Αθήνα

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

WEB TV

Στέλιος Λουκίδης: Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία – Αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ

Για την πρωτοφανή πίεση που βιώνει το σύστημα υγείας τις τελευταίες ημέρες μίλησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο Αττικό, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στην εκπομπή Health Matters.

“Eίναι η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που βιώνουμε τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας. Mέχρι σήμερα στην Αττική δεν είχαμε βιώσει την αγωνία να κάνουμε εξιτήρια, την αγωνία να βρούμε κρεβάτι ή να ανοίξουμε νέα τμήματα”, τόνισε.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τη συγκεκριμένη επιδείνωση, ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μηδενίστηκαν ποτέ τα περιστατικά του δεύτερου κύματος, με αποτέλεσμα το τρίτο κύμα να ξεκινήσει από ένα μαξιλάρι που δεν ήταν χαμηλό. Οι νοσηλείες τις τελευταίες 15-20 μέρες αφορούν άτομα μικρότερης ηλικίας, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη θα μπορούσαμε να το δούμε και θετικά, ως ένδειξη της επιτυχίας του εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Αισιόδοξα χαρακτήρισε ο κ. Λουκίδης και τα αποτελέσματα έρευνας από το Ισραήλ που δημοσιεύτηκε σήμερα στο New England Journal of Medicine και έκανε ανασκόπηση του εμβολιαστικού προγράμματος και της εμβολιαστικής στρατηγικής (μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως) στη συγκεκριμένη χώρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις. Ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει αύξηση των περιστατικών που θα νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς η ΜΕΘ είναι το επόμενο βήμα μετά τη νοσηλεία.

Επίσης προέβλεψε ότι τον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα θα συμπιεζόμαστε και θα αποσυμπιεζόμαστε. Φως στην άκρη του τούνελ ο κ. Λουκίδης βλέπει προς τα τέλη Απριλίου, που θα έχει γίνει και η δεύτερη δόση του εμβολίου σε μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων ανθρώπων, ενώ θα έχει ξεκινήσει και η πρώτη δόση του εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες. “Πιστεύω πως τότε θα είμαστε σε έναν χαμηλότερο αριθμό περιστατικών, σε έναν χαμηλότερο αριθμό νοσηλειών και σοβαρών νοσήσεων- αυτή είναι η ευχή όλων μας”. Ο κ. Λουκίδης σημείωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν στην καθυστέρηση της διάθεσής του εμβολίου: “Είμαστε σε ένα σημείο που ο κόσμος θέλει να εμβολιαστεί και δεν μπορεί επειδή η προσφορά είναι περιορισμένη”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ θεωρεί συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα υπάρξει ισορροπία σε αυτό το θέμα.

Σχετικά με τη μη προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία λόγω του φόβου του κορονοϊού, ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα δεδομένα μελέτης που πραγματοποίησαν οι πνευμονολογικές κλινικές της χώρας. Επρόκειτο για μία συγκριτική μελέτη των πνευμονολογικών παθήσεων που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία το 2018, το 2019 και το 2020, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, των παροξύνσεων άσθματος και άλλων λοιμώξεων, παρουσίασαν μείωση 50% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Και παρόλο που κάποιος θα μπορούσε να αποδώσει αυτή τη μείωση στο προστατευμένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε τον τελευταίο χρόνο, η κλινική εμπειρία μας φέρνει αντιμέτωπους με ασθενείς που έρχονται με πολλά προβλήματα που τα είχαν αφήσει λόγω του φόβου να πλησιάσουν στα νοσοκομεία, εξήγησε ο ειδικός.

Ο κ. Λουκίδης εξήρε τον ρόλο των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που το τελευταίο χρόνο συνέβαλαν καθοριστικά στην αναχαίτιση της εισαγωγής ασθενών στα νοσοκομεία και στη βοήθεια της διαχείρισης μεγάλου αριθμού περιστατικών, ώστε να μην πιεστεί το σύστημα υγείας. “Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανένας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης, σημειώνοντας ότι “για πρώτη φορά δουλέψαμε όλοι σαν ομάδα για να πετύχουμε τον στόχο μας- τον πολύ δύσκολο στόχο της προστασίας της ανθρώπινης υγείας από μία πανδημία που η γενιά μας και οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν ξαναζήσει και εύχομαι οι μελλοντικές γενιές να μην ζήσουν”.

Δείτε όλη τη συνέντευξη: 

 

 

Βατόπουλος στο TheCaller: Νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις για Πάσχα – Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια
Ο Αντύπας Καρίπογλου στο thecaller web tv για κυβέρνηση – μέτρα, ψήφο απόδημων Ελλήνων
Σακελλαρόπουλος – Τσαμπάς στο thecaller web tv, για Λουτσέσκου, play off και… έξοδο του Πάσχα!
Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου στο thecaller web tv – Αυτή είναι η σχέση του με την Ελένη Μενεγάκη και το τηλέφωνο της για τη νέα σεζόν
Γάτσιος: Πρέπει να διαγραφεί το δημόσιο χρέος της πανδημίας
Θανάσης Τσαλταμπάσης: Στη σχολή μας προετοίμαζαν για το ότι κάποιοι… έσπαζαν τραπέζια και έβριζαν