
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ
Στις 25 Ιανουαρίου 1996 ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή του νησιού και δύο κατοίκους πηγαίνουν στη μικρή Ίμια και υψώνουν την ελληνική σημαία. Την επόμενη ημέρα η ελληνική σημαία υψώθηκε και στην άλλη βραχονησίδα.
Είχε προηγηθεί ένταση στο θαλάσσιο χώρο των βραχονησίδων με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να διαμηνύει ότι οι βραχονησίδες ανήκαν στην Τουρκία, καθώς ήταν καταχωρημένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού).

Όταν τα τουρκικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες των νησίδων με την ελληνική σημαία προκλήθηκε σάλος. Την επόμενη ημέρα δύο δημοσιογράφοι της Χουριέτ, πέταξαν με ελικόπτερο στα Ίμια και βιντεοσκόπησαν τη στιγμή που στη θέση της ελληνικής σημαίας ύψωσαν την τουρκική.
Η σκηνή προβλήθηκε από το κανάλι της Hurriet με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν.
Στις 28 Ιανουαρίου το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού “Αντωνίου” ανέβασε ξανά την ελληνική σημαία και το ίδιο βράδυ αποβιβάστηκαν στο νησί Έλληνες βατραχάνθρωποι προκειμένου να φυλάξουν τη σημαία.
Είχαν εντολή να αποφύγουν κλιμάκωση της έντασης. Το επόμενο πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δηλώνει ότι η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής» φτάνουν στα Ίμια.
Τρεις ημέρες αργότερα τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια. Τα ξημερώματα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε εντολή σε ελικόπτερο να πετάξει πάνω από τις βραχονησίδες, προκειμένου να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων.
[inline_article order=”1″]
Το πλήρωμα ανέφερε ότι εντόπισε περίπου 10 Τούρκους στη βραχονησίδα και πήρε εντολή να επιστρέψει στη βάση του. Καθώς επέστρεφε συνετρίβη στη θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το ελικόπτερο έπεσε εξαιτίας της κακοκαιρίας. Αν και ελάχιστοι τους πίστεψαν, καθώς διαδόθηκε η άποψη ότι καταρρίφθηκε από τους Τούρκους, και αποσιωπήθηκε από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποφευχθεί η σύρραξη.
Εκείνον τον μήνα oι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά στον πόλεμο από ποτέ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ πίεζαν τις δύο χώρες να λήξουν το επεισόδιο.
Οι Αμερικανοί είπαν την περίφημη φράση: «No ships, no troops, no flags».
Στις 31 Ιανουαρίου 1996 οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις, συνοδευόμενες από αεροσκάφη του αμερικανικού στόλου, κατέβασαν τις σημαίες τους από τις βραχονησίδες και αποχώρησαν από το σημείο.
Από τότε, η Τουρκία χαρακτήρισε Γκρίζα Ζώνη τα Ίμια και έθεσε ζήτημα διεκδίκησης των νησίδων.
Ροή Ειδήσεων

28/11/2023 | 17:46
«Μικροπρεπής πολιτικός ο Σούνακ, έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα»: Ο διεθνολόγος Στ.Καλεντερίδης στο TheCaller για το διπλωματικό φάουλ της βρετανικής κυβέρνησης
28/11/2023 | 12:43