• Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου
  • 01:52

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η άγρια δολοφονία του Πατριάρχη Παρθενίου Β' από τους Γενίτσαρους - Τον στραγγάλισαν και τον πέταξαν στη θάλασσα

Στις 16 Μαΐου 1651 οι Γενίτσαροι στραγγάλισαν και πέταξαν στη θάλασσα τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Β’ επειδή πίστευαν ότι είχε επαφές με τους Ρώσους. 

Ο Παρθένιος Β' είχε καταγωγή από τα Ιωάννινα και ήταν γνωστός και ως Γολιάθ ή Κεκεσκίνης. Από μικρός είχε βαθιά πίστη και σε νεαρή ηλικία εξελέγη Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Το 1639 ήταν ήδη Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως και ζούσε στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί ήρθε σε επαφή με τους οπαδούς του ιδρυτή του πρώτου ελληνικού τυπογραφείου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, Κύριλλου Λούκαρι.  Ο Λούκαρις υπήρξε  κορυφαία μορφή του Ελληνισμού και πρόσφερε μεγάλο έργο από τη θέση του πατριάρχη. Ένας από τους οπαδούς του ήταν ο Θεόφιλος ο Κορυδαλλεύς, η οποίος ανέπτυξε μια φιλοσοφική μέθοδο γνωστή ως  «κορυδαλλισμός», η οποία σκόπευε στην εκπαίδευση των υπόδουλων Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Με την υποστήριξη των οπαδών του Λούκαρι εκλέχτηκε το 1644 Οικουμενικός Πατριάρχης. Ωστόσο, η στάση του απέναντι στην Καθολική εκκλησία, ήταν ο λόγος που δύο χρόνια αργότερα καθαιρέθηκε και εξορίστηκε στην Κύπρο.

Ωστόσο, δεν εγκαταστάθηκε ποτέ στην Κύπρο. Διέφυγε στη ρουμανική πόλη Ιάσιο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1648. Εκείνη τη χρονιά επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και επανεξελέγη Πατριάρχης. Ωστόσο, η στάση του απέναντι στους καλβινιστές και στις διάφορες παρατάξεις της Κωνσταντινούπολης, συνέχισε να του προξενεί προβλήματα. Οι χριστιανοί κινηματίες, οι Καλβινιστές, και το καθολικό τάγμα, οι Ιησουίτες, συνωμότησαν εναντίον του και ήρθαν σε επαφή με τον Σουλτάνο Μωάμεθ Δ΄, στον οποίο μετέφεραν ότι ο Πατριάρχης είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους.

Ο Σουλτάνος έδωσε εντολή να δολοφονηθεί. Οι Γενίτσαροι τον συνέλαβαν στις 16 Μαΐου, τον στραγγάλισαν και τον πέταξαν στη θάλασσα...

Πληροφορίες: Wikipedia

Send this to a friend