• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 21:29

Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Άουσβιτς: Τα συγκλονιστικά σκίτσα που δημιούργησαν αιχμάλωτοι που επιβίωσαν από το Ολοκαύτωμα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο κόκκινος στρατός απελευθέρωσε τους 7.500 χιλιάδες εναπομείναντες αιχμαλώτους του Άουσβιτς.

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο κόκκινος στρατός απελευθέρωσε τους 7.500 χιλιάδες εναπομείναντες αιχμαλώτους του Άουσβιτς.

ΓΡΑΦΕΙ Η Άννα Καρατάσιου

Όταν οι Ναζί πληροφορήθηκαν ότι οι Σοβιετικοί πλησίαζαν στην περιοχή του Όσβιετσιμ γκρέμισαν τα κρεματόρια και αποσυναρμολόγησαν τους αποτεφρωτήρες για να κρύψουν τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στους 1.300.000 εκτοπισμένους στο Άουσβιτς υπήρχαν 216.000 παιδιά εβραϊκής καταγωγής, 3.000 παιδιά πολωνικής, 1.000 λευκορωσικής, ρωσικής, ουκρανικής και άλλης εθνικότητας. Στα μητρώα του στρατοπέδου ήταν καταχωρημένα μόλις 23.000 παιδιά, ωστόσο απελευθερώθηκαν μόλις 700! Υπολογίζεται ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς που έγινε γνωστό και ως το στρατόπεδο του θανάτου.

Αν και οι Γερμανοί επιχείρησαν να αποκρύψουν τη μαζική σφαγή αθώων ανθρώπων, τα χιλιάδες προσωπικά αντικείμενα των δολοφονημένων που βρέθηκαν στο στρατόπεδο μαρτυρούσαν την ανείπωτη τραγωδία. Οι Σοβιετικοί στρατιώτες σοκαρίστηκαν από τα όσα αντίκρισαν στις αποθήκες. Εκατοντάδες χιλιάδες αντρικά κοστούμια, περισσότερα από 800.000 φορέματα και 7,7 τόνοι ανθρώπινων μαλλιών...

Τα τελευταία χρόνια του πολέμου οι Εβραίοι που έφτασαν στο στρατόπεδο θανατώνονταν πολλές φορές απευθείας στους θαλάμους αερίων, από πυρά πυροβόλου όπλου ή δι' απαγχονισμού και όσοι επιβίωναν της εκτέλεσης στέλνονταν για καταναγκαστικά έργα σε βιομηχανίες, όπου πέθαιναν από τις κακουχίες και την ασιτία. Οι κρατούμενοι έτρωγαν ελάχιστη τροφή και εργάζονταν βαριά με αποτέλεσμα την την απότομη απώλεια βάρους και τον θάνατο.

Ξυπνούσαν ξημερώματα, τακτοποιούσαν τους κοιτώνες και στη συνέχεια εξυπηρετούσαν τις σωματικές τους ανάγκες. Μετά το προσκλητήριο και την καταμέτρηση, εργάζονταν επί ώρες υπό σκληρές συνθήκες και επέστρεφαν κρατώντας στα χέρια τους τους νεκρούς συγκρατούμενούς τους. Χαρακτηριστικά, πολλοί ήταν εκείνοι που προτιμούσαν να κρυφτούν μέσα στα αφοδευτήρια για να αποφύγουν την καταναγκαστική εργασία!

Αφοδευτήρια κρατουμένων – Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν βουτήξει μέσα στον βόθρο προκειμένου να μην τους στείλουν σε καταναγκαστική εργασία

"Αν υπάρχει θεός, θα πρέπει να με παρακαλέσει για να τον συγχωρέσω", γράφει μια φράση σε τοίχο του Άουσβιτς.  Οι επιζήσαντες δεν ξεπέρασαν ποτέ τα βασανιστήρια που υπέστησαν στο κολαστήριο. Μερικά χρόνια αργότερα οι πρώην κρατούμενοι Μιετσίσλαβ Κοστσέλνιακ και Βλαντίσλαβ Σίβεκ δημιούργησαν σκίτσα που αναπαριστούσαν τη θλιβερή καθημερινότητα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Πρόκειται για συγκλονιστικές εικόνες που αποτυπώνουν τη βία, τον θάνατο και τον φόβο που βίωσαν οι αιχμάλωτοι και παρουσιάζονται σε αίθουσα του Μουσείου του Άουσβιτς:

Send this to a friend