Ήδη ετοιμάζεται συγκεκριμένος οδικός χάρτης βάση του οποίου θα επιτευχθούν οι στόχοι.Έχει πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διαβούλευση και έχει συσταθεί μια Επιτροπή με εκπροσώπους από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας που σχετίζονται με θέματα αυτά.Ήταν το βασικό όργανο για  να διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις  οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο που θα υποβληθεί.

_Παράλληλα έγινε μια διυπουργική Επιτροπή στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι  των παραγωγικών υπουργείων όπου μετά από διαβούλευση συγκεντρώθηκαν προτάσεις, οι οποίες και αυτές θα συμπεριληφθούν στον οδικό χάρτη που ετοιμάζεται.Τωρα βρισκόμαστε στιο σημείο όπου με τη δημόσια διαβούλευση μέσω του open gov. μπορεί να πλαισιωθεί από ορισμένες επιπλέον προτάσεις και μετά να αποτελέσει τον οδηγό για τις δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν την προσεχή τετραετία.

_Με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας θα  μετασχηματισθεί  η ελληνική παραγωγή αποκτώντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα  στην Ευρώπη αλλά  και γενικότερα διεθνώς  γιατί προσαρμόζεται πολύ πιο γρήγορα στα νέα πρότυπα.

Δείτε την εκπομπή:

 

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου για επιχειρήσεις: Κίνδυνος για χιλιάδες «λουκέτα» – 244 δισ. το ιδιωτικό χρέος – Απαιτείται «κούρεμα»
Η Ώρα των Συνταξιούχων: «Εισβολή» στρατιωτών στον e-ΕΦΚΑ για απονομή συντάξεων και εργασιακές ανατροπές με… ευέλικτο 8άωρο
Η επερχόμενη άρση της απαγόρευσης μετακινήσης εκτός Δήμου(;) και ο ψήφος των αποδήμων στο Stigma της Ημέρας
Ο ηθοποιός Θανάσης Τσαλταμπάσης έρχεται στο ΤΕΧΝΟΛόΓΙΟ και το thecaller web TV
Σακελλαρόπουλος – Τσαμπάς: Το 46ο του Ολυμπιακού και η… φωτιά στα play off!
Η σταδιακή άρση του lockdown μέχρι το άνοιγμα του Τουρισμού και η ψήφος των αποδήμων στο Stigma της Ημέρας