• Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
  • 09:32

Αθήνα

6 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εκλογές 1951: Oι πρώτες ελεύθερες δημοτικές εκλογές μετά από 17 χρόνια - Η σφοδρή αντιπαράθεση Μερκούρη - Κοτζιά

Σε εκλογικό πυρετό βρίσκεται η χώρα από σήμερα το πρωί με τους πολίτες να αγωνιούν για τα αποτελέσματα της κάλπης.

Σε εκλογικό πυρετό βρίσκεται η χώρα από σήμερα το πρωί με τους πολίτες να αγωνιούν για τα αποτελέσματα της κάλπης.

Οι εκλογές στην Ελλάδα αποτελούσαν πάντοτε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι ασκούσαν με θέρμη και ενθουσιασμό το εκλογικό τους δικαίωμα. Όπως διαβάζουμε σε φύλλο της εφημερίδας "Ελευθερία", τον Απρίλιο του 1951 η εκλογική μάχη μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων,  Μερκούρη και Κωνσταντίνου Κοτζιά είχε κορυφωθεί. Σημειώνεται ότι οι εκλογές εκείνης της χρονιάς ήταν οι πρώτες ελεύθερες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια.

Λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν σκληρούς χαρακτηρισμούς και συκοφαντίες στις τελευταίες τους ομιλίες.

Μια ημέρα πριν από τις εκλογές ο κ. Μερκούρης απηύθυνε ομιλία στην πλατεία Κλαυθμώνος και αναφέρθηκε στη "συκοφαντική" προεκλογική καμπάνια του κ. Κοτζιά:

"Επί δώδεκα ημέρες τους προκαλούμεν δημοσίως να μας πουν πού ήσαν όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που το έθνος μάχεται. Διότι ημείς που εδώσαμεν το παρών εις τους αγώνας τους έθνους δεν τους συναντήσαμε πουθενά.Ούτε στη Μακεδονία, ούτε στην Ήπειρο, ούτε στην Αλβανία, ούτε στα Μικρασιατικά πεδία. Πού ήσαν οι κύριοι αυτοί που είχαν την ύψιστη ηθικήν υποχρεώσιν να παραμείνουν εν τω μέσω συμπολιτών των, έστω και απλοί συμπαραστάται, εάν όχι ώς αγωνισταί, όπως υπήρξαμε εμείς εις τον αγώνα κατά των κατακτητών. 

Αλλά δια τον τελευταίον αυτόν αγώνα υπάρχει ίσως η δικαιολογία, λόγω των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει απέναντι του εχθρού. Διότι δεν εξηγείται πώς και μετά τον τορπιλισμό της Έλλης μας διέδιδαν ότι η καταβύθισις του ένδοξου καταδρομικού μας προήρχετο εκ μέρους συμμαχικού υποβρυχίου δια να εξαναγκάσθη η Ελλάς να εισέλθει εις τον πόλεμον. Εξ' άλλου έκτης του γνωστού γεύματος του Ιουλίου υπάρχει κι ένα άλλο δοθέν  εις στενώτερον κύκλον εις την οικίαν του, ακριβώς την στιγμήν καθ'ήν συνθηκολογεί η ένδοξος πρωτεύουσα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τότε, υπεσχέθη εντός δεκαπενθημέρου θα εορτάση και την πτώση του Λονδίνου και συνεπώς το πέρας του πολέμου, με την πλήρη επικράτηση του ναζιστικού πνεύματος". 

Ακολούθησε η ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου κ. Κοτζιά από το εκλογικό του κέντρο στην οδό της Γ' Σεπτεμβρίου. Όπως σε κάθε εκλογές στην Ελλάδα το κλίμα ήταν εκρηκτικό και οι τόνοι διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας κέρδισε τελικά από την πρώτη Κυριακή ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς με ποσοστό 63%  όμως δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όραμά του για την πρωτεύουσα καθώς την ίδια χρονιά πέθανε από καρδιά.

Send this to a friend