Αθήνα

 

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

onasi 2
Χρίστινα Ωνάση: Η δραματική ζωή της μοναχοκόρης του Αριστοτέλη

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Αποκαλύψεις για το σχέδιο Άτσεσον: Οι Αμερικανοί εξέταζαν την ανταλλαγή πληθυσμού μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου

Αποκαλύψεις για το σχέδιο Άτσεσον κάνει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Δείτε επίσης

Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί
Κορονοϊός: 269 νέα κρούσματα και 4 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – 73 διασωληνωμένοι

«Η [ελληνική] προσφορά του Καστελλόριζου στην Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί πολύ γενναιόδωρη. Το νησί είναι γενικά άγονο, δεν έχει κάποιο σημαντικό αγροτικό ή βιοτεχνικό τομέα και υποστηρίζει έναν μειούμενο πληθυσμό. Διαθέτει ένα μικρό προστατευμένο λιμάνι αλλά δεν είναι εξοπλισμένο με εγκαταστάσεις επισκευής πλοίων, αποθηκών ή ανεφοδιασμού. [Επίσης] το Καστελλόριζο δεν είναι κατάλληλο για εγκαταστάσεις αεροπορίας».

Η παραπάνω παράγραφος αποτελεί τμήμα της απόρρητης αναφοράς της CIA για το Καστελλόριζο που συντάχθηκε τον Αύγουστο του 1964, στο αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, και αφορούσε την ελληνική πρόταση να δοθεί στους Τούρκους το Καστελλόριζο με αντάλλαγμα μια λύση που θα οδηγούσε στην Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί πήγαιναν πολλά βήματα πιο πέρα και όπως επιβεβαιώνουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA και του Λευκού Οίκου, εξέταζαν το ενδεχόμενο ανταλλαγής πληθυσμού μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που πάντως δεν είχε τεθεί στο τραπέζι, τα Δωδεκάνησα θα περνούσαν στην Τουρκία, οι Τουρκοκύπριοι θα μετακόμιζαν εκεί και οι Ελληνες Δωδεκανήσιοι θα μετακόμιζαν στην Κύπρο…

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη, είναι αποκαλυπτική η εμπιστευτική συζήτηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και του Χένρι Λαμπουίς που έγινε στις 19 Ιουλίου 1964. Ο Χένρι Λαμπουίς ήταν ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα από τον Μάρτιο του 1962 έως τον Μάιο του 1965. Νομικός με ευρύτατη μόρφωση είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο την Εύα Κιουρί, θυγατέρα της Μαρίας και του Πιερ Κιουρί. Ο Λαμπουίς είχε αναπτύξει ανθρωπιστική δράση στην Παλαιστίνη προτού έλθει στην Ελλάδα. Το 1965 ανέλαβε τα ηνία της UNICEF και αμέσως παρέλαβε το Νομπέλ Ειρήνης στο όνομα της οργάνωσης. Το βράδυ της Κυριακής 19 Ιουλίου 1964, ακριβώς στις 11.00, απέστειλε στην Ουάσιγκτον ένα τηλεγράφημα που αφορούσε τη συνάντηση που είχε γίνει το ίδιο απόγευμα με τον Γεώργιο Παπανδρέου στο Καστρί. Στο τηλεγράφημα αυτό αναφέρει ότι ο Παπανδρέου του είπε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει ώστε να δώσει η Ελλάδα το Καστελλόριζο στην Τουρκία ως βάση σε αντάλλαγμα για μια καλή λύση για την Ελλάδα στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο Λαμπουίς αναφέρει στο τηλεγράφημά του:

«Σε συνομιλίες μιας ώρας με τον πρωθυπουργό την Κυριακή το απόγευμα, επέμεινε ότι είναι επείγον να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Κύπρου. Υπογράμμισε ότι ήθελε να διευκολύνει όσο γίνεται τη δουλειά του [ΥΠΕΞ των ΗΠΑ] κ. Ατσεσον και τόνισε ότι γι’ αυτόν τον σκοπό χθες βράδυ κατά το ραδιοφωνικό του διάγγελμα για πρώτη φορά τόνισε ότι είναι θέμα των συζητήσεων η ασφάλεια του τουρκικού κράτους και η προστασία της τουρκικής μειονότητας».

«Ο Παπανδρέου έδειξε με υπερηφάνεια μια νέα φωτογραφία του προέδρου Τζόνσον που είχε στη βιβλιοθήκη του και είπε ότι αισθάνεται άσχημα που έδωσε την εντύπωση αδιαλλαξίας [κατά το ταξίδι του] στην Ουάσιγκτον [23-27 Ιουνίου 1964] ως αντιτιθέμενος στην προτεινόμενη διαδικασία αντιμετώπισης του κυπριακού προβλήματος. Είπε ότι πίστευε ειλικρινά τότε, όπως και τώρα, ότι αν δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προετοιμασίες, οι απευθείας συνομιλίες μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο και στο ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης. Ανέφερε τις τουρκικές ταραχές στην Κωνσταντινούπολη το 1955 ως παράδειγμα του τι κάνουν οι Τούρκοι όταν οι συνομιλίες δεν οδηγούν εκεί που θέλουν. Είπε ακόμα ότι θέλει να αποφύγει τον πόλεμο με κάθε κόστος (ανέφερε τη φράση “ο πόλεμος είναι 100 φορές πιο σοβαρός για την Ελλάδα από όσο είναι για τις ΗΠΑ”) και δήλωσε απογοητευμένος ότι δεν έγινε συζήτηση για κάποια λύση στην Ουάσιγκτον παρά υπήρξε μόνον η πίεση να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες με τους Τούρκους. Με τις διαρκείς τουρκικές απειλές κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό. Ωστόσο [πρόσθεσε ότι] οι συνομιλίες, που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη, είναι η σωστή προσέγγιση για την εύρεση λύσης και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τις συνομιλίες αυτές ως ένα θέμα άμεσης προτεραιότητας. [Ο Παπανδρέου πρόσθεσε ότι] το επείγον του πράγματος οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μακάριος βρίσκεται πιο κοντά στους Σοβιετικούς και στον [ηγέτη της Αιγύπτου] Νάσερ και κάνει κινήσεις χωρίς να ρωτήσει την ελληνική κυβέρνηση. Αφησε να εννοηθεί ότι αν περάσει πολύς χρόνος, μια πλήρως ελεύθερη Κύπρος, κάτω από την ισχυρή ανατολική επιρροή, ίσως πάψει να επιδιώκει την Ενωση».

«Σε ό,τι αφορά τη λύση, επανέλαβε ότι θα πρέπει να προσφερθούν στην τουρκική μειονότητα όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης από τον ΟΗΕ (είπε συγκεκριμένα “οτιδήποτε θέλετε” – “whatever you want”). Για την ασφάλεια της Τουρκίας και για να καλυφθεί η πλευρά του προβλήματος που αφορά το τουρκικό “εθνικό γόητρο” είπε ότι η Ελλάδα θα συμφωνούσε στη μετατροπή των βρετανικών βάσεων σε νατοϊκές βάσεις με τουρκικά στρατεύματα και διοικητή. Από τον [ΥΠΕΞ και μετέπειτα πρόεδρο της Κύπρου, Σπύρο] Κυπριανού είχε ακούσει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίλσον και άλλοι στη βρετανική κυβέρνηση ήταν έτοιμοι να αξιολογήσουν αυτή την πρόταση. Είπε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να διατηρήσει ή να εγκαταλείψει την κυριαρχία της στις βάσεις – σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε να περάσουν [οι βάσεις] υπό τη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ με Τούρκο διοικητή».

«Το τελευταίο αυτό σημείο, κατά την αντίληψη του Παπανδρέου, θα καλύψει κάθε τουρκική απαίτηση τόσο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όσο και σε ό,τι αφορά το γόητρο. Ο Παπανδρέου δεν βλέπει καμία πιθανότητα για [να δημιουργηθεί] μια περιοχή τουρκικής κυριαρχίας στο νησί. [Σύμφωνα με τον Παπανδρέου] Οι συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης επέτρεψαν μόνον την παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί. Το να δοθεί τώρα στην Τουρκία κυριαρχική παρουσία, έπειτα από 100 χρόνια στα οποία δεν είχε καμία διεκδίκηση κυριαρχίας, θα ήταν ένα βήμα μη αποδεκτό για κάθε ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για τους Κυπρίους. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να δώσει το Καστελλόριζο ως βάση [η ακριβής φράση του Λαμπουίς είναι: to turn over Kastellorizon as a base]. Υπήρξε μια υπόνοια ότι και κάποιες άλλες παραχωρήσεις μπορεί να είναι πιθανές, αλλά αυτές δεν διατυπώθηκαν».

Προς το τέλος του τηλεγραφήματος, λέει ο Παπανδρέου με νόημα, σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό πρέσβη: «Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί πρέπει πάντα να μιλάνε ως συγγενείς γιατί ο Μακάριος, η ΕΣΣΔ και η Αίγυπτος μιλούν τώρα σαν συγγενείς».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του του Παύλου Παπαδόπουλου στην kathimerini.gr


Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

Σε Θεσσαλονίκη και Χανιά ο Πομπέο – Η σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, η ενόχληση της Άγκυρας και οι νάρκες στις διερευνητικές επαφές

Καιρός: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Ροή Ειδήσεων

giannis poulopoulos ilikia prosopiki zoi kai to mellon tou stin tileorasi

11/12/2023 | 13:07

Γιάννης Πουλόπουλος κατά Μαρίας Ιωαννίδου: «Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ιλαρά»

11/12/2023 | 12:57

Σοκ στη Λάρισα: Μετανάστης βρέθηκε νεκρός στο πορτ μπαγκάζ οχήματος

11/12/2023 | 12:38

Live οι ανακοινώσεις των μέτρων της κυβέρνησης για την οπαδική βία – Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες για 2 μήνες
eletsi

11/12/2023 | 12:28

Ελίζαμπεθ Ελέτσι: «Την πρώτη νύχτα του γάμου με τον Νεκτάριο, μέσα στο τζακούζι έγιναν πολλά»

11/12/2023 | 12:22

ΓΣΕΕ: Πώς η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας πέτυχε «κούρεμα» χρέους κατά 75%

11/12/2023 | 12:11

Κακουργηματική δίωξη στον 37χρονο ιδιοκτήτη των σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη- «Περισσότερο ασχολήθηκαν με το χάσκι» λέει ο πρώην σύζυγός της
katerina kainourgiou 091023

11/12/2023 | 11:56

Κατερίνα Καινούργιου κατά Δανάης Μπάρκα: «Είναι ύπουλα πράγματα να πετάς υπονοούμενα…»

11/12/2023 | 11:34

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 18χρονος- «Το παιδί μου το έχουν μπλέξει, υπάρχουν καθοδηγητές» λέει η μητέρα του

11/12/2023 | 11:13

Αντιγόνη Κουλουκάκου: Έγκυος στο πρώτο της παιδί η ηθοποιός
evroekloges

11/12/2023 | 10:56

Δημοσκόπηση Interview: Ανοίγει η ψαλίδα της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές– «Εκτός» Βουλής η Νέα Αριστερά

11/12/2023 | 10:36

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

11/12/2023 | 10:27

Απολογείται στον ανακριτή, ο 18χρονος για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικού στο Ρέντη

11/12/2023 | 10:19

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 5 για οπαδική επίθεση και ληστεία σε βάρος 22χρονου

11/12/2023 | 09:59

Κρήτη: Στη ΜΕΘ παραμένει η 17χρονη μαθήτρια που έπαθε ανακοπή – Είναι αλλεργική στα γαλακτοκομικά

11/12/2023 | 09:42

Την ώρα που τα σκυλιά κατασπάραζαν την 50χρονη μητέρα, ήταν εκεί κωφάλαλος κηπουρός αλλά δεν μπορούσε να ακούσει της φωνές
onasi 2
Χρίστινα Ωνάση: Η δραματική ζωή της μοναχοκόρης του Αριστοτέλη
Γιώργος Σεφέρης: Στις 10 Δεκεμβρίου 1963 τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας- Ήταν το πρώτο Νόμπελ για την Ελλάδα
32
Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο φωτεινός «Φαίδων» των ελληνικών γραμμάτων με το σκοτεινό τέλος
001
8 Δεκεμβρίου: Η μαύρη ημέρα για τα Χανιά με τις δύο τραγωδίες
1100 7146d79f 6862 4783 beac acf69c6c7968
Η Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ: O ιστορικός βομβαρδισμός που σημάδεψε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
d6076429085ae13182ca8168ef7ce2cd 7112275 1
6 Δεκεμβρίου 2008: 15 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου