Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

8 χρόνια από τη φονική έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου που σκότωσε 13 ανθρώπους

Τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στη ναυτική βάση της «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στην Κύπρο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 63.

Τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στη ναυτική βάση της «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στην Κύπρο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 63.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό που είχαν κατασχεθεί το 2009 από το πλοίο Monchegorsk και φυλάσσονταν στη ναυτική βάση. Ήταν τόσο σφοδρή που καταστράφηκε ολοσχερώς η κύρια ηλεκτροπαραγωγός μονάδα του νησιού.

Όλα ξεκίνησαν στις 03:40 το πρωί όταν εργαζόμενοι αντίκρισαν στο «μερικά φώτα στον ουρανό», τα οποία προέρχονταν από την μεριά της ναυτικής βάσης. Αμέσως σήμανε συναγερμός και εκλήθη η πυροσβεστική.

Δύο πυροσβεστικά οχήματα και έξι πυροσβέστες έφτασαν στο χώρο, ενώ το προσωπικό της βάσης επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε. Στις 5:17, ο Διοικητής του Ναυτικού διέταξε την εκκένωση του χώρου και ζήτησε τη συνδρομή από την Εθνική Φρουρά ελικοπτέρων, προκειμένου να σβήσει η φωτιά.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε μια μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε ωστικό κύμα, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους.
Οι ζημιές στη ναυτική βάση ήταν τεράστιες, ενώ προκλήθηκαν φθορές ακόμη και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας Λεμεσού.

Πηγή: offsite.com.cy

Τα συγκεκριμένα κιβώτια περιείχαν παράνομα πολεμικά εφόδια και είχαν κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2009 από το εμπορικό πλοίο Monchegorsk που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.  Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι δεν διέθετε τις υποδομές για την φύλαξη του εκρηκτικού υλικού, ωστόσο αποφασίστηκε να το κρατήσει στη Ναυτική Βάση του Μαρί, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις από ΗΠΑ, Συρία και Ιράν. 

Τα εμπορευματοκιβώτια ζύγιζαν 1400 έως 1500 τόνους και τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη τσιμεντένια βάση. Ωστόσο, δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας που ισχύουν για τη φύλαξη πολεμικού υλικου, με αποτέλεσμα δύο χρόνια αργότερα να παρατηρηθεί αλλοίωση και να προκληθεί η φονική έκρηξη.

Πηγή: offsite.com.cy

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και προκλήθηκε πολιτικός "σεισμός" στην Κύπρο. Οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν τεράστιες, ενώ διεκόπη η παροχή ηλεκτρισμού. Αμέσως υπέβαλαν παραιτήσεις ο υπουργός Αμύνης Κώστας Παπακώστας, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης. Η κυβέρνηση δέχτηκε ασφυχτικές πιέσεις για παραίτηση και σύμφωνα με πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής, υπεύθυνος ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πόρισμα απορρίφθηκε, ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία όπως επίσης και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης.

Βίντεο μετά την έκρηξη στο Μαρί: 

Send this to a friend