Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

WEB TV

Θάνος Δημόπουλος στο Health Matters: «Η μάσκα είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

“Έχουμε σταθερά πάνω από 2.000 κρούσματα ημερησίως, επομένως θα χρειαστεί μία περίοδος για να δούμε την κάμψη”, τόνισε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, κ. Θάνος Δημόπουλος, σχολιάζοντας το επικείμενο lockdown, στην εκπομπή Health Matters και στη Νεκταρία Καρακώστα.

Δείτε επίσης

Άγριες Μέλισσες: Η Δρόσω στο πεζοδρόμιο και η μεγάλη επιστροφή του Δούκα – Τι θα δούμε την επόμενη εβδομάδα
Οι γυναίκες πληρώνονται 14,1% λιγότερο από τους άνδρες… για την ίδια δουλειά!

Σημείωσε ότι ο χρόνος των τριών εβδομάδων θα μπορούσε να είναι αρκετός “αν λάβουμε υπόψη ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό μπορούν να τον μεταδίδουν για μία ή δύο εβδομάδες και εφόσον τηρηθούν τα μέτρα που προβλέπονται με το καθολικό απαγορευτικό”. Ο ίδιος τόνισε πως όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα πρέπει να τα δούμε ως μία γέφυρα έως ότου υπάρξουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

“Δεν είναι δυνατό να έχουμε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια παρτίδες εμβολίου σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα”

Σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε ανοσία της αγέλης μέσω ενός ασφαλούς και αποτελεματικού εμβολίου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε: “Υπάρχουν τρεις μεγάλες μελέτες φάσης 3 οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Θα ακολουθήσει ανάλυση των δεδομένων και υποβολή στους ρυθμιστικούς οργανισμούς (FDA, ΕΜΕΑ), οι οποίοι θα αποφασίσουν αν τα εμβόλια αυτά θα πάρουν έγκριση για χρήση. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει μαζική παραγωγή των εμβολίων και τμηματική παράδοση του εμβολίου στα διάφορα κράτη. Δεν είναι δυνατό να έχουμε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια παρτίδες εμβολίου σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι εντός ενός εξαμήνου να εμβολιαστεί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός- ξεκινώντας βέβαια από τις ευάλωτες ομάδες, το υγειονομικό προσωπικό και τα άτομα που βρίσκονται σε αναγκαστικό συγχρωτισμό.

Με βάση όσα γνωρίζουμε για τα αντιικά εμβόλια και από το εμβόλιο της γρίπης, που έχει αποτελεσματικότητα περίπου 60%, αντιλαμβανόμαστε ότι για να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας θα χρειαστεί εμβολιασμός των 2/3 του πληθυσμού και αυτό θα απαιτήσει μία σημαντική χρονική περίοδο. Σε όλη αυτό το χρονικό διάστημα η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τον κορoνοϊό θα πρέπει να τηρούνται”.

Η μάσκα μείωσε την περίοδο της γρίπης

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, “η μάσκα είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε. Ενδεχομένως και κάτι που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Με τα μέτρα που έχουμε σήμερα, η περίοδος της πανδημίας της γρίπης μειώθηκε κατά έξι εβδομάδες σε παγκόσμιο επίπεδα”.

Τι ξέρουμε για τον ιό;

“Γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για την παθολογία της προσβολής του αναπνευστικού συστήματος. Ξέρουμε ότι αρκετοί ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν σημαντική υποξία χωρίς να έχουν το υποκειμενικό αίσθημα της δύσπνοιας ή την ταχύπνοια, γνωρίζουμε ότι σε αρκετούς ασθενείς, η χορήγηση οξυγόνου από τη μύτη με μεγάλη πίεση μπορεί να αποτρέψει τη διασωλήνωση και τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά αντιπηκτική αγωγή γιατί έχουν την τάση να αναπτύσσουν θρομβώσεις, κάτι που αυξάνει σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Γνωρίζουμε ότι η χορήγηση κορτικοειδών στους ασθενείς που έχουν ανάγκη χορήγησης οξυγόνου μπορεί να μειώσει και τη θνητότητα και την ανάγκη διασωλήνωσης.

Έχουμε στη διάθεσή μας το remdesivir το οποίο μπορεί να μην είναι ένα ιδανικό φάρμακο, αλλά φαίνεται ότι στους ασθενείς με μέτριας βαρύτητας νόσο μπορεί να βοηθήσει.

Είναι επίσης σε εξέλιξη μελέτες πλάσματος, δηλαδή η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει και έχουν αντισώματα σε ασθενείς που πληρούν κριτήρια για μετρίως σοβαρή και σοβαρή νόσο, αλλά και κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη ειδικών αντιικών φαρμάκων καθώς και μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα μπλοκάρουν τον ιό και θα εμποδίζουν την είσοδό του στα κύτταρα”.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Σχετικά με το κοκτέιλ των μονοκλωνικών αντισωμάτων που δόθηκε στον Τραμπ, ο κ. Δημόπουλος σχολίασε: “Οι κλινικές μελέτες είναι σε εξέλιξη. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε αν τα αντισώματα αυτά θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Πρέπει να περιμένουμε πριν πούμε ότι έχουμε άλλο ένα όπλο για την αντιμετώπιση του ιού. Είναι πολύ νωρίς ακόμη”.

Κορoνοϊός – Και μετά τη νόσο τι;

Τι συμβαίνει όμως με τους ασθενείς που έχουν περάσει κορονοϊό; Αφήνει υπολείμματα, βλάβες και αναπηρίες; “Ήδη στη βιβλιογραφία που σχετίζεται με τον COVID η οποία είναι τεράστια έχουν αρχίσει και δημοσιεύονται έρευνες για τις απώτερες επιπλοκές από τη νόσο. Είναι ένα πεδίο σε εξέλιξη, υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που έχουν αναρρώσει αλλά συνεχίζουν να έχουν προβλήματα από το αναπνευστικό, νευρολογικά προβλήματα, με τη μορφή της περιφερικής νευροπάθειας, μυοπάθεια, ακόμη και ενδοκρινικές διαταραχές όπως διαβήτης. Δεν έχουμε ακόμη καλή εικόνα, υπάρχει όμως σημαντική πιθανότητα κάποιοι από τους ασθενείς αυτούς, ιδιαίτερα εκείνοι που νόσησαν βαριά, να έχουν και απώτερες επιπλοκές που θα χρειαστούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Ήδη στο εξωτερικό δημιουργούνται κλινικές COVID για την εξωνοσοκομειακή, μακροχρόνια παρακολούθηση αυτών των ασθενών”.

Δείτε τη συνέντευξη στο Youtube

Δείτε τη συνέντευξη στο Facebook:

 

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο lockdown – Ο στόχος για τα τέλη Νοεμβρίου και οι αποκαλύψεις Μητσοτάκη για το πώς έφτασε στην απόφαση

Αμερικανικές εκλογές: Αμφίρροπη κούρσα στις πολιτείες-κλειδιά

ΑΕΚ: Δεν είχε… Ζόρια, είχε «ντόρτια»!

Ροή Ειδήσεων

screenshot 17

18/04/2024 | 23:20

Κατερίνα Καινούργιου-Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποζάρουν αγκαλιασμένες σε βραδινή έξοδο

18/04/2024 | 22:55

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εργάτης βρίσκει νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου

18/04/2024 | 22:26

Τζόκερ κλήρωση 2742: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα
240418222000

18/04/2024 | 22:21

Ξεσπά ο Γιώργος Λάγιος για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Ποια είναι η ανακρίβεια στη δήλωση του;»

18/04/2024 | 22:00

Απόστολος Ρουβάς: Η σπάνια φωτογραφία με τον επτά μηνών γιο του

18/04/2024 | 21:44

«Μέσα σε πέντε λεπτά ξεφορτώθηκαν τη θυγατέρα μου» – Η μήνυση που κατάθεσε ο πατέρας της Κυριακής κατά των αστυνομικών
screenshot 9

18/04/2024 | 21:11

Μιχάλης Ρακιντζής για Σοφία Αρβανίτη: Δεν ξέρει ο κόσμος αν τα είχαμε, μπορεί και να μην τα είχαμε

18/04/2024 | 20:58

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια καίει τους πολίτες

18/04/2024 | 20:32

Μπέσσυ Μάλφα: Η τρυφερή εξομολόγηση για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση – «Είναι ο άγγελός μου, τον λατρεύω»
i ioanna maleskou

18/04/2024 | 20:19

Κόλαφος η Ιωάννα Μαλέσκου: «Δεν ήθελα να προφέρω το όνομα της Ελένης Μενεγάκη, με όλο τον σεβασμό»

18/04/2024 | 19:59

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «τρολάρει» τον Κασσελάκη: Μαθαίνω ότι στη βάπτιση του Αλέξη Χαρίτση σχηματίστηκε δρεπάνι και σφυρί

18/04/2024 | 19:53

Γιάννης Βρούτσης: «Να λογοδοτήσουν όσοι ενεπλάκησαν στην ψευδή διασπορά περί ντόπινγκ»
dickeybetts

18/04/2024 | 19:36

Πέθανε ο Dickey Betts, κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Allman Brothers

18/04/2024 | 18:56

Άση Μπήλιου για Ελένη Μενεγάκη: «Το σύμπαν την καλεί να κάνει κάτι διαφορετικό»

18/04/2024 | 18:42

Ελλάκτωρ: Σε ρεκόρ 10ετίας τα κέρδη του Ομίλου το 2023
fertis finosfilm
Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ – Δείτε το βίντεο
tram1 120424
Απίστευτο κι… όμως ελληνικό: Ασυνείδητος οδηγός καβάλησε τις γραμμές του τραμ για να αποφύγει την κίνηση
video ypourgeio 090424
«Μην ανέχεσαι το bullying, μίλα, μπορείς»: Το βίντεο του υπουργείου Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό
Ένα τραγούδι για τον Άλκη Καμπανό
kataraktis valanari drafti
Καταρράκτης Βαλανάρη – Ντράφι: Οργάνωσε την μονοήμερη εκδρομή
iereas 22024
O Ιερέας που έγινε… viral: «Κυρά μου, θα σε πεθάνουμε; Να σε παντρέψουμε θέλουμε…»