Αθήνα

18 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η Ευγενία Δημητροπούλου παντρεύτηκε κρυφά τον αγαπημένο της

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Χρήστος Καπλάνης: Ο γραφίστας που «ζωντανεύει» το παρελθόν στο TheCaller- Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες του περασμένου αιώνα με χρώμα

Στη φωτογραφία απεικονίζονται ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ, ο ηγέτης της Σοβιετικής ένωσης Στάλιν και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ουίνστον Τσώρτσιλ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Γιάλτα, την πόλη της Κριμαίας.

Στη φωτογραφία απεικονίζονται ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ, ο ηγέτης της Σοβιετικής ένωσης Στάλιν και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ουίνστον Τσώρτσιλ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Γιάλτα, την πόλη της Κριμαίας.

Οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν τις σφαίρες επιρροής μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορική φωτογραφία τραβήχτηκε τον Φεβρουάριο του 1945 και επιχρωματίστηκε από τον Χρήστο Καπλάνη, τον σπουδαίο γραφίστα-εικαστικό που δίνει χρώμα στο ασπρόμαυρο παρελθόν.

Έχει ξοδέψει περισσότερες από 3.000 ώρες σε σκοτεινό θάλαμο και έχει επιχρωματίσει εκατοντάδες φωτογραφίες του περασμένου αιώνα, τις οποίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα του στο Facebook Past in Color Χρώμα στο Παρελθόν.

Φωτογραφίες του Εμιλιάνο Ζαπάτα, του Άρη Βελουχιώτη, του Ιωσήφ Στάλιν και άλλων θρυλικών προσωπικοτήτων του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται όπως θα έμοιαζαν εάν είχαν τραβηχτεί σήμερα.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Χρήστου Καπλάνη στην Άννα Καρατάσιου και στο TheCaller:

Ποιος φωτογράφος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη δουλειά σας;

Η δουλειά μου είναι περισσότερο «εικαστική» παρά φωτογραφική. Η φωτογραφία υπάρχει και εγώ καλούμαι να τοποθετήσω τα χρώματα. Στην ουσία ζωγραφίζω, χρησιμοποιώντας χρώματα και πινέλα ψηφιακά. Κάθε φωτογραφία την βλέπω ως προσχέδιο ενός ζωγραφικού πίνακα. Ζωγραφίζω  από μικρή ηλικία, και αυτό σίγουρα βοήθησε η ώστε αυτή η μετάβαση στη ψηφιακή ζωγραφική  να ήταν αρκετά εύκολη για μένα.

Πότε ξεκινήσατε να επιχρωματίζετε ασπρόμαυρες φωτογραφίες;

Ως Art Director στο χώρο της διαφήμισης έχω ασχοληθεί με την επεξεργασία της φωτογραφίας πολλά χρόνια, σε άλλο βέβαια επίπεδο.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της σελίδας Past in color- Χρώμα στο Παρελθόν;

Η ιδέα της σελίδας Past in color ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, όταν σε μια επίσκεψη μου στο Παρίσι είδα έγχρωμες φωτογραφίες του 1913 από την συλλογή του Albert Kahn. Το «ζωντάνεμα» του παρελθόντος με εντυπωσίασε. Το χρώμα έδινε ζωή και έφερνε ποιο κοντά ένα κόσμο γκρίζο και μακρινό.

Έχοντας επιχρωματίσει ένα σεβαστό αριθμό φωτογραφιών, αποφάσισα πριν μερικούς μήνες να παρουσιάσω την δουλειά μου δημιουργώντας την σελίδα Past in color-Χρώμα στο παρελθόν. Στην ουσία είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν  που το μοιράζομαι με τους φίλους της σελίδας, οι οποίοι σημειωτέον, αυξάνονται καθημερινά με εντυπωσιακό ρυθμό.

Χρήστος Καπλάνης

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τις φωτογραφίες που θα επιχρωματίσετε; Την τεχνική αρτιότητα, το περιεχόμενο ή τα πρόσωπα;

Και τα τρία μαζί. Μια καθαρή φωτογραφία με υψηλή ανάλυση δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστείς και να αναδείξεις λεπτομέρειες οι οποίες χάνονται στο γκρίζο φόντο. Το θέμα, επίσης,  παίζει σημαντικό ρολό κυρίως όταν προβάλλεται ένα ιστορικό γεγονός. Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τα πρόσωπα. Ποιος δεν θα ήθελε να δει πως ήταν Βίκτωρ Ουγκώ το 1876 ή ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Φραντς Λιστ το 1886, τρεις μήνες πριν τον θάνατο του.

Αθήνα, περ. 1955. Ο υπεραιωνόβιος μακεδονομάχος καπετάν Τρομάρας – Γιώργης Σερεβέτας στο στρατόπεδο των ευζώνων με τον Βαγγέλη Μπουκουβάλα, διοικητή της ανακτορικής φρουράς, και δύο εύζωνες.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες  προκαλούν περισσότερα συναισθήματα επειδή το μάτι επικεντρώνεται πιο εύκολα στα σχήματα, τις γραμμές, στις εκφράσεις των προσώπων. Τι παραπάνω κερδίζει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία όταν παίρνει χρώμα;

Ο επιχρωματισμος δεν έρχεται να αντικαταστήσει την ασπρόμαυρη καλλιτεχνική φωτογραφία. Υπάρχουν υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που μόνο μια υποψία χρώματος θα τις κατέστρεφε. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όλες ασπρόμαυρες, κυρίως δε με τις φωτογραφίες ιστορικής τεκμηρίωσης.

Εδώ ξεκινάει και η μαγεία του επιχρωματισμου. Διακρίνεις και φέρνεις στην επιφάνεια πράγματα που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Ας μη ξεχνάμε ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα. Ο χρωματισμός τους μας βοηθά να απομακρύνουμε αυτό το εμπόδιο μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης οπτικής μας, φέρνοντάς μας λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα στην οποία ελήφθη η φωτογραφία. Το χρώμα φέρνει νέα ζωή στις φωτογραφίες και προσφέρει μια νέα προοπτική.

Πώς βρίσκετε τα χρώματα που είχε το θέμα της φωτογραφίας όταν τραβήχτηκε; Κάνετε και ιστορική έρευνα προκειμένου να είστε σίγουρος ότι έχετε επιλέξει τα σωστά χρώματα;

Σήμερα το διαδίκτυο σου δίνει την δυνατότητα να βρεις αυτό που αναζητάς. Η αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών για στοιχεία της φωτογραφίας που   επιχρωματιζω με οδηγεί σε μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές όπου υπάρχει άφθονο υλικό να μελετήσει κανείς.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα: μου ζητήθηκε από μεγάλο εκδοτικό οίκο, ο επιχρωματισμός μιας φωτογραφίας του στρατάρχη Ρόμελ στην βόρειο Αφρική κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η πιστή απόδοση των χρωμάτων της στολής με όλες τις λεπτομέρειες επετεύχθη όταν βρήκα σε ιδιωτική συλλογή στη Γερμανία την αυθεντική στολή την οποία φορούσε στην συγκεκριμένη επιχείρηση.

Πόσο χρόνο διαρκεί ο επιχρωματισμός μιας φωτογραφίας και τι εργαλεία χρησιμοποιείτε;

Η διαδικασία είναι χρονοβόρος. Απαιτούνται δεκάδες επίπεδα χρώματος που πρέπει να συνδυαστούν αρμονικά. Ανάλογα το θέμα, μπορεί να χρειαστεί και μια εβδομάδα οκτάωρης καθημερινής εργασίας.

Χρησιμοποιώ τα εργαλεία του photoshop και η εργασία γίνεται με το Χέρι . Δεν υπάρχει πρόγραμμα που να κάνει τον επιχρωματισμο αυτόματα.

Ποια φωτογραφία σας έχει «ταλαιπωρήσει» περισσότερο;

Όλες οι φωτογραφίες λίγο-πολύ την έχουν την «ταλαιπωρία» τους. Βέβαια όταν έχεις να επιχρωματισεις μια πλατεία με περίπου 100 άτομα, η «ταλαιπωρία» είναι μεγαλύτερη.

Ποια είναι η αγαπημένη σας επιχρωματισμένη φωτογραφία;

Κυρία Καρατάσιου είναι αρκετές και πραγματικά δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω. Κάθε φωτογραφία έχει την ιδιαιτερότητα της και το ταξίδι στο χρόνο που μου προσφέρει μοναδικό.

Δείτε μερικές ιστορικές επιχρωματισμένες φωτογραφίες του Χρήστου Καπλάνη από τη σελίδα του Past In Color Χρώμα στο Παρελθόν: 

Ο Στρατάρχης Τίτο (δεξιά) κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, Μάιος 1944.
O Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Α’ της Ελλάδας στο Χατζή Μπεϊλίκ. Ιούνιος, 1913
Άρης Βελουχιώτης

Ο Χρήστος Καπλάνης δίνει χρώμα στις παλιές γειτονιές:

Ηγουμενίτσα, δεκαετία του 1950
Αθήνα, Δεκέμβριος 1947. Θαμώνες στο καφενείο ΑΙΓΛΗ στο Ζάππειο.

 

Πάτρα, 1930
Ευρωμπάσκετ 1987: Η ατάκα του Παπανδρέου που εξέπληξε τον Βασιλακόπουλο!
Ευρωμπάσκετ 1987: Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Μελίνα και Σαμαράς στον τελικό – Σπάνιες εικόνες από το ΣΕΦ
Η ιστορία των Πανελλαδικών- Καθιερώθηκαν το 1964 με την ονομασία «Εισιτήριες Εξετάσεις»
Σφαγή του Διστόμου: «Δεν θα αφήσετε ούτε γάτα» -Σκότωσαν μωρό, χαράζοντας τον αγκυλωτό σταυρό
7 Ιουνίου 1822: Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη
Νίκος Σεργιανόπουλος: 13 χρόνια από τη δολοφονία του ηθοποιού που συγκλόνισε την Ελλάδα