• Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου
  • 03:45

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο άχαρος «Αρμένης» του ελληνικού κινηματογράφου που μετά από διαπραγμάτευση με θεατρικό επιχειρηματία έγινε ...δοσίλογος

Υποδύθηκε τον πατέρα της Κατίνας στην ταινία "Τρελλός παλαβός και Βέγγος" και τον περιπτερά στην ταινία "Πάρε Κόσμε". Ενσάρκωσε τον θρυλικό τύπο Αρμένη Αγκόπ και ξεχώριζε για την ιδιαίτερη φωνή του. 

Ο λόγος για τον ηθοποιό Γιάννη Σπαρίδη, που μπορεί το όνομά του να είναι άγνωστο στους περισσότερους, ωστόσο αποτελεί χαρακτηριστική φιγούρα στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν ένας ακόμη αφανής ηθοποιός που εργάστηκε επί χρόνια στα κινηματογραφικά πλατό και χάρισε με το ταλέντο του στιγμές γέλιου στο κοινό.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Σπανομαρίδης και είχε γεννηθεί το 1898 στην Κωνσταντινούπολη. Από μικρός ασχολήθηκε με το θέατρο και συμμετείχε σε παραστάσεις ενός θιάσου που είχε αναλάβει την ψυχαγωγία των Ελλήνων στρατιωτών που είχαν πάρει μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Το 1924 εμφανιζόταν σε θίασο στο Παγκράτι και μέχρι τη δεκαετία του '30 είχε παίξει σε πολλά θεατρικά στην Αθήνα.

Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1929 με την ταινία "Μαρία η Πενταγιώτισσα" του Αλέξη Μαδρά και ακολούθησαν δεκάδες ακόμη ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι συνεργασίες του με τον Βέγγο.

Ο Γιάννης Σπαρίδης εκτός από την πετυχημένη του πορεία στον κινηματογράφο και στο θέατρο, ήταν πολιτικοποιημένος και στην Κατοχή ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ. Από εκείνη την εποχή προέρχεται και ένα ωραίο ανέκδοτο με πρωταγωνιστή τον Σπαρίδη και τον επιχειρηματία Αντώνη Ζερβό.

Λίγο πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων ο Σπαρίδης θα συμμετείχε στην επιθεώρηση που θα ανέβαινε στην "Αίγλη" Ζαππείου. Ο Σπαρίδης διαπραγματευόταν τον μισθό του με τον επιχειρηματία, επί μέρες, καθώς διεκδικούσε συγκεκριμένο ποσό, ενώ ο Ζερβός επιδίωκε να του δώσει λιγότερα χρήματα. Κάποια στιγμή ο Ζερβός γύρισε και του είπε:  «Κρίμα Γιάννη που λες ότι είσαι κομμουνιστής. Δε σκέφτεσαι τις άμοιρες κομπάρσες και μπαλαρίνες. Δε σκέφτεσαι τις οικογένειές τους. Δε σκέφτεσαι τα παιδιά τους; Πώς θα ζήσουν αυτοί, όταν κόψω από το δικό τους μισθό για να συμπληρώσω το δικό σου;».

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Σπαρίδης πήγε στο καφενείο των ηθοποιών, και ανακοίνωσε στους παρισταμένους ότι θα έφευγε για το εξωτερικό. «Πώς αυτό βρε Γιάννη;» τον ρώτησαν. «Πάω να κρυφτώ κάπου, γιατί κατεβαίνουν οι Ρώσοι και μας βγήκε ο Ζερβός κομμουνιστής κι εγώ δωσίλογος»...

Ο Σπαρίδης συνέχισε να παίζει στο θέατρο μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι τελευταίες του ταινίες ήταν "Θύμιος εναντίον Τσίτσου" του σκηνοθέτη Γιώργο Νομικού και "2 Τρελλοί και ο Ατσίδας".

Πέθανε το 1973 σε ηλικία 75 ετών.

 

Πληροφορίες: sansimera, wikipedia, ellinikoskinimatografos.gr

Send this to a friend