Αθήνα

33 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Εξελίξεις μετά το θάνατο του Πουλόπουλου: «Πουλάμε το ξενοδοχείο στα βόρεια προάστια» αποκαλύπτει η σύζυγός του

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Εμμανουήλ Τιμόνης και Ιάκωβος Πυλαρινός – Οι Έλληνες γιατροί πίσω από το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που «έσωσε» τον κόσμο

Γνωρίζετε ότι η ανακάλυψη του εμβολίου κατά της ευλογιάς που «θέρισε» εκατομμύρια ζωές τους περασμένους αιώνες βασίστηκε στην έρευνα δύο Ελλήνων Γιατρών;

Δείτε επίσης

«Η συζήτηση για ‘’επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ’’ δεν είναι απάντηση στις ανάγκες της σοσιαλδημοκρατίας», λέει η Ανανεωτική Αριστερά
«Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου: Αν κάποιος καπνιστής πάθει έμφραγμα αφού εμβολιαστεί, δεν θα φταίει το εμβόλιο

Η ευλογιά εμφανίστηκε στη γη πριν από χιλιάδες χρόνια με τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο να χρονολογείται γύρω στο 1150 π.Χ, καθώς εξανθήματα βρέθηκαν στο μουμιοποιημένο σώμα του Φαραώ Ραμσή V της Αιγύπτου. Τον 5o με 7o αιώνα μ.Χ. η ευλογιά έφτασε στην Ευρώπη και τους επόμενους αιώνες «σάρωσε» την Κεντρική και Βόρεια Αμερική. Υπολογίζεται ότι τον 20ο αιώνα, η ευλογιά σκότωσε γύρω στους 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Η τελευταία διάγνωση ατόμου που προσεβλήθη από ευλογιά με φυσικό τρόπο καταγράφτηκε στις 26 Οκτωβρίου 1977. Η μετάδοση της νόσου γινόταν μέσω της εισπνοής των αερομεταφερόμενων ιών της ευλογιάς, συνήθως από σταγονίδια από τη στοματική τη ρινική κοιλότητα ή από τον βλεννογόνο του φάρυγγα ενός μολυσμένου ατόμου.

Το 1984 η επάρατη νόσος της ευλογιάς εξαφανίστηκε επίσημα (WHO 1984). Υπήρξε μια σοβαρή ιογενή εξανθηματική νόσο της παιδικής ηλικίας, με μεγάλη μεταδοτικότητα και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας (10-30%). Από τις επιπλοκές της νόσου ήταν η τύφλωση,  λόγω της ιογενούς κερατίτιδας που προκαλούσε ενώ όσα παιδιά διασώζονταν είχαν στο πρόσωπο τους δύσμορφα σημάδια-ουλές, τα οποία τα συνόδευαν σε ολόκληρη τη ζωή τους (βλογιοκομμένος).

Το 1796 ο Βρετανός Ιατρός Edward Jenner ανακάλυψε τον δαμαλισμό, τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς. Ωστόσο, σχεδόν 80 χρόνια πριν δύο Έλληνες γιατροί ο Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1718/1720) και ο Ιάκωβος Πυλαρινός (1659-1718), δημοσίευσαν το 1714 στο Αγγλικό περιοδικό “Philosophical Transactions” της Royal Society του Λονδίνου, την πρώτη επιστημονική εφαρμογή του εμβολιασμού που ονομάσθηκε «ευλογιασμός» (variolatio) και αποτέλεσε πρόδρομο μέθοδο του δαμαλισμού (vaccinatio).

Ο «ευλογιασμός», ήταν μέθοδος τεχνητής ανοσοποίησης με τη λήψη υγρού (πύου) από φλύκταινες ελαφρά πασχόντων από ευλογιά ή ευρισκομένων στο στάδιο της αναρρώσεως και στην συνέχεια στην εμφύτευση (ενοφθαλμισμό) μετά από σκαριφισμούς στο δέρμα υγιών παιδιών, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ηπιότερη νόσος, να καθίστανται τα παιδιά άνοσα και να μην προσβάλλονται πλέον από τη μάστιγα της ευλογιάς.

Ποιοι ήταν οι Έλληνες γιατροί Εμμανουήλ Τιμονής και Ιάκωβος Πυλαρινός

Ο Εμμανουήλ Τιμόνης είχε γεννηθεί στη Χίο και σπούδασε στην Ιατροφιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάδοβας της Ιταλίας. Εργάστηκε ως ιατρός στην Κωνσταντινούπολη και υπήρξε αρχίατρος του Σουλτάνου. Ακολούθησε σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης της Αγγλίας και το 1703 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ και μέλος της Βασιλικής Ιατρικής Εταιρείας του Λονδίνου (Royal Society of London). Τον Μάϊό του 1714, οι έρευνα και οι παρατηρήσεις του Τιμονή δημοσιεύτηκεν σε συνεδρία της Εταιρείας. Ο Τιμονής κατέγραφε τις παρατηρήσεις του περί της επιστημονικής μεθόδου του «ευλογιασμού», από τον φίλο του ιατρό John Woodward με τίτλο «Μία πραγματεία ή ιστορία της προλήψεως της ευλογιάς με εντομή ή ενοφθαλμισμό, όπως από καιρό εφαρμόζεται στην Κωνσταντινούπολη. Απόσπασμα της επιστολής του Εμμανουήλ Τιμόνη». Την ίδια χρονιά η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου (Φιλοσοφικά Πρακτικά) (Εικ. 2 ).

Ο Ιάκωβος Πυλαρινός είχε παράλληλο βίο με τον Τιμονή. Είχε γεννηθεί στην Κεφαλλονιά και είχε σπουδάσει στη Νομική και Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας,στη Ρωσία, τη Μολδοβλαχία, την Αίγυπτο και τη Μικρά Ασία και μεταξύ άλλων υπήρξε προσωπικός ιατρός του ηγεμόνα της Σερβίας, του Βενετσιάνου στρατηγού Φραγκίσκου Μοροζίνη, του διοικητή της Κρήτης Ισμαήλ Πασά, των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας, καθώς επίσης και αρχίατρος του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας. Τελικά εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1714 δημοσίευσε στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου (Φιλοσοφικά Πρακτικά), τη μελέτη του για τον «ευλογιασμό» με τίτλο “ Pylarinus, James. M. D. A new and safe method of procuring the small pox by transplantation, lately invented and drawn into use”. Ένα χρόνο αργότερα δημοσίευσε στη Βενετία με την έγκριση της Ιεράς Εξετάσεως στη λατινική γλώσσα τη σημαντική μελέτη του για τον «ευλογιασμό» με τίτλο “Nova et tuta Variolas Excitandi per Transplantationem Methodus; Nuper inventa & in usum tracta…”, δηλ. «Νέα και ασφαλής μέθοδος αποφυγής της ευλογιάς δια μετεμφυτεύσεως, η οποία εφευρέθηκε προσφάτως και έχει τεθεί σε χρήση».

Edward Jenner (1749-1823)

Όπω περιέγραφε ο Ιάκωβος Πυλαρινός παρατήρησε μιά απλή Ελληνίδα χωρική κάπου στη Θεσσαλία να τρίβει την πληγή κάποιου προβάτου προσβεβλημένου από ευλογιά και στη συνέχεια να ενοφθαλμίζει τον γδαρμένο ιστό στο χέρι παιδιών, πού με αυτόν τον τρόπο αποκτούσαν ανοσία στο καταραμμένο νόσημα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, είχε εφαρμόσει από το 1701 τον εμβολιασμό σε πειραματικό στάδιο σε παιδιά της Κωνσταντινούπολης. Οι δύο Έλληνες πρωτοπόροι ιατροί έγραφαν ότι η μέθοδος του «ευλογιασμού» προήλθε από την Ασία και οι ντόπιοι πληθυσμοί κυρίως της Κιρκασίας και της Γεωργίας, τη χρησιμοποιούσαν για την προφύλαξη των παιδιών τους από τις παραμορφώσεις που προκαλούσε η νόσος.

Ο Τιμόνης και ο Πυλαρινός υπήρξαν εισηγητές της πρώτης επιστημονικής εφαρμογής του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της ευλογιάς, με την μέθοδο του «ευλογιασμού», στις αρχές του 18ου αιώνα. Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Edward Jenner αξιοποίησε τις εμπειρικές του παρατηρήσεις και κατάφερε να δώσει τέλος στο πρόβλημα της ευλογιάς.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πήραν παράταση δύο μηνών

Έκκληση Μητσοτάκη υπό το φόβο… χριστουγεννιάτικου νέου κύματος της πανδημίας: Τηρήστε τα μέτρα – Τι θα λειτουργήσει και τι όχι στις γιορτές

Ζανέτ Τσίπρα για το σπίτι στο Σούνιο: «Στο πόθεν έσχες δεν δηλώνεις μισθώσεις, αλλά προφανώς στην φορολογική σου δήλωση»

Ροή Ειδήσεων

19/09/2021 | 17:42

Ισπανία: Συναγερμός για επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου στη νήσο Λα Πάλμα – Άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

19/09/2021 | 17:37

Κορονοϊός: 1.305 νέα κρούσματα και 33 νέοι θάνατοι-Στους 348 οι διασωληνωμένοι

19/09/2021 | 17:29

Τσίπρας: Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά

19/09/2021 | 17:13

Κίνηση αποκατάστασης του efood από εργαζομένους της! «Μακάρι όλοι οι εργοδότες να ήταν σαν της efood»

19/09/2021 | 17:10

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Παντρεύεται με τον Βασίλη Σταθοκωστόπουλο; (vid)

19/09/2021 | 16:46

Οργή Μαργαρίτας Θεοδωράκη για δημοσίευμα: «Γιατί θέλουν να με ξεκάνουν; Για ποιον είναι το όφελος;» (ΕΙΚΟΝΑ)

19/09/2021 | 16:35

Αμαλιάδα: 63χρονη πήγε να ανάψει το καντήλι του πεθερού της, κατέρρευσε και πέθανε στο Νεκροταφείο

19/09/2021 | 16:23

Συγκίνησε ο ηλικιωμένος λουόμενος που πρόσφερε ένα λουλούδι σε ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 στην παραλία (vid)

19/09/2021 | 16:14

Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ το 6χρονο παιδί που τραυματίστηκε – «Ήταν η κακιά στιγμή» λένε μάρτυρες (vid)

19/09/2021 | 16:11

Σίσσυ Χρηστίδου: Αποκάλυψε όσα ειπώθηκαν στο διάλειμμα της πολυσυζητημένης συνέντευξης με την Κωνσταντινίδου (vid)

19/09/2021 | 15:58

Κυπαρισσία: «Την κυνηγούσε με ένα μαχαίρι» – Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα

19/09/2021 | 15:55

Τι απάντησε ο Τσίπρας στην ερώτηση του TheCaller για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ και την προοδευτική διακυβέρνηση (vid)

19/09/2021 | 15:44

Άφωνη η Ναταλία Γερμανού με τις δηλώσεις της Μαρίας Ιωαννίδου – «Είναι δύσκολη η θέση μου…»

19/09/2021 | 15:00

Βαλάντης: Τι απαντά στις φήμες περί σχέσης του με την Πόπη Μαλλιωτάκη (vid)

19/09/2021 | 14:18

Σταμάτης Μαλέλης: «Ήταν ρατσιστική η κίνηση του Μπογδάνου – Θύμωσα πολύ»
Παύλος Φύσσας: Οκτώ χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία που στιγμάτισε τη χώρα
Ο παθιασμένος έρωτας της Κάλλας για τον Ωνάση- Πώς αντέδρασε όταν έμαθε τον γάμο του με τη Τζάκι (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Δημήτρης Ήμελλος: Ποιος είναι ο «αστυνομικός» της σειράς «Σασμός» που αποθεώνoυν οι τηλεθεατές
Στέλιος Καζαντζίδης: Όταν τα έβαλε με την δισκογραφική – κολοσσό Columbia! Γιατί αποχώρησε ξαφνικά από τη νύχτα
Τέρι τζο Ντιπερό: Η 11χρονη που επιβίωσε 4 ημέρες στον Ατλαντικό- Δολοφονήθηκε όλη της η οικογένεια και την έσωσε το ελληνικό πλοίο «Captain Theo»
Ο ερωτευμένος Θεοδωράκης: «Δε συλλογίζομαι τίποτε άλλο παρά πότε θα γυρίσεις- Τότε θ’ αρχίσω πάλι να ζω»