Αθήνα

14 oC

αραιές νεφώσεις

Χιλιάδες ανδρικά κοστούμια και τόνους ανθρώπινων μαλλιών: Τι αντίκρισαν οι Σοβιετικοί όταν απελευθέρωσαν το Άουσβιτς

Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945 η 60ή Στρατιά υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Πάβελ Κουρότσκι απελευθέρωσε τους φυλακισμένους στο Άουσβιτς.

Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945 η 60ή Στρατιά υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Πάβελ Κουρότσκι απελευθέρωσε τους φυλακισμένους στο Άουσβιτς.

Συνολικά έξι εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το στρατόπεδο που συνδέθηκε με την Τελική Λύση και τις μεγαλύτερες μαζικές δολοφονίες ήταν του Άουσβιτς στην Πολωνία, όπου αφανίστηκαν 1,1 άνθρωποι μεταξύ του 1941 και του 1944, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής.

Εβραίοι που έφταναν με τρένο στο στρατόπεδο, θανατώνονταν πολλές φορές απευθείας στους θαλάμους αερίων, από πυρά πυροβόλου όπλου ή δι' απαγχονισμού, ενώ όσοι επιβίωναν, στέλνονταν για καταναγκαστικά έργα σε βιομηχανίες, όπου πέθαιναν από τις κακουχίες και την ασιτία.

Τα χιλιάδες πτώματα αποτεφρώνονταν σε κρεματόρια ή τα έκαιγαν σε ανοιχτούς χώρους.

Η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των κρατουμένων του Άουσβιτς ξεκίνησε όταν ο Ρούντολφ Βρμπα και ο Άλφρεντ Βέτσλερ δραπέτευσαν και παρέδωσαν στους συμμάχους λεπτομερείς χάρτες με ακριβείς πληροφορίες για το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Παράλληλα, ο πολωνός στρατιώτης, Βίτολντ Πιλέτσκι φυλακίστηκε εθελοντικά στο Άουσβιτς και έστελνε κρυφές αναφορές από το εσωτερικό του στρατοπέδου, παρέχοντας στους συμμάχους χρήσιμες πληροφορίες. «Μαζί με άλλους τουλάχιστον εκατό ανθρώπους έφτασα στο μπάνιο. Παραδώσαμε ό,τι είχαμε σε τσάντες. Μας ξύρισαν το κεφάλι και το σώμα και μας ψέκασαν με κρύο νερό. Έφαγα μια γροθιά στο σαγόνι, έφτυσα δύο δόντια κι άρχισα να αιμορραγώ. Από εκείνη τη στιγμή γίναμε αριθμοί: εγώ ήμουν το 4859», έγραφε σε μια από τις πρώτες του αναφορές.

Όταν η πλάστιγγα του πολέμου έγειρε προς τους Σοβιετικούς, οι Ναζί ανατίναξαν τα κρεματόρια και αποσυναρμολόγησαν τους αποτεφρωτήρες, προσπαθώντας να εξαλείψουν στοιχεία των εγκλημάτων που διέπραξαν κατά της ανθρωπότητας.

Η επέλαση του κόκκινου στρατού οδήγησε τους Ναζί σε υποχώρηση. Στο στρατόπεδο είχαν παραμείνει περίπου 7.000 κρατούμενοι, όταν το μεσημέρι της 27ης Ιανουαρίου οι Σοβιετικοί μπήκαν στο Άουσβιτς Ι Μόνοβιτς.

Ο 21χρονος τότε υπολοχαγός, Ivan Martynushkin είχε αναφέρει: "Ήταν δύσκολο να τους αντικρίσεις. Θυμάμαι τα πρόσωπά τους, ιδίως τα μάτια τους που πρόδιδαν τις δοκιμασίες που είχαν περάσει". "Μας καλωσόριζαν και μας φώναζαν ότι δεν υπήρχαν Γερμανοί ή φύλακες πίσω από τα συρματοπλέγματα, μόνο κρατούμενοι. "Είδαμε αδύναμους, βασανισμένους, φτωχούς ανθρώπους που ήταν χαρούμενοι που είχαν σωθεί από την κόλαση, που δεν απειλούνταν με θάνατο σε κρεματόριο, χαρούμενοι που ήταν ελεύθεροι".

Όπως είχε αποκαλύψει, οι Σοβιετικοί στρατιώτες δεν είχαν ιδέα για το σχέδιο της Τελικής Λύσης του Αδόλφου Χίτλερ που είχε σκοπό να εξοντώσει τους Εβραίους.  Αν και οι Ναζί είχαν επιχειρήσει να εξαφανίσουν τα σημάδια των αποτρόπαιων πράξεων τους, τα όσα αντίκρισαν οι Σοβιετικοί ήταν σοκαριστικά. Οι αποθήκες περιείχαν πλήθος προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων, εκατοντάδες χιλιάδες αντρικά κοστούμια, περισσότερα από 800.000 φορέματα και 7,7 τόνους ανθρώπινων μαλλιών...

Χτένες των θυμάτων
Παπούτσια των θυμάτων

Ο Ivan Martynushkin μιλάει για την απελευθέρωση του Άουσβιτς:

Send this to a friend