Αθήνα

13 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Ελευθέριος Βενιζέλος: Σε σπάνιο ντοκουμέντο κάνει σαρδάμ και ξεκαρδίζεται μπροστά στην κάμερα (vid)

Τον Ελευθέριο Βενιζέλο έχουμε όλοι στο μυαλό μας ως την ηγετική εκείνη φυσιογνωμία που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Τον Ελευθέριο Βενιζέλο έχουμε όλοι στο μυαλό μας ως την ηγετική εκείνη φυσιογνωμία που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Τον έχουμε ως τον σοβαρό ηγέτη που πήρε σημαντικές αποφάσεις σε δύσκολες περιόδους της Ελλάδας, και την ανθρώπινη, ακόμη περισσότερο την χιουμοριστική πλευρά του_αν ξέραμε ότι είχε τέτοια_ την έχουμε απωθήσει στη γωνία.

Πόσοι μπορούσαμε να τον φανταστούμε να γελάει όμως μπροστά στην κάμερα. Ένα σπάνιο ντοκουμέντο που ήρθε στο φως από τον ιστορικό ερευνητή Πάνο Σωτηρίου ο οποίος βρήκε στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, αλλάζει την εικόνα.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε μια δήλωση του μπροστά στην κάμερα μιλάει στα αγγλικά και εμφανίζεται ευδιάθετος και με χιούμορ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι «παίζει» με την κάμερα, και ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε κάποιο σημείο χάνει τα λόγια του, και ξεσπά σε γέλια.

Το ηλικίας 90 ετών στιγμιότυπο είναι ένα απίστευτο ντοκουμέντο και εκτός από την άλλη πλευρά του ηγέτη που παρουσιάζει έχει και ιστορική αξία καθώς ο Βενιζέλος είχε κάθε λόγο να είναι ευδιάθετος.

H Συνδιάσκεψη της Χάγης, το καλοκαίρι του 1929, ήταν ένα διπλωματικό ορόσημο και υπήρξε κομβική, ιδίως για τη χώρα μας. Σε αυτή τη διάσκεψη ένας εκ των πρωταγωνιστών υπήρξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε επιστρέψει στην εξουσία στην Ελλάδα και είχε αναλάβει από το 1928 το τιτάνιο έργο να ανατάξει τη χώρα μετά την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και την υποδοχή 1.400.000 προσφύγων.

Με αριστοτεχνικούς χειρισμούς και με όπλο το διεθνές του κύρος, κατόρθωσε όχι μόνο να βγάλει την Ελλάδα από τη διεθνή της απομόνωση αλλά να την καταστήσει κύριο δικαιούχο των ανατολικών πολεμικών επανορθώσεων από τις ηττημένες χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία ) και μάλιστα σε ποσοστό 75%.

Send this to a friend