Κωνσταντίνος Σταμούλης: Από κάθε μονάδα αίματος σώζονται τρεις ζωές - TheCaller

Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Δάνης Κατρανίδης: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό – Αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας

WEB TV

Κωνσταντίνος Σταμούλης: Από κάθε μονάδα αίματος σώζονται τρεις ζωές

Η 14η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και ο Κωνσταντίνος Σταμούλης, Αιματολόγος επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού κέντρου Αιμοδοσίας λύνει όλες τις απορίες μας γύρω από την εθελοντική αιμοδοσία απαντώντας πρώτα στο ερώτημα “Γιατί να δώσω αίμα;”

“Γιατί το χρειαζόμαστε, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς αίμα δεν μπορούν να ζήσουν, υπάρχουν ιατρικές πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν χωρίς αυτό και φυσικά για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το χρειάζονται”.
“Από κάθε μονάδα που δίνει ένας αιμοδότης σώζονται τρεις ζωές καθώς εξάγουμε τρία προϊόντα: τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και το πλάσμα, που μπορεί πλέον να έχει σήμερα περιορισμένες ενδείξεις, από αυτό όμως παράγονται περίπου 20 φαρμακευτικά προϊόντα που προορίζονται για σπάνια νοσήματα”.
“Το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί, δεν φτιάχνεται, δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ. Όταν θα προχωρήσουμε, την επόμενη δεκαετία, θα είναι κάτι πάρα πολύ ακριβό και όχι προσιτό για όλους μας, κάτι στο οποίο δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν όλα τα συστήματα υγείας”.
“Είναι πάρα πολύ στενάχωρο το ερώτημα για ποιον δίνεις αίμα. Η απάντηση είναι για όποιον το χρειάζεται, για όποιον το έχει ανάγκη, για όποιον έχει ιατρική ένδειξη να πάρει μετάγγιση αίματος. Αυτό πρέπει να έχει στο νου του ο αιμοδότης. Ο αιμοδότης είναι μέρος μιας αλυσίδας που αν τη σπάσουμε θα χάσουμε αυτό που μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους”.

Ποιοι το έχουν ανάγκη;

“Όλοι νομίζουν ότι η ανάγκη για αίμα είναι κάτι πολύ μακρινό από εμάς, μελέτες όμως έχουν δείξει ότι περίπου 30% του αίματος που μεταγγίζεται διεθνώς μεταγγίζεται στον παθολογικό τομέα, ένα 19% στον χειρουργικό τομέα, ενώ 10% περίπου των μεταγγίσεων αφορούν στο τραύμα. Άρα είναι κάτι πολύ κοντά μας, αν σκεφτούμε ότι είμαστε η πρώτη χώρα σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα”, σημειώνει ο κ. Σταμούλης.
“Το 15% του αίματος μεταγγίζεται σε αιματο-ογκολογικούς ασθενείς. Επιπλέον, πολλές από τις καινούριες θεραπείες που προσφέρουν ελπίδα στους ογκολογικούς ασθενείς δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν υπάρχει αυτό το πολύ απλό και σωτήριο αγαθό”.

Πρωταθλητές στην κατανάλωση αίματος

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταμούλης, “ως χώρα καταναλώνουμε πάρα πολύ αίμα και προϊόντα αίματος. Και αν και συλλέγουμε 530- 540 χιλιάδες μονάδες που θα έπρεπε να μας φτάνουν, και έχουμε περίπου 220.000 αιμοδότες, υστερούμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αιμοδοτών μας και αυτό γιατί σημαντικό ποσοστό, περίπου το 30%, αιμοδοτών στη χώρα μας, προέρχονται από το συγγενικό περιβάλλον.
Είναι οι αιμοδότες που δίνουν αίμα κατ’ επίκληση, επειδή κάποιος δικός τους άνθρωπος έχει μπει στο νοσοκομείο και πρέπει να κάνει κάποια ιατρική πράξη για την οποία θα χρειαστεί αίμα.
Οι αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος δεν λύνουν το πρόβλημα της καθημερινότητάς μας, γιατί δίνουν αίμα όποτε χρειαστεί, ενώ υπάρχουν σταθερές ανάγκες για αίμα στη χώρα, όπως π.χ. οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία που μεταγγίζονται κάθε 15 μέρες με δύο μονάδες αίματος και έχουν εξαντλήσει το περιθώριο των φίλων και των συγγενών. Αν αυτός ο αριθμός αιμοδοτών από το συγγενικό περιβάλλον έδινε αίμα συστηματικά τουλάχιστον δύο-τρεις φορές τον χρόνο, όχι περιστασιακά, ώστε η αιμοδοσία να γνωρίζει με ποιους ανθρώπους έχει να κάνει και να εξασφαλίσει το πιο ασφαλές προϊόν για τους ασθενείς, δεν θα είχαμε πρόβλημα.
Όταν έχω έναν αιμοδότη που μπαίνει στο σύστημα ελέγχου τρεις φορές το χρόνο, το αίμα που προσφέρει είναι πολύ πιο ασφαλές.
Είναι πραγματικά απογοητευτικό όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υγεία του να πρέπει να βρει και αιμοδότες ή να αποκαλύπτει τα προβλήματά του”.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;

“Οποιοσδήποτε άνω των 18 έως 65 ετών το θέλει, δεν έχει πρόβλημα υγείας και δεν παίρνει χρόνιες θεραπείες. Ο αιμοδότης δεν θα πρέπει να αυτοαποκλείεται, μπορεί να έρθει σε επαφή με τους επαγγελματίες υγείας στην αιμοδοσία, να ρωτήσει και να μάθει αν μπορεί να δώσει αίμα. Ένα σημαντικός μύθος που υπάρχει σε σχέση με την αιμοδοσία είναι ότι δεν μπορούν να δώσουν αίμα όσοι έχουν κάνει τατουάζ. Αυτό είναι λάθος- αν έχουν περάσει τέσσερις μήνες μπορεί να δώσει αίμα. Δεν είναι αντένδειξη τα τατουάζ, δεν είναι αντένδειξη οι παθήσεις του θυρεοειδούς, δεν είναι αντένδειξη η αρτηριακή πίεση”, τόνισε ο κ. Σταμούλης.

Ποιος δεν μπορεί να δώσει αίμα;

“Αίμα δεν μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος με αναιμία, γιατί το αίμα για να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, πρέπει να έχει συγκεκριμένη ποσότητα αιμοσφαιρίνης.
Δεν μπορεί να δώσει επίσης αίμα ένας άνθρωπος που παίρνει αντιβίωση, όπως και ένας άνθρωπος με ιστορικό νεοπλασίας ή που έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπείες”.

Εμβολιασμός & αιμοδοσία

Κάποιος που έχει εμβολιαστεί με κάποιο από τα 4 εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας μπορεί να δώσει αίμα εφόσον αισθάνεται καλά ακόμη και την επόμενη μέρα. Αν έχει κάνει κάποια μικρή παρενέργεια από τον εμβολιασμό και δεν αισθάνεται καλά, μπορεί να περιμένει 7 μέρες και μετά να αιμοδοτήσει”, εξήγησε ο κ. Σταμούλης.

Πανδημία και αιμοδοσία

Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης “υπήρξαν περίοδοι που μειώθηκε πάρα πολύ η προσφορά αίματος. Ο κόσμος φοβόταν να έλθει στο νοσοκομείο, αναζητήσαμε χώρους εκτός νοσοκομείων για να κάνουμε αιμοδοσίες. Και κάθε φορά που ανακοινώνονταν έκτακτα μέτρα έπεφταν πολύ οι αιμοδοσίες. Υπήρξαν καθυστερήσεις κυρίως σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από τη μετάγγιση αίματος σε συστηματική βάση. Έτσι, διαταράχτηκε η καθημερινότητά τους έτι περαιτέρω”.

Έχουμε ανάγκη μία κουλτούρα αιμοδοσίας

“Είμαστε μία χώρα που γερνάει και η πλειοψηφία των αιμοδοτών μας είναι ηλικίας 40-50 ετών. Όσο η ηλικία του πληθυσμού αυξάνει, αυξάνουν και οι πιθανότητες να χρειαστεί αίμα. Χρειαζόμαστε τους νέους ανθρώπους για να έχουμε επαρκή αποθέματα. Νομίζω ότι αυτή είναι η επένδυση που πρέπει να κάνει η αιμοδοσία και το σύστημα υγείας στα επόμενα χρόνια, ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τα πράγματα”, κατέληξε ο κ. Σταμούλης.

Ροή Ειδήσεων

24/07/2021 | 23:38

«Δεν κολλάω κορονοϊό» – Απίστευτες… μπανανοθεωρίες από την Δήμητρα Αλεξάνδρακη

24/07/2021 | 23:30

Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μέσα στις φυλακές ο δολοφόνος του Σεργιανόπουλου

24/07/2021 | 23:20

Ένας τραυματίας από έκρηξη σε εταιρεία πετρελαιοειδών στη Βάρη

24/07/2021 | 23:08

Προεδρικό Μέγαρο: Δεξίωση με συμβολικές παρουσίες για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

24/07/2021 | 22:38

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν

24/07/2021 | 22:27

«Τον Αύγουστο θα βάφτιζε το παιδάκι του» – Συγκλονίζουν τα λόγια φίλου του άτυχου πατέρα που σκοτώθηκε στη Καβάλα

24/07/2021 | 22:13

Νίκος Χατζηνικολάου: Η τρυφερή αγκαλιά στη σύζυγό του με φόντο το Αιγαίο (ΦΩΤΟ)

24/07/2021 | 21:45

Επεισόδια με μολότοφ στη νέα συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο κέντρο της Αθήνας (vid)

24/07/2021 | 21:02

Κορονοϊός: Πάνω από 3 εκατομμύρια οι ανεμβολίαστοι ενήλικες – «Μάχη» για να χτιστεί το «τείχος ανοσίας»

24/07/2021 | 20:59

Έκκληση Σακελλαροπούλου στον κόσμο να εμβολιαστεί: «Το τέλος της πανδημίας είναι δική μας ευθύνη»

24/07/2021 | 20:53

Θήβα: «Ξεσκονίζουν» το παρελθόν του θύματος – Είχε απασχολήσει τις Αρχές για υπόθεση ναρκωτικών

24/07/2021 | 20:34

Τόλης Βοσκόπουλος: «Η οικογένεια επέλεξε να καλύψει η ίδια όλα τα έξοδα της κηδείας»

24/07/2021 | 20:15

«Σε περίπτωση που δεν το είδατε προκρίθηκα πρώτος» – Απίστευτο τρολάρισμα Πετρούνια

24/07/2021 | 20:06

Ανείπωτη τραγωδία στην Αυλίδα: Πνίγηκε κοριτσάκι 5 χρονών – Είχε πάει για μπάνιο με τους γονείς του

24/07/2021 | 19:59

Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάνης: «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς»
Ένα καλά κρυμμένο ”διαμάντι” στη Νότια Κρήτη για ψαγμένους περιηγητές (BINTEO)
Δείτε από ψηλά το μαγευτικό ψαροχώρι με τη μεγάλη φυσική πισίνα της Κρήτης (ΒΙΝΤΕΟ)
Τόλης Βοσκόπουλος: «Κουράγιο Φίλε» η ιστορία πίσω από το ντουέτο – Πώς είπε το «ναι» στον Γιώργο Λεμπέση
Ώρα των Συνταξιούχων: Στο ΣτΕ το ΕΝΔΙΣΥ κατά της απόφασης Χατζηδάκη για την απονομή συντάξεων
Η Μάντη Περσάκη μιλάει για τις δύσκολες εγκυμοσύνες της και εξηγεί πώς να αντιδράτε στο bodyshaming- Κυνηγήστε την υγεία και όχι τους κοιλιακούς
Γιώργος Βάλαρης: Ο τελευταίος συνεργάτης του Τόλη στο θέατρο αποκαλύπτει την ταινία που ετοίμαζαν για τη ζωή του Βοσκόπουλου, με πρωταγωνιστή τον ίδιο