Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σπάνια σχολική φωτογραφία της, στην 4η Δημοτικού το 1943

Οι φωτογραφίες από τη ζωή και την καριέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, είναι αμέτρητες. Όμως, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε δημοσιευθεί φωτογραφία από την παιδική ηλικία της και μάλιστα, από την εποχή που πήγαινε στο δημοτικό.

Οι φωτογραφίες από τη ζωή και την καριέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, είναι αμέτρητες. Όμως, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε δημοσιευθεί φωτογραφία από την παιδική ηλικία της και μάλιστα, από την εποχή που πήγαινε στο δημοτικό.

Ακόμη κι αν έχουν περάσει σχεδόν 23 χρόνια από το θάνατό της, η Αλίκη Βουγιουκλάκη εξακολουθεί να κινεί το ενδιαφέρον των θαυμαστών της.

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης Άρης Λουπάσης δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Ιnstagram ένα πραγματικά ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την εθνική σταρ. Πρόκειται για μια φωτογραφία που απεικονίζει την Αλίκη μαζί με τις συμμαθήτριές και τους συμμαθητές της στην παραδοσιακή σχολική φωτογραφία!

Η Αλίκη διακρίνεται μέσα στον μπλε κύκλο και είναι λίγο μετά τον πόλεμο. Πρόκειται για τη σχολική χρόνιά 1943 – 1944 όπου η Αλίκη πάει στην 4η δημοτικού!

«Η Αλίκη σε μια από τις σπάνιες φωτό της, μαθήτρια στην Δ’ τάξη του Δημοτικού στην Σχολή Σαλβανου στο κέντρο της Αθήνας την σχολική περίοδο 1943-44. Μια χρονιά που «στιγμάτισε» με τον πιο σκληρό τρόπο την μικρή Αλίκη με τον θάνατο του Πατέρα της δικηγόρου Ιωάννη Βουγιουκλάκη την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1944. Είχε διατελέσει και Νομάρχης Τρίπολης από το 1941-43 όπου έμεινε εκεί όλη η οικογένεια και με τον χαμό του η μητέρα της Εμυ αναλαμβάνει πλέον την ανατροφή της Αλίκης και των δύο μικρότερων αδερφών της Αντώνη και Τάκη σε μια μονοκατοικία κοντά στον σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα.

Μια ευγενική, σεμνή και αριστοκρατική κυρία η οποία από την ηλικία των 33 ετών που έμεινε χήρα προσπάθησε να μεγαλώσει μόνη της τρία μικρά παιδιά με τρομερές οικονομικές δυσκολίες και σε δύσκολα χρόνια, δίνοντας απλόχερα τρυφερότητα, φροντίδα και απίστευτη αγάπη. Η Αλίκη αναγκαστικά στην τρυφερή ηλικία των εννέα ετών αναλαμβάνει μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την ηλικία της, γεγονός που την «ωριμάζει» νωρίτερα και όπως είχε αναφέρει και η ίδια την βοήθησε στην διαμόρφωση και εξέλιξη της προσωπικότητας της. Από το 1946 έως το 1952 η οικογένεια μετακομίζει στο Μαρούσι όπου η Αλίκη περνά τα γυμνασιακά της χρόνια, αρχίζει να ξεχωρίζει από όλα τα παιδιά με την πληθωρικότητα, την λάμψη και το μπριο της, πρωταγωνιστεί σε όλες τις μαθητικές παραστάσεις και με τους περισσότερους συμμαθητές να είναι ερωτευμένοι μαζί της. Εκεί στο εξοχικό τότε Μαρούσι με τις γραφικές αυλές, το αγιόκλημα και τα γιασεμί, έζησε τα πρώτα φλερτ, τις πρώτες αγωνίες της και έκανε σημαντικές και πολύτιμες φιλίες που κράτησε μέχρι το τέλος. Με την εισαγωγή της στο Εθνικό το 1952 η οικογένεια επιστρέφει ξανά στο κέντρο της Αθήνας και η πορεία της ζωής και της καριέρας της προς το «όνειρο» είναι πλέον γνωστή…», γράφει ο Άρης Λουπάσης.

Send this to a friend