Αθήνα

5 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Πλακώθηκαν» Πρετεντέρης – Ραγκούσης: «Μια ζωή Πασόκος ήταν ο άνθρωπος…»

WEB TV

To «Imagine» του Γιώργου για το ΚΙΝΑΛ: «Θα σπάσω στεγανά και κατεστημένα – Θα δώσω χώρο στους νέους»

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στο TheCaller WEB TV την Παρασκευή 26/11, και στους δημοσιογράφους Ευδοκία Λελεδάκη και Κωστή Μοσχολιό, μόλις μια εβδομάδα από την κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου για τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, ενώ-μεταξύ άλλων- αποκάλυψε και το τραγούδι, που ταιριάζει με την “επιστροφή” του για την διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, το “imagine” του Τζόν Λένον συνδέοντάς το με το πως φαντάζεται-οραματίζεται τη νέα εποχή του ΚΙΝΑΛ.

Αρχικά ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση και το αν θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με τον ίδιο να κατηγορεί την κυβέρνηση για την στρατηγική που ακολούθησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά λάθη, έχει πανηγυρίσει 6 φορές το τέλος της πανδημίας και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει…».

Όπως είπε στη συνέχεια ο ίδιος: «Έχουμε ένα τραγικό ποσοστό θανάτων βάσει πληθυσμού. Η κυβέρνηση δημιούργησε κλίμα πόλωσης και αυταρχισμού, δεν πείθονται ορισμένες ομάδες πολιτών με το να τους πιέσεις, χρειαζόταν η συμμετοχή της κοινωνίας, να αισθανθεί ο πολίτης μέρος της λύσης… Δεν υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση, ειδικά με τους νέους, ενώ άργησε να πάρει μέτρα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε ομάδες που έχουν άμεση επαφή με το κοινό».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου χρεώνει στην κυβέρνηση «λάθη και στον τομέα των αυτοδιαγνωστικών τεστ». Μάλιστα, επί του θέματος έκανε γνωστό πως ο ίδιος είχε καταθέσει σχετική μελέτη «για καθολική διενέργεια των τεστ» και έκανε λόγο για μια «μαζική διαγνωστική διαδικασία, που θα είχε μικρότερο κόστος από το lockdown και τους περιορισμούς, που τελικά επιβλήθηκαν και οδήγησαν σε ανεπιτυχή αποτελέσματα». Σε εκείνο το σημείο έκανε σχετική αναφορά στην πρόταση Μπάιντεν για να σπάσει η πατέντα για την αποκλειστικότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, για να παράγεται το εμβόλιο και από τρίτες χώρες.

«Θα αξιοποιήσω συνυποψηφίους, πιστεύω ότι όλοι έχουν ρόλο και ικανότητες»

Σχετικά με το πόσο έχει αλλάξει ο ίδιος μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2011, είπε πως «αυτά τα 10 χρόνια είναι χρόνια μάθησης» και σύμφωνα με τον ίδιο «πολλά έχουν αλλάξει αυτά τα 10 χρόνια αλλά αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η πίστη στις αξίες, τις οποίες εκφράζουμε, η πίστη σε μια σοσιαλδημοκρατική πορεία». Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η «Σοσιαλδημοκρατία αναδεικνύεται ως ένα πλαίσιο σιγουριάς και ασφάλειας σε μια απρόβλεπτη κατάσταση, την οποία ζούμε».

Για το κατά πόσο θα αξιοποιήσει νέους ανθρώπους εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η απάντηση του ήταν εμφατικά καταφατική, με τον ίδιο να σχολιάζει πως «πολλοί υποψήφιοι και συνυποψήφιοι έχουν αναδειχθεί από δικές μου προσπάθειες». Ωστόσο, αναφορικά με το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν «γκελάρει» στους νέους, ο κ. Παπανδρέου είπε πως «το πρόβλημα είναι βαθύτερο, πρέπει να σπάσουμε στεγανά, που πολλές φορές αποκλείουν νέουςΟι νέοι αισθάνονται πως έχουν απογοητευτεί από την πολιτική, αποστρέφονται την πολιτική, πρέπει να γυρίσουμε ξανά στην ουσία της πολιτικής. Πρέπει να φανταστούμε, να οραματιστούμε, ένα καλύτερο μέλλον, να αλλάξουμε κατεστημένα, εμείς θα δώσουμε χώρο στους νέους».

Σχετικά με το αν θα έχουν ρόλο οι συνυποψήφιοι την επόμενη μέρα, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως «θα αξιοποιήσω συνυποψηφίους, πιστεύω ότι όλοι έχουν ρόλο, λόγο και ικανότητες και μπορούν να προσφέρουν».

«Δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για τις αξίες τις οποίες πιστεύω»

Παράλληλα, απεύθυνε κάλεσμα για μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, λέγοντας πως «όσοι πιθανώς ήταν ψηφοφόροι ή μέλη του ΠΑΣΟΚ, που είτε πήγαν σε άλλη παράταξη, ή πήγαν σπίτι, μπορούν να έρθουν ξανά στον χώρο μας, έχουμε μια προοδευτική ατζέντα, έχουμε τη βούληση να κάνουμε αλλαγές. Αυτό είναι το κάλεσμα που κάνω για τις 5 Δεκεμβρίου για μια μεγάλη συμμετοχή».

Για την επόμενη μέρα από τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως «δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για τις αξίες τις οποίες πιστεύω, για τη χώρα».

Για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ: «Ναι στα σύμβολα, αλλά ναι και σε ένα νέο περιεχόμενο με βάση τις αξίες μας»

Σχετικά με την συζήτηση περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως θα καταθέσει σχετική πρόταση όταν έρθει η ώρα, αλλά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα σύμβολα είναι στη ψυχή μας, αλλά η αξιοποίηση δεν αρκεί, πρέπει να τους δώσουμε το οξυγόνο της νέας μας πλατφόρμας. Αν δεν υπάρχουν μαζί με τα σύμβολα και συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις δεν έχει νόημα. Είναι πολλά αυτά τα οποία κάναμε ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε περήφανοι για την παράδοσή μας, αλλά η παράδοση ενώνεται με το νέο, μιλάμε πλέον και για την πράσινη ανάπτυξη, το ψηφιακό κράτος, για τα διλήμματα γύρω από τη βιοτεχνολογία, το προσφυγικό πρόβλημα και για μια Ευρώπη που πρέπει να μεταμορφωθεί με την καλή έννοια. Άρα, ναι στα σύμβολα, αλλά ναι και σε ένα νέο περιεχόμενο με βάση την παράδοση και τις αξίες μας».

Αναφορικά με το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε πως «υπήρξε όντως μεγάλο ενδιαφέρον και γεννήθηκε η ελπίδα ότι μπορεί να αναγεννηθεί ο χώρος και αυτή είναι η ελπίδα μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού που αισθάνεται ότι αυτός ο χώρος λείπει, απέναντι στην πολιτική της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που απογοήτευσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε και ακολούθησε πρακτικές της δεξιάς, συμμάχησε με δεξιές δυνάμεις και μάλιστα βαθιά συντηρητικές και έφερε ένα 3ο Μνημόνιο που χτύπησε τη μεσαία τάξη».

Ειδικότερα για τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν άνοδο του Κινήματος Αλλαγής, «σίγουρα η εσωκομματική διαδικασία αύξησε το ενδιαφέρον, η δική μου παρουσία συνετέλεσε στο να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, προφανώς και η απώλεια της Φώφης, αλλά και η ελπίδα για κάτι καλύτερο».

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, είπε πως «βλέπω πολύ δύσκολα να βγάλει κανείς συμπέρασμα».

Για τους ψηφοφόρους της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου είπε πως «θέλουμε τους πολίτες που ψήφισαν άλλα κόμματα να έρθουν, εφόσον θέλουν να προσφέρουν, δεν θέλουμε όμως να αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα ως συνέπεια παρασκηνιακών διεργασιών από την πλευρά της ΝΔ και εξωθεσμικών παραγόντων».

Παπανδρέου για debate: «Στεναχωρήθηκα που δεν συζητήθηκε η πρότασή μου, είναι κρίμα…»

Σχετικά με την απουσία του από το debate, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε πως «κατέθεσα μια πρόταση για ένα ουσιαστικό debate, ναι θέλω το ουσιαστικό debate και στεναχωρήθηκα που δεν συζητήθηκε η πρότασή μου, είναι κρίμα… Δεν ξέρω αν θα το δω και τι πρόγραμμα θα έχω εκείνη τη μέρα…».

Ερωτηθείς, εν συνεχεία, για την απόσταση που χωρίζει το Κίνημα Αλλαγής με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου είπε πως «είναι δύσκολο να μετράμε αποστάσεις, γιατί δεν έχει πολιτική ουσία. Αυτό που μετράει είναι οι θέσεις, δεν είναι θέμα απόστασης, εμείς τα βάζουμε με κατεστημένα, έχουμε κονταροχτυπηθεί με συμφέροντα πολύ πιο σκληρά από ό, τι η ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που συμβιβάστηκαν με το μοίρασμα της εξουσίας και όχι να την αλλάξουν, εμείς θα ανασυνθέσουμε όλο το χώρο, αν αυτό μπορεί να συμβάλει και στη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα το δούμε».

Για το πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση να κατέλθει υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι «όλοι στην οικογένειά του συμφώνησαν πως η μάχη πρέπει να δοθεί», ενώ έκανε λόγο για «πόλεμο λάσπης» που έχει δεχθεί η οικογένειά του στο παρελθόν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δικαστική διαμάχη του αδερφού του Ανδρέα με τον Πάνο Καμμένο, αλλά και τη δήθεν εμπλοκή της μητέρας του στη λίστα Λαγκάρντ.

Για το πρόσωπο, με το οποίο επικοινώνησε πρώτα για να ανακοινώσει την απόφασή του είπε: «Το πρώτο πρόσωπο στο οποίο είπα πως θα κατέβω για πρόεδρος ήταν η Φώφη Γεννηματά, μου είπε καλή επιτυχία, ήταν δυστυχώς η τελευταία μας κουβέντα, καθως η Φώφη ‘’έφυγε’’ μετά…».

«Οραματίζομαι μια νέα εποχή, όπως το τραγούδι Imagine του Τζον Λένον»

Τέλος, κληθείς να αναφέρει ποιος τίτλος τραγουδιού θα μπορούσε να συνδυαστεί με την «επιστροφή» του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως το «τραγούδι που μου αρέσει και ίσως να ταιριάζει είναι το imagine του Τζον Λένον, ένα τραγούδι διαχρονικό και μιλάει για το πώς πρέπει να οραματιστούμε τη νέα εποχή και ελπίζω να το κάνουμε πράξη».

Ροή Ειδήσεων

19/01/2022 | 23:56

Καιρός 20/01: Η πρόγνωση για την Πέμπτη

19/01/2022 | 23:51

Rapid Test: Πού θα γίνουν οι δωρεάν έλεγχοι

19/01/2022 | 23:49

Γεωργία Μπίκα: «Έχασα τη μνήμη μου αφού πλήρωσα στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και έκλεισα δωμάτιο»-Στο «φως» οι καταθέσεις της

19/01/2022 | 23:33

ΠΑΟ – Αναγέννηση Καρδίτσας 4-0: Γκολ και θέαμα από τους πράσινους

19/01/2022 | 23:31

Χαλάνδρι: Ληστές εισέβαλαν στο σπίτι γνωστού γυναικολόγου – Μπήκαν στο δωμάτιο πανικού η 16χρονη κόρη του και η καθηγήτριά της

19/01/2022 | 23:12

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-0: Ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών

19/01/2022 | 23:02

Γεωργία Μπίκα: Τι λέει ο άνθρωπος που τήν προσκάλεσε στο ξενοδοχείο-Ποιος ήταν ο διοργανωτής του πάρτι

19/01/2022 | 22:59

Ναταλία Γερμανού για 24χρονη: «Να μια influencer για να υποκλιθείς»

19/01/2022 | 22:31

Δήμος Βόλου: Η Βασιλόπιτα της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων έγινε viral

19/01/2022 | 22:28

Survivor – Ξέσπασε ο Κατσαούνης! «Μεγάλη απάτη η Μυριέλλα, κοιτά να καλύψει τη μοιχεία» (vid)

19/01/2022 | 22:23

Ερντογάν: Μετατρέψτε τις καταθέσεις σας σε λίρες

19/01/2022 | 22:04

Διευθυντής κλινικής ξυλοκόπησε και τις 3 πρώην συζύγους του και όμως του δόθηκε προσωρινή επιμέλεια του γιου του

19/01/2022 | 21:59

Άγριες Μέλισσες επόμενα επεισόδια: Έγκυος η Ελένη! Ο Ζάχος αιφνιδιάζει τις αδερφές Σταμίρη

19/01/2022 | 21:56

Παρασκευής: Ο λόγος που η Επιτροπή εισηγήθηκε παράταση των μέτρων

19/01/2022 | 21:45

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας
Ώρα Συνταξιούχων: Τροπολογία στη Βουλή για να ακυρωθεί η φορολόγηση των αναδρομικών – Μάχη στο ΣτΕ για τις συντάξεις χηρείας
Π. Τζανέτης (πρ. πρόεδρος ΕΚΑΒ): Ψευδές ότι η επιβολή του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 αύξησε τους εμβολιασμούς
Ζέττα Μακρή στο The Caller: Δεν ξέρουμε αν τα νέα κρούσματα στα σχολεία οφείλονται στην σχολική δραστηριότητα γιατί μεσολάβησε Σαββατοκύριακο
Σακελλαρόπουλος – Τσαμπάς: Για την «σούπα» της Λεωφόρου και το κάζο της ΑΕΚ!
Σακελλαρόπουλος – Τσαμπάς: Για Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και Τζόκοβιτς!
Ώρα των Συνταξιούχων: Οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας και η διάλυση του ΕΦΚΑ