Αθήνα

33 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία: Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και υπεράσπισης κυριαρχίας – Τους αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Όταν ο Καίσαρας «διέβη τον Ρουβίκωνα» και είπε «Ο κύβος ερρίφθη»- Από πού προέρχονται οι ιστορικές φράσεις

Η φράση "διέβη τον Ρουβίκωνα" χρησιμοποιείται όταν κάποιος παίρνει μια σημαντική απόφαση δίχως γυρισμό

Δείτε επίσης

Κι όμως είναι πολλές! Ποιες αρχαιοελληνικές φράσεις χρησιμοποιούμε στις μέρες μας- Τι σημαίνουν
Από πού βγήκε η γνωστή φράση «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» – Ποιος την είπε πρώτη φορά

Η φράση “διέβη τον Ρουβίκωνα” χρησιμοποιείται όταν κάποιος παίρνει μια σημαντική απόφαση δίχως γυρισμό. 

Προέρχεται από την αρχαιότητα και από τον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος “διέβη τον Ρουβίκωνα” προκειμένου να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Συγκλήτου. Ο Ρουβίκωνας ήταν ποταμός που κυλούσε ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλατία.

Στα λατινικά ονομαζόταν Rubicone (Ρουμπικόνε) ή Rubicon (Ρουμπίκον) και πήγαζε από τα Απέννινα Όρη. Ήταν το φυσικό σύνορο της ανάμεσα στην Ιταλία που ελεγχόταν από τη ρωμαϊκή Σύγκλητο και τη ρωμαϊκή επαρχία της «Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατίας».

Η σύγκλητος είχε θεσπίσει έναν νόμο που ονομαζόταν «imperium», με τον οποίο απαγορευόταν η διέλευση στρατού έξω από τις επαρχίες και μετά τον ποταμό Ρουβίκωνα, προκειμένου να αποφευχθεί στρατιωτικό πραξικόπημα.

Την περίοδο εκείνη ο Πομπήιος διοικούσε τη Ρώμη και ο Καίσαρας εκτστράτευσε στη Γαλατία. Τότε, η σχέση των δύο αντρών διαλύθηκαν. Η κόρη του Καίσαρα, Ιουλία πέθανε και ο Πομπηίος πήρε το μέρος των συντηρητικών, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της εκστρατείας του Καίσαρα.

Οι Συγκλητικοί τον κάλεσαν να διαλύσει τον στρατό του και να επιστρέψει στη Ρώμη για να δικαστεί. Συγκεκριμένα, του έστειλε το εξής τελεσίγραφο:  Να διαλυσει αμέσως τις λεγεώνες του, διαφορετικά θα τον ανακήρυσσαν εχθρό της Ρώμης.

Ο Καίσαρας ήρθε σε δύσκολη θέση, όμως πήρε την κρίσιμη απόφαση. “Διέβη τον Ρουβίκωνα” με τον στρατό του, επέλεξε δηλαδή τον πόλεμο και μπήκε στη Ρώμη πάνοπλος.

Τότε, αναφώνησε την ιστορική φράση “Ο κύβος ερρίφθη” δηλαδή “alea jacta est”. Θα εξαπέλυε επίθεση κατά της Ρώμης και του πρώην συμμάχου του και συζύγου της κόρης του,  Πομπηίου .

Αμέσως μετά, ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος των δύο ηγετών της Ρώμης, που κράτησε τρία χρόνια και έληξε με νίκη του Καίσαρα, ο οποίος δολοφονήθηκε λίγο μετά τη νίκη του από τους Συγκλητικούς.

Τάσος Ισαάκ: Στις 11 Αυγούστου ’96 ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους στην ουδέτερη Ζώνη του ΟΗΕ
Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Σπάνια φωτογραφία από την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση (ΕΙΚΟΝΑ)
Αναστάσιος Πεπονής: Ο «φανατικός» της αξιοκρατίας και «πατέρας» του ΑΣΕΠ που παραιτήθηκε «για να σώσει το νόμο του»
Η on air πρόταση γάμου του Γ. Παπανδρέου: «Ποια γυναίκα σας αρέσει;» – «Εσείς, θέλετε να με παντρευτείτε;»
6 Αυγούστου 1976: Η αλήθεια για το «Χόρα» και την ένταση με Τουρκία – Η εθνική στάση του Ανδρέα και η ιστορική συνεννόηση με Καραμανλή
Χιροσίμα: 75 χρόνια από την ρίψη ατομικής βόμβας που σκότωσε ακαριαία 70.000 ανθρώπους