Σ. Αδαμόπουλος: Πολλά υποσχόμενο το μέλλον στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας - TheCaller

Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πέτρος Φιλιππίδης: Η «δικαίωση» του Πέτρου Μπουσουλόπουλου 9 χρόνια μετά την κόντρα τους

WEB TV

Σ. Αδαμόπουλος: Πολλά υποσχόμενο το μέλλον στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας

Σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια τα τελευταία πέντε χρόνια, σημείωσε ο Διευθυντής της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας και υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του thecaller.gr.

Δείτε επίσης

Ματίνα Παγώνη στο Health Matters: «Τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα»
Βατόπουλος στο TheCaller: Νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις για Πάσχα – Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια

Μία πάθηση που συνδέεται με κακή πρόγνωση, κακή ποιότητα ζωής και με πολύ υψηλό κόστος, καθώς απορροφά το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Νέοι φαρμακευτικοί παράγοντες βελτιώνουν τα συμπτώματα την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ συσκευές όπως ο αμφικοιλιακός βηματοδότης για τον επανασυντονισμό της καρδιάς και ο απινιδωτής, για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων αρρυθμιών, οδηγούν σε μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο, σε βελτίωση της ποιότητας ζωής και προλαμβάνουν τον αιφνίδιο θάνατο, εξηγεί ο ειδικός. “Το μέλλον φέρνει νεώτερες συσκευές, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και τη λειτουργική ικανότητα του ασθενούς”, πρόσθεσε ο κ. Αδαμόπουλος.

Πολύ σημαντικά, σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο είναι και “τα προγράμματα σωματικής άσκησης, τα οποία ενώ πριν από μερικά χρόνια αποτελούσαν ταμπού, σήμερα όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και μειώνουν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, αλλά φαίνεται ότι παρατείνουν και την επιβίωση στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια”.

Αιτίες
Τρεις είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας: το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, που βγάζει εκτός μάχης σημαντικό τμήμα του μυοκαρδίου, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια η οποία μπορεί να είναι είτε γενετική είτε να οφείλεται σε μικροβιακή / ιογενή προσβολή του μυοκαρδίου και η υπέρταση σε μεγάλη ηλικία.
Περίπου 200.000 είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια στη χώρα μας και τα στοιχεία για το μέλλον δεν είναι αισιόδοξα, καθώς η επίπτωση της πάθησης αυξάνεται με την ηλικία.

Προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια
“Παρά τις υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις, την άσκηση, τα φάρμακα και τα μηχανήματα, ένα ποσοστό 10-15% των ασθενών παρουσιάζει επιδείνωση της νόσου με πολλαπλές εισαγωγές και υψηλή θνητότητα. Εισέρχεται δηλαδή στο στάδιο της προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκεια. Σε αυτό το στάδιο, η μεταμόσχευση καρδιάς είναι η πλέον δοκιμασμένη θεραπεία που επιμηκύνει τη ζωή- ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς είναι 13-15 χρόνια. Ασθενών που αν έμεναν με τη συμβατική θεραπεία θα ζούσαν με κακή ποιότητα ζωής για μόλις 12 μήνες”, τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος.

Το πρόβλημα με τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς είναι ότι ενώ έχουμε στη χώρα μας 10.000 ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια στη χώρα μας,
πραγματοποιούνται 10 – 12 μεταμοσχεύσεις καρδιάς ετησίως, έναντι 240-250 της Ισπανίας, 40-50 της Πορτογαλίας, 30- 40 της Κροατίας.
Αν και η χώρα μας δεν υπολείπεται ποιοτικά στην αντιμετώπιση των ασθενών τελικού σταδίου, υπάρχει ποσοτική στέρηση όσον αφορά στη δωρεά οργάνων, τόνισε.

Τεχνητή καρδιά
Στο πεδίο της τεχνολογίας, η τεχνητή καρδιά αποτελεί σήμερα την πιο ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογικά θεραπευτική παρέμβαση στην Καρδιολογία. “Σήμερα, η τεχνητή καρδιά μάς βοηθάει να αγοράσουμε πολύτιμο χρόνο για τον ασθενή έως την ανεύρεση του πολυπόθητου οργάνου. Μάλιστα, το μέλλον μοιάζει πολλά υποσχόμενο, καθώς θα έχουμε μικρότερες, πλήρως εμφυτεύσιμες συσκευές με λιγότερες επιπλοκές και λιγότερο κόστος. Έτσι, θα μπορούμε να ‘αγοράσουμε’ 10 χρόνια με τις συσκευές και να προσθέτουμε σε αυτό το κέρδος τα 12-15 χρόνια της μεταμόσχευσης”, εξήγησε ο κ. Αδαμόπουλος.

Συνέδριο
Στην αδήριτη ανάγκη για την αύξηση της δωρεάς οργάνων έγινε αναφορά και στο πρόσφατο 1ο συνέδριο Προχωρημένης Καρδιακής Ανεπάρκειας, όπου παρουσιάστηκαν όλες οι θεραπευτικές επιλογές αντιμετώπισης και οι ραγδαίες εξελίξεις στη φαρμακευτική, επεμβατική και ηλεκτρική θεραπεία της προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας.

Το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο να έλθει πιο κοντά με μεγάλα κέντρα της χώρας, με στόχο τη συνεργασία και τη βέλτιστη διαχείριση των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια. Τέλος, ευαισθητοποίησε την Πολιτεία, μιας και οι ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια και τις επανειλημμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία αντιπροσωπεύουν μία σοβαρή κοινωνικοοικονομική πρόκληση για τα συστήματα υγείας.

Τηλεϊατρική
Η τηλεϊατρική και το 5G κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην καρδιακή ανεπάρκεια με τη μορφή της τηλεπαρακολούθησης:

“Για παράδειγμα, με τη μέτρηση των πνευμονικών πιέσεων, με συσκευές που τοποθετούνται στην πνευμονική αρτηρία μπορούμε να προχωρήσουμε σε έγκαιρη αναπροσαρμογή της θεραπείας, όπως π.χ. των διουρητικών και την αποτροπή της επιδείνωσης και εισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Η τηλεϊατρική μάς βοηθά επίσης στην παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας των μηχανημάτων, όπως π.χ. των συσκευών μηχανικής υποστήριξης για την έγκαιρη διαπίστωση δυνητικά επικίνδυνων επιπλοκών”, εξήγησε ο κύριος Αδαμόπουλος.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Ροή Ειδήσεων

30/07/2021 | 01:15

Νέο Volkswagen Polo GTI: σύγχρονο, σπορ, με βαρύ όνομα

29/07/2021 | 23:57

Αποκλείστηκε η ΑΕΚ από τη Βελέζ Μόσταρ στα πέναλτι- Κέρδισε στην κανονική διάρκεια (1-0), αλλά έχασε από την άσπρη βούλα (2-3)

29/07/2021 | 23:36

ΗΠΑ: 100 δολάρια σε κάθε πολίτη που θα εμβολιαστεί εφεξής πρότεινε ο Μπάιντεν

29/07/2021 | 23:20

Καύσωνας: Που θα χτυπήσει… 44αρι την Παρασκευή-Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι την άλλη Παρασκευή! (ΒΙΝΤΕΟ)

29/07/2021 | 23:06

Μαξίμου σε Τσίπρα: Γιατί μόνο η Δευτέρα αργία; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι;

29/07/2021 | 22:51

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: «Να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης»

29/07/2021 | 22:27

ΕΟΔΥ: Τα σημεία που θα γίνουν δωρεάν τεστ αύριο Παρασκευή 30/7

29/07/2021 | 22:18

Λάμπρος Χούτος: Παντρεύεται την αγαπημένη του Ματίνα Ζάρα

29/07/2021 | 22:04

Τζόκερ-Κλήρωση 2317: Νέο τζακ ποτ -Οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν

29/07/2021 | 21:57

Πρόστιμο στον Κούγια στη Μύκονο – Κούγιας: «Συγχαρητήρια στους αστυνομικούς, έκαναν το καθήκον τους»

29/07/2021 | 21:53

Ισραήλ: Η κυβέρνηση καλεί τους άνω των 60 ετών να κάνουν και τρίτη δόση εμβολίου

29/07/2021 | 21:46

Χατζηχριστοδούλου: «Πιθανή η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο-Ίο» (ΒΙΝΤΕΟ)

29/07/2021 | 21:45

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: Πως «ντρίμπλαρε» τους διαρρήκτες – Μπήκαν από τη μπαλκονόπορτα στο σπίτι του στη Βούλα

29/07/2021 | 21:31

Φαίδωνας Βόβολης: Ο Ιατρικός Σύλλογος στέλνει τον καρδιολόγο στο Πειθαρχικό

29/07/2021 | 21:18

Προειδοποιήσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον καύσωνα και τα αντανακλαστικά του επιτελικού κράτους
Οι φοιτητές που ανακάλυψαν το βρώσιμο εμβόλιο για τον κορονοϊό στο SocialReport (ΒΙΝΤΕΟ)
«Επικίνδυνος άνθρωπος»: Η Χρίσλα Γεωργακοπούλου μιλά για την επίθεση από οδηγό ταξί που την παρέσυρε
Πού βρίσκονται τα Florida Keys της Ελλάδας; Απέχουν μόλις δύο ώρες από Αθήνα (ΒΙΝΤΕΟ)
Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής: «Είμαι ύπερ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων τουριστικό τομέα»
Ένα καλά κρυμμένο ”διαμάντι” στη Νότια Κρήτη για ψαγμένους περιηγητές (BINTEO)
Δείτε από ψηλά το μαγευτικό ψαροχώρι με τη μεγάλη φυσική πισίνα της Κρήτης (ΒΙΝΤΕΟ)