Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορονοϊός – Καπραβέλος: Τέλη Μαΐου θα δούμε μια τρομακτική έκρηξη των θανάτων

WEB TV

Βατόπουλος στο TheCaller: Νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις για Πάσχα – Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια

“Σε πλήρη εξέλιξη είναι ακόμη η επιδημία. Υπάρχει μία τάση σταθεροποίηση, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Το ότι εφαρμόζουμε τα self tests δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε η επιδημία.

Τα μέτρα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται”, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Health Matters ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας για τον νέο κορονοϊό, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Απαντώντας στις ανησυχίες του κόσμου σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. “Μιλάμε για μία πιθανότητα θανάτου στο ένα εκατομμύριο. Ο φόβος είναι αντίστοιχος του φόβου δεν μπαίνω στο αεροπλάνο γιατί θα πέσει”, ήταν ο εύστοχος παραλληλισμός του Καθηγητή, ο οποίος επεσήμανε ότι “το συνολικό κέρδος από το εμβόλιο είναι πολύ μεγαλύτερο από τον πιθανό κίνδυνο νόσησης. Ο κίνδυνος από το νόσημα είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον κίνδυνο του εμβολίου”, τόνισε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την αναστολή χρήσης συγκεκριμένων εμβολίων σε χώρες όπως τις ΗΠΑ, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι αυτές οι χώρες έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, επειδή έχουν άλλα εμβόλια, στη δική μας χώρα όμως το βασικό είναι να μην σταματήσει ο εμβολιασμός, σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη ο κόσμος να εμπιστευτεί τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Χρήσιμο εργαλείο τα self test
Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε τα self test ένα χρήσιμο εργαλείο, αρκεί να υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:
* το self test να είναι το ίδιο αξιόπιστο
* να χρησιμοποιείται σωστά από τον πολίτη
* ο πολίτης να δηλώσει το αποτέλεσμα και να τροποποιήσει ανάλογα τη συμπεριφορά του.
Αυτό που επεσήμανε ο κ. Βατόπουλος είναι ότι τα τεστ θα πρέπει να επαναλαμβάνονται. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στο παράδειγμα της Χιλής όπου αφού εμβολιάσθηκε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ο κόσμος ξεθάρρεψε με ολέθρια αποτελέσματα. “Τέτοιου είδους ανοίγματα θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή”, τόνισε.
Γενικά, όπως εξήγησε, το σκεπτικό από εδώ και στο εξής είναι άνοιγμα δραστηριοτήτων με καθολική εφαρμογή self test σχεδόν σε όλους τους εργαζόμενους.
Ερωτηθείς για το Πάσχα, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να μην κάνει κάποια πρόβλεψη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις βάθους μεγαλύτερου της εβδομάδας είναι δύσκολο να γίνουν.

 

 

 

Θάνος Στάμος: Κλειδί η καλή στοματική υγεία για την αθλητική απόδοση
Νυφούδης: Οι επιχειρήσεις δεν ενισχύθηκαν αναλογικά στην Ελλάδα
Ο Αλέξανδρος Αγγελούσης στο thecaller webTV – Από το τραγούδι και το ξενύχτι στις επάλξεις του κτηνιατρείου
Μιχάλης Μπαλού: Ο coach με εξειδίκευση στο φλερτ μιλάει στο SocialReport
Κατερίνα Γιατζόγλου – Λίλη Πέππου στο Experts: Οι άνδρες δεν θέλουν σχέση – Τι κάνουν γι’ αυτό οι γυναίκες;
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η κατάργηση του 8ωρου θα φέρει μειώσεις στους μισθούς