Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

20 Απριλίου 1989: Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφώνησε το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου, αναφώνησε το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα», κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Περιστέρι.

Τότε, η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει πολιτική λιτότητας για 3 χρόνια, που ονομάστηκε «Σταθεροποιητικό πρόγραμμα της οικονομίας».

Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα παροχών και σε ομιλία του, έμελλε να χρησιμοποιήσει το σύνθημα «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» που έμεινε στην ιστορία.

Πως είχε σχολιάσει τη φράση ο Ανδρέας Παπανδρέου

Λίγες μέρες πριν τις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, όπου το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με το συντριπτικό 47%, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραχωρεί συνέντευξη στον σταθμό ΑΝΤ1 (στις 5 Οκτωβρίου 1993) και μεταξύ άλλων απάντησε για το γνωστό σύνθημα «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα».

Πως σχολίασε τη φράση ο Δημήτρης Τσοβόλας

Τι λέει σήμερα για την ιστορική φράση ο πρώην υπουργός; Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά είχε επισημάνει πως: «Κατ’ αρχήν, αυτό το είπε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1989. Εγώ δεν ήμουν καθόλου στη συγκέντρωση, ήμουν στη Βουλή, περνούσα νομοσχέδιο και δεν είχε καμία σχέση αυτό με τα οικονομικά. Απλά, ο λαός με αγαπούσε, παρότι ήμουν οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών, γιατί ήξερε ότι διαχειρίζομαι με έντιμο τρόπο τα δημόσια οικονομικά και ότι έδινα μάχες για μια πιο δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Φώναζε συνθήματα υπέρ μου στη συγκέντρωση στο Περιστέρι και ο Παπανδρέου ανταπέδωσε με τη φράση αυτή από το μπαλκόνι».

Σε άλλη συνέντευξή του στο ipiros.gr, είχε αναφέρει ότι είναι όμορφη ιστορία, λέγοντας: «Σε μια συγκέντρωση στο Περιστέρι ο Ανδρέας Παπανδρέου άκουγε τον κόσμο από κάτω να φωνάζει «Τσοβόλα, Τσοβόλα” με αγάπη. Περιέργως, γιατί συνήθως ο υπουργός οικονομικών δεν είναι αρεστός.’ Έτσι λοιπόν είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου στον κόσμο (σ.σ με θεωρούσαν ως Ηπειρώτη τσιγκούνη…): “TΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ”. Δεν ήμουν τσιγκούνης με τους οικονομικά ανίσχυρους».

Ο Παπαχρήστος ανατρέπει όσα ξέραμε για το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα»: Να πως το είπε ο Ανδρέας

Σε παλαιότερο άρθρο του ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος ανέφερε σχετικά:

«Το είπε (ο Ανδρέας Παπανδρέου) σε μια προεκλογική του συγκέντρωση που έγινε εκτός του κέντρου της πόλης, στο Περιστέρι συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 1992 επ’ αφορμή την αναπληρωματική εκλογή στην Β’ Αθήνας για την έδρα του Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος είχε εκπέσει από το αξίωμα του βουλευτή, λόγω της παραπομπής του στο Ειδικό Δικαστήριο»

Και συμπλήρωνε: «Ενώ λοιπόν είχε ξεκινήσει να μιλάει στο πλήθος εμφανίζεται κάτω από τη εξέδρα ο Τσοβόλας και φυσικά αποθεώνεται. Ο εξαιρετικά δημοφιλής τότε Τσοβόλας σηκώνει τα χέρια και ανταποκρίνεται έντονα και με ενθουσιασμό στην αποθέωση, ο Ανδρέας που αντιλαμβάνεται αμέσως το γεγονός, λέει, σχεδόν γελώντας «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα».

«Αυτό ακριβώς. Ήμουν εκεί, το είδα με τα μάτια μου, το άκουσα με αφτιά μου, και δεν μπορεί κανείς να με διαψεύσει. Επικαλούμαι και τη μαρτυρία όσων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν σε εκείνη τη ιστορική συγκέντρωση…»

Σφαγή του Διστόμου: «Δεν θα αφήσετε ούτε γάτα» -Σκότωσαν μωρό, χαράζοντας τον αγκυλωτό σταυρό
7 Ιουνίου 1822: Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη
Νίκος Σεργιανόπουλος: 13 χρόνια από τη δολοφονία του ηθοποιού που συγκλόνισε την Ελλάδα
3 Ιουνίου 1941: Όταν οι γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 180 κατοίκους του χωριού Κάνδανος, σε αντίποινα για την αντίστασή τους
Σαν σήμερα γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του Κοντομαρί, ως αντίποινα
30η Μαΐου 1941: Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη- Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης