Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 9 ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΑΣΟΚ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ)

Andreas_PapandreouΚανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει αν αυτό θα είναι ένα ακόμη συνέδριο ή αν θα είναι το τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το παλαι ποτε κραταίο και πανίσχυρο κίνημα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του και την επόμενη εβδομάδα καλείται να εκλέξει νέα ηγεσία. Αυτό βέβαια αν όλα βαδίζουν όπως έχουν προγραμματιστεί και δεν υπάρξουν κινήσεις και νέες προτάσεις για την πορεία του μέσα στο επόμενο διήμερο.

Ας θυμηθούμε όμως όλα τα ιστορικά Συνέδρια του ΠΑΣΟΚ που άφησαν εποχή, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

ανδρεασ

 

1neb53a

 

Andreas_Papandreou

 

upl5405de0fd4dc2

Μάιος 1984 – Το πρώτο

Πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις πρώτες ευρωεκλογές, αφού είχαν προηγηθεί αρκετές αναβολές. Είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και στην ιστορία έμεινε το σύνθημα «Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται». Ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε για τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά, παρουσία του Γιασέρ Αραφάτ, στους 2.500 συνέδρους. Πρώτος εκλέχθηκε ο Παρασκευάς Αυγερινός, ακολούθησε ο Κώστας Σημίτης και τρίτος ο Κώστας Λαλιώτης.

Σεπτέμβριος 1990 – Το δεύτερο

Έξι χρόνια αργότερα, και ενώ είχε προηγηθεί το σκάνδαλο Κοσκωτά, μέσα σε κλίμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών των στελεχών, καθώς είχαν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια αμφισβήτησης του Ανδρέα Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο. Θα μείνει στην ιστορία ως το «συνέδριο της νοθείας», που οδήγησε μετέπειτα σε στην κρίση του Πεντελικού. Στο Συνέδριο αυτό θεσμοθετήθηκε η θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, που αργότερα κατέλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Απρίλιος 1994 – Το τρίτο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην πρωθυπουργία και επανεκλέχθηκε πρόεδρος δια βοής. Θα μείνει στην ιστορία η φράση του Παπανδρέου «Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν χαρίζεται και δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια». Τη μάχη για την Κ.Ε. κέρδισε άνετα ο Γιώργος Γεννηματάς και ακολούθησαν οι Θεόδωρος Πάγκαλος και Δημήτρης Τσοβόλας , με τον Κώστα Σημίτη να περιορίζεται στην 11η θέση.

Ιούνιος 1996 – Το τέταρτο

Ήταν το πιο δραματικό, καθώς ήταν το συνέδριο της διαδοχής και πραγματοποιήθηκε στη σκιά της απώλειας του ιδρυτή του κόμματος. Η πρώτη μέρα θύμιζε έντονα γήπεδο, με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο Κώστας Σημίτης είχε ήδη εκλεγεί πρωθυπουργός. Το οργανωτικό δαιμόνιο του Θεόδωρου Τσουκάτου έλαμπε και οδήγησε στη νίκη τον Κώστα Σημίτη, με 2.732 ψήφους και 53,77%. Πρώτος στους σταυρούς ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου, με δεύτερο τον Κώστα Λαλιώτη, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης επανεκλέχθηκε γραμματέας.

 

Μάρτιος 1999 – Το πέμπτο

Αυτό το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή παντοδυναμίας του Κώστα Σημίτη, με τα πρώτα όμως σημάδια αμφισβήτησης να είναι ορατά από τη βάση. Το μήνυμα μετά την αποχώρηση του Μανόλη Δασκαλάκη ήταν «Κόμμα και κράτος, Θεόδωρος Τσουκάτος», που ενόχλησε αρκετά το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το 30% των συνέδρων ψήφισε λευκό και πρώτος σε ψήφους ήρθε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Οκτώβριος 2001 – Το έκτο

Στο 6ο συνέδριο έγινε μια προσπάθεια ανασύνταξης των δυνάμεων, ενόψει της δεύτερης τετραετίας Σημίτη. Ουσιαστικά, ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαδοχής του, ενώ γραμματέας της Κ.Ε. εκλέχθηκε ο Κώστας Λαλιώτης. Ο Μιχάλης Χρυσοχοιδης ανέλαβε γραμματέας το 2003 αντικαθιστώντας επεισοδιακά και εν μέσω πολιτικής θύελλας τον Κ. Λαλιώτη μετά από πρόταση του Κ. Σημίτη,

Μάρτιος 2005 – Το έβδομο

Πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την πανηγυρική εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του Κινήματος από το έκτακτο συνέδριο. Κεντρικό σύνθημα: «Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα». Γραμματέας του εθνικού πια συμβουλίου εκλέγεται η Μαριλιζα ξενογιαννακοπουλου η πρώτη γυναίκα γραμματέας του κινήματος ενώ κατοχυρώθηκαν στο καταστατικό οι έννοιες «μέλος» και «φίλος του Κινήματος».

Μάρτιος 2008 – Το όγδοο

Έγινε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, έπειτα από μια περίοδο έντονου εσωκομματικού διαλόγου, λόγω της ήττας στις εκλογές και τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Με απόφαση Παπανδρέου, τα νέα όργανα του Κινήματος συγκροτήθηκαν από στελέχη χωρίς προηγούμενη υπουργική θητεία. Στα ενδιαφέροντα η παρουσία του Α. Τσίπρα την πρώτη μέρα του συνεδρίου.

Μάρτιος 2013

Το πλέον άνευρο και ανούσιο συνέδριο της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ. Η συγκυβέρνηση και η αδυναμία Βενιζέλου να θέσει ευδιάκριτες πολιτικές γραμμές με τη ΝΔ, έχουν θέσει το κίνημα σε πορεία διάλυσης. Στα ελάχιστα highlights του συνεδρίου η δυναμική επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος αποθεώνεται από τους συνέδρους την τελευταία μέρα όταν μπαίνει στο ΣΕΦ

synedrio_PASOK-rising_sun-3_(x570x)

synedrio_PASOK-rising_sun-4_(x400x)

hqdefault (1)

12-foto-thumb-large

pasok5

komma-729103

hqdefault (2)

hqdefault (3)

papandreou-synedrio

 

ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÏ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÍÁÑÎÇ ÔÏÕ 6ïõ ÓÕÍÅÄÑÉÏÕ ÔÏÕ ÐÁÓÏÊ ÓÔÏ ÏËÕÌÐÉÁÊÏ ÓÔÁÄÉÏ.ÓÔÇÍ ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ Ï ÁÐÏÓÔÏËÏÓ ÊÁÊËÁÌÁÍÇÓ,Ï ÃÉÙÑÃÏÓ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ ÊÁÉ Ï ÁÊÇÓ ÔÓÏ×ÁÔÆÏÐÏÕËÏÓ

6ï ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ(3ç ÌÅÑÁ)

ÏÁÊÁ: ÔÅËÅÕÔÁÉÅÓ ÅÑÃÁÓÉÅÓ ÐÑÉÍ ÔÇÍ ÅÍÁÑÎÇ ÔÏÕ ÓÕÍÅÄÑÉÏÕ ÔÏÕ ÐÁÓÏÊ
ÏÁÊÁ: ÔÅËÅÕÔÁÉÅÓ ÅÑÃÁÓÉÅÓ ÐÑÉÍ ÔÇÍ ÅÍÁÑÎÇ ÔÏÕ ÓÕÍÅÄÑÉÏÕ ÔÏÕ ÐÁÓÏÊ

6ï ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ / ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÑÅÐÐÁÓ ÕÐ. ÔÕÐÏÕ

6ï ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ / ÂÁÓÙ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ - ÃÉÙÑÃÏÓ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ

7ï ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ / ÈÅÏÄÙÑÏÓ ÔÓÏÕÊÁÔÏÓ ICON / ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÁÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

7ï ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ / ÁÍÔÙÍÇÓ ËÉÂÁÍÇÓ ICON / ÔÆÁÌÁÑÏÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ)

ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ / ÃÉÙÑÃÏÓ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ - ÌÁÑÃÁÑÉÔÁ ICON / ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÁÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ / ÃÉÙÑÃÏÓ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ ICON / ÔÆÁÌÁÑÏÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ)

7o ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ-4ç ÇÌÅÑÁ.ÓÔÇÍ ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ ØÇÖÏÖÏÑÉÁ. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ

ÐÑÏÃÑÁÌÌÁÔÉÊÏ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ / Ã.ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ - ËÅÙÍÉÄÁÓ ÊÕÑÊÏÓ (ICON / ÔÆÁÌÁÑÏÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ)

ÐÑÏÃÑÁÌÌÁÔÉÊÏ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ - ËÁËÉÙÔÇÓ (ICON / ÔÆÁÌÁÑÏÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ)

8ï ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ / 1ç ÌÅÑÁ / ÌÁÑÃÁÑÉÔÁ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ (ICON / ÔÆÁÌÁÑÏÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ)

8ü ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ

8ü ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ

8ï ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ / 1ç ÌÅÑÁ / ÔÓÉÐÑÁÓ - ÆÁÃÏÑÉÔÇÓ (ICON / ÔÆÁÌÁÑÏÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ)

8ï ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÐÁÓÏÊ--2ç ÌÅÑÁ-- ÓÔÇ ÖÙÔÏ Ï ÈÁÍÏÓ ÌÙÑÁÉÔÇÓ--(×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI)

8ï ÓõíÝäñéï ÐÁÓÏÊ - 3ç ÇìÝñá Åñãáóéþí, Ïìéëßá ôïõ ÐñïÝäñïõ Ã. ÐáðáíäñÝïõ.(EUROKINISSI-Â. ÖÉËÇÓ)
8ï ÓõíÝäñéï ÐÁÓÏÊ - 3ç ÇìÝñá Åñãáóéþí, Ïìéëßá ôïõ ÐñïÝäñïõ Ã. ÐáðáíäñÝïõ.ÓÔÇ ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ Ã. ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ-Â. ÂÅÍÉÆÅËÏÓ-Ê. ÓÊÁÍÄÁËÉÄÇÓ.(EUROKINISSI-Â. ÖÉËÇÓ)
8ï ÓõíÝäñéï ÐÁÓÏÊ - 3ç ÇìÝñá Åñãáóéþí, Ïìéëßá ôïõ ÐñïÝäñïõ Ã. ÐáðáíäñÝïõ.(EUROKINISSI-Â. ÖÉËÇÓ)
8ï ÓõíÝäñéï ÐÁÓÏÊ - 3ç ÇìÝñá Åñãáóéþí, Ïìéëßá ôïõ ÐñïÝäñïõ Ã. ÐáðáíäñÝïõ.(EUROKINISSI-Â. ÖÉËÇÓ)
Ï Ãéþñãïò ÐáðáíäñÝïõ, øçößæåé óôï óõíÝäñéï ôïõ ÐÁÓÏÊ, ôçí ÊõñéáêÞ 3 Ìáñôßïõ 2013. (EUROKINISSI/ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)
Ï Ãéþñãïò ÐáðáíäñÝïõ, øçößæåé óôï óõíÝäñéï ôïõ ÐÁÓÏÊ, ôçí ÊõñéáêÞ 3 Ìáñôßïõ 2013.
(EUROKINISSI/ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)
9ï ÓÕÍÔÁÊÔÉÊÏ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ÐÁÓÏÊ / ÇÌÅÑÁ 3ç / ØÇÖÏÖÏÑÉÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÌÅËÙÍ ÔÏÕ ÅÈÍÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ (ICON PRESS / ÌÐÁËÔÁÓ ÊÙÓÔÁÓ)
9ï ÓÕÍÔÁÊÔÉÊÏ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ÐÁÓÏÊ / ÇÌÅÑÁ 3ç / ØÇÖÏÖÏÑÉÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÌÅËÙÍ ÔÏÕ ÅÈÍÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ
(ICON PRESS / ÌÐÁËÔÁÓ ÊÙÓÔÁÓ)

images (1)

komma-729103

papandreou-synedrio

17218

17247

17243

19337

19474

19708

20509

20587

20598

20589

20805

20797

20823

21302

21317

21347

21370

21704

Send this to a friend