
WEB TV
Δύσκολη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπως τη μεταφέρει ο Καθηγητής Παθολογίας -Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία Κωνσταντίνος Συρίγος, με κανένα κρεβάτι εντατικής διαθέσιμο, με 2-3 κρεβάτια απλών θαλάμων COVID, ασθενείς διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ιδιαίτερα πιεσμένους.
Όπως είπε ο κ. Συρίγος «ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι άτομα 40 – 60 ετών κατά κύριο λόγο παχύσαρκα, και πολύ συχνά οικογένειες ολόκληρες. Δεν νοσηλεύουμε μεγάλες ηλικίες άνω των 75- 80 ετών, γιατί οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί και αυτή είναι η απάντηση στην πράξη όσων ανόητων είναι εναντίον του εμβολιασμού. Νοσηλεύουμε οικογένειες γιατί πλέον η πηγή μετάδοσης είναι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις».
Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη δύσκολη αυτή κατάσταση αποδίδεται σύμφωνα με τον Καθηγητή, στη μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους, που είναι πιο μεταδοτική και πιο νοσογόνα- αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος νοσήσει νοσεί πιο βαριά και απαιτεί πιο πολλές μέρες νοσηλείας, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να φρακάρει. Ο κ. Συρίγος τόνισε την ανάγκη για πιο χαλαρά και ρεαλιστικά μέτρα που να μπορεί ο κόσμος να τα εφαρμόζει. «Δεν μπορούμε πια να είμαστε αυστηροί, πρέπει να δώσουμε διεξόδους στον κόσμο να βγει έξω», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, το μέτρο του ανοίγματος του λιανεμπορίου και του σχολείου είναι σωστό, «το γεγονός όμως ότι ανοίγουν σχεδόν ταυτόχρονα δεν θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε εάν κάτι συμβεί πού να το αποδώσουμε».
Για τη συνέχεια, «θα μιλούσα για έναν περιορισμένο τρόπο να ανοίξει εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο σε μικρές ομάδες. Θα μπορούσαμε επίσης να ανοίξουμε την άθληση σε εξωτερικούς χώρους και να προχωρήσουμε σε εντατικοποίηση των εμβολιασμών».
Ο κ. Συρίγος τόνισε με έμφαση την ανάγκη να υπάρχει αντικατάσταση, όταν κάποιος ακυρώνει το ραντεβού του για εμβολιασμό, ώστε να κανένα εμβόλιο να μην πηγαίνει χαμένο και κανένα εμβόλιο και να μη γίνεται εξαναγκαστικά.
Ως προς τον φόβο που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με εμβόλιο συγκεκριμένης εταιρείας, ο κ. Συρίγος ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι “ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται υπάρχουν κάποιες λίγες παρενέργειες, οι οποίες στη ζυγαριά με τα οφέλη του εμβολιασμού δεν συγκρίνονται” και αποδίδοντας τον θόρυβο που έχει προκληθεί σε επιστημονικές, επικοινωνιακές και πολιτικές αστοχίες.
«Είναι πολύ πιο συχνό και πιο πιθανό κάποιος να νοσήσει από κορονοϊό και πολύ πιο πιθανό αφού νοσήσει να πεθάνει από τη νόσο, παρά από παρενέργεια του εμβολίου», εξήγησε.
Ο κ. Συρίγος θεωρεί πιθανό το πρόγραμμα του εμβολιασμού να μείνει πίσω και, αδυναμία κάλυψης των ακυρώσεων με άλλα εμβόλια, κάποιοι άνθρωποι να μείνουν για μερικούς μήνες ακόμη ανεμβολίαστοι, με κίνδυνο να νοσήσουν, και μάλιστα βαριά.
Ο κορονοϊός είναι νόσημα με «ουρά»
Η Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική δημιούργησε, σε συνεργασία με τη Β Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία ένα ιατρείο post-COVID, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η αποθεραπεία από τον κορονοϊό δεν συμπίπτει με το εξιτήριο.
«Ο κορονοϊός είναι ένα νόσημα με ουρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος και εξήγησε ότι πολύ συχνά, τα συμπτώματα κρατούν πάνω από δύο χρόνια και ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι προετοιμασμένο για τέτοιες καταστάσεις.
«Δημιουργήσαμε το Post -COVID ιατρείο για να μη χάνουμε αυτούς τους αρρώστους, για να τους παρακολουθούμε, να λύνουμε τα προβλήματά τους και να καταγράφουμε τις ανάγκες τους. Έχουμε καταγράψει συμπτώματα που με πρώτη ματιά δεν συνδέονται με τον κορονοϊό μετά τη νοσηλεία. Το να έχεις ενός βαθμού δύσπνοια ή καρδιακές διαταραχές είναι κατανοητό μετά από τη νόσηση, το να έχεις όμως αϋπνία δεν είναι κάτι στο οποίο πάει το μυαλό σου. Έχουμε παρατηρήσει σε ασθενείς συμπτώματα όπως νευρίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες και πολύ έντονο μετατραυματικό σύνδρομο, ειδικά σε αυτούς που έχουν διασωληνωθεί αλλά και σε αυτούς που έχουν νοσήσει».
Συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν αρκετό καιρό μετά από το εξιτήριο, με αποτέλεσμα η συσχέτιση να είναι δύσκολη.
Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:
Ροή Ειδήσεων

02/06/2023 | 00:57
Τραγωδία στην Αίγυπτο: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από κατάρρευση διαφημιστικής πινακίδας
02/06/2023 | 00:30
Τραγωδία στο κέντρο της Πάτρας: Βρέθηκε απαγχονισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του
02/06/2023 | 00:04
Η μεγαλύτερη στιγμή στην ένδοξη ιστορία του ΠΑΟ: Ο τελικός με τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ
31/05/2023 | 09:03
Αιφνιδίασε Χασαπόπουλο-Βούλγαρη ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λάππας: Έπαιζε στο 50% να είναι κακοήθεια – Χθες πήρα την απάντηση, «καθαρός»
31/05/2023 | 00:06
Θεόδωρος Δηλιγιάννης: Διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, δολοφονήθηκε από έναν χαρτοπαίκτη!
31/05/2023 | 12:36
Νίκος Μουτσινάς: Τι τον οδήγησε στο νοσοκομείο – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του

31/05/2023 | 16:19
Ελένη Μενεγάκη: «Μάνα είμαι, θα ήθελα η 29χρονη κόρη μου να είναι με γαμπρούλη με τόσες δεκαετίες διαφορά;»
31/05/2023 | 15:08
Θεόδωρος Πάγκαλος: Η ζωή και το έργο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ- Οι ατάκες που άφησαν εποχή
31/05/2023 | 19:01
To μήνυμα της Κοσιώνη για την διακοπή του καπνίσματος: «Το οφείλω στον Κώστα μου…»

31/05/2023 | 09:27