Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο εμπρησμός του "Μινιόν" - Το θρυλικό πολυκατάστημα της Αθήνας που έγινε στάχτη σε μια βραδιά

Τη δεκαετία του 30 ήταν ένα μικρό περίπτερο στα Χαυτεία. Σε δύο δεκαετίες μετατράπηκε σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και μια επικερδή επιχείρηση. 

Τη δεκαετία του 30 ήταν ένα μικρό περίπτερο στα Χαυτεία. Σε δύο δεκαετίες μετατράπηκε σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και μια επικερδή επιχείρηση. 

Το θρυλικό Μινιόν βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Δώρου. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Γιάννης Γεωργάκας, ο οποίος φημιζόταν για τις παροχές του προς τους εργαζόμενούς του, οι οποίοι άγγιζαν τους 1.000.


Ο Γεωργάκας ήταν ένας γενναιόδωρος εργοδότης. Έδινε πριμ για το κόψιμο του τσιγάρου ή μπόνους για όσους δεν αργούσαν στη δουλειά και διοργάνωνε εκδρομές για τους υπαλλήλους με έξοδα της εταιρίας.

Ήταν αυτός που ξεκίνησε τις εκπτώσεις και σταμάτησε τα παζάρια στις τιμές. Το πολυκατάστημα επισκέπτονταν χιλιάδες Αθηναίοι για να κάνουν τα ψώνια τους και να πιουν το καφεδάκι τους στην καφετέρια που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η επισκεψιμότητα αυξανόταν σημαντικά τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς τότε άνοιγε για το κοινό ο περίφημος έκτος όροφος. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα του 1980 οι Αθηναίοι δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν το Μινιόν. Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 μια μεγάλη έκρηξη τύλιξε στις φλόγες το "Μινιόν" και το γειτονικό κατάστημα αθλητικών ειδών "Κατράντζος".

Οι 170 πυροσβέστες που έφθασαν στο σημείο δεν κατάφεραν να σώσουν το κτίριο. Οι καταστροφή ήταν τεράστια, και από το άλλοτε εντυπωσιακό πολυκατάστημα είχε απομείνει μόνο ο σκελετός, ενώ το κτίριο του Κατράντζου κατέρρευσε. Στο σημείο έφθασε και ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ο οποίος ενημερώθηκε από την πυροσβεστική για το μέγεθος της καταστροφής.


Οι δράστες δεν συνελήφθησαν ποτέ. Την επίθεση ανέλαβε με προκήρυξη η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ’80», παρακλάδι του ΕΛΑ. Όπως έγραφαν: «όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές, στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων.

Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια». Tα κτίρια έγιναν στάχτη και οι ζημιές υπολογίζονταν στα 2 δις δραχμές, ενώ οι 1.300 υπάλληλοι έμειναν χωρίς δουλειά. Αν και ο Γεωργάκας έκανε προσπάθειες να ξαναδημιουργήσει το Μινιόν, δεν τα κατάφερε.

Send this to a friend