Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πέτρος Φιλιππίδης: «Παρέμβαση» του Ρουβίκωνα στο σπίτι του ηθοποιού

WEB TV

Κωνσταντίνος Τούτουζας: Πρέπει να εμβολιαστούμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

“Ο εμβολιασμός είναι αυτή τη στιγμή το όπλο μας κατά της πανδημίας. Φάρμακο δεν έχουμε, η ζωή μας έχει αλλάξει, και μόνο ο εμβολιασμός είναι η σωτηρία μας. Πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως, γιατί έτσι θα ανασταλούν και οι μεταλλάξεις του ιού”, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Health Matters ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Α Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Ιπποκράτειο κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας.

“Αυτή είναι η λύση ώστε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα -όποια κι αν είναι αυτή η κανονικότητα. Πρέπει τα παιδιά μας να αποκτήσουν και πάλι μία φυσιολογική ζωή”, σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τους εφήβους των 15- 20 ετών “τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της ιστορίας”. “Είναι τραγικό ένας έφηβος 15 -17 ετών να είναι ένα χρόνο εκτός σχολείου”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Lockdown και εμφράγματα
Σημαντική μείωση του αριθμού των προσερχομένων στο νοσοκομείο με έμφραγμα του μυοκαρδίου παρατηρήθηκε στη διάρκεια του πρώτου lockdown και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε 20 – 30% της προσέλευσης ασθενών με έμφραγμα στο νοσοκομείο. Αυτό όμως δεν συνέβη επειδή μειώθηκαν τα εμφράγματα, αλλά επειδή ο κόσμος φοβόταν να πάει στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού. “Στο διάστημα αυτό, είχαμε πολλούς αιφνίδιους θανάτους στο σπίτι ή ανθρώπους που ερχόνταν στο νοσοκομείο καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να έχουν κακές εκβάσεις”, τόνισε ο κ. Τούτουζας.

“Ευτυχώς αυτό διαγνώστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο πολύ γρήγορα και υπήρξε σχετική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ασθενών, αλλά και ενθάρρυνσή τους να πηγαίνουν στο νοσοκομείο σε κάθε ύποπτο σύμπτωμα, ενόχληση πόνο ή δύσπνοια, χωρίς να φοβούνται, ιδίως αν είναι καπνιστές, έχουν κληρονομικό ιστορικό, έχουν χάσει κάποιον αιφνιδίως στο παρελθόν. Ιδιαίτερα στο θέμα του μυοκαρδίου, ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός” εξήγησε ο κ. Τούτουζας.

Τα θετικά
Διέκρινε ωστόσο, ότι μετά την πανδημία θα υπάρξουν και κάποια θετικά στοιχεία, όπως η τήρηση των μέτρων προστασίας από τους γιατρούς και από τον γενικό πληθυσμό, σε χώρους με πολυκοσμία. Επίσης, η πανδημία αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην χρήση της τηλεϊατρική.

Παχυσαρκία
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τούτουζας στο θέμα της παχυσαρκίας σε σχέση με την πανδημία, σημειώνοντας ότι “οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές του κορονοϊού”. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια είδαμε τον κόσμο να αθλείται και έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής μία τάση σταθεροποίησης και ίσως και υποστροφής της παχυσαρκίας στη χώρα μας.

Καρδιά, COVID-19 & Αθλητισμός
Ερωτηθείς για το webinar που διοργανώνει το ΕΛΙΚΑΡ στις 19 Φεβρουαρίου, για τον κορονοϊό, την καρδιά και τον αθλητισμό, ο κύριος Τούτουζας τόνισε ότι ένα από τα θέματα που θα αναλυθούν είναι τι πρέπει να προσέχουμε όταν θα επιστρέψουμε στην άθληση -τόσο αυτοί που έχουν περάσει λοίμωξη κορονοϊού, όσο και αυτοί που δεν την έχουν περάσει.

“Αυτό που μας απασχολεί είναι κάποιος να μην εμφανίζει μυοκαρδίτιδα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Τούτουζας. “Περίπου 10% των ανθρώπων που θα νοσήσουν από κορονοϊό εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα. Αυτό μπορούμε να το διαγνώσουμε μετρώντας μία ουσία που λέγεται τροπονίνη. Τα άτομα που έχουν περάσει μυοκαρδίτιδα χρειάζονται δύο και τρεις φορές περισσότερη προσοχή στον τρόπο που θα επιστρέψουν στην προπόνησή τους, είτε είναι ερασιτέχνες και επαγγελματίες”, εξήγησε ο κ. Τούτουζας.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Οι αποφάσεις για το Πάσχα και η διαρροή των πρακτικών της Επιτροπής στο STIGMA της ημέρας με Κεχαγιά – Λελεδάκη
European Super League: Σακελλαρόπουλος – Τσαμπάς σχολιάζουν την «κοσμογονία» στο ποδόσφαιρο!
Ο performer Jerome Kaluta έρχεται στο thecaller web tv και το ΤΕΧΝΟΛόΓΙΟ
Βατόπουλος στο TheCaller: Νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις για Πάσχα – Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια
Ο Αντύπας Καρίπογλου στο thecaller web tv για κυβέρνηση – μέτρα, ψήφο απόδημων Ελλήνων
Σακελλαρόπουλος – Τσαμπάς στο thecaller web tv, για Λουτσέσκου, play off και… έξοδο του Πάσχα!