Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Επιχείρηση Αστροπελέκι» - Η αστραπιαία επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος στο Έντεμπε και ο θάνατος του αδερφού του Νετανιάχου, Γιονατάν

Το πρωί της 27ης Ιουνίου 1976, εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος που πετούσε πάνω από την Κόρινθο.

Το πρωί της 27ης Ιουνίου 1976, εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος που πετούσε πάνω από την Κόρινθο.

Οι αεροπειρατές, δύο Παλαιστίνιοι που ανήκαν στην οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP) και δύο Γερμανοί της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες» επιβιβάστηκαν στο Airbus A300 της Air France όταν έκανε στάση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος, 248 επιβάτες, ανάμεσα τους και Έλληνες, και πετούσε από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Παρίσι. Οι αεροπειρατές με επικεφαλής τον Βίλφριντ Μπέζε ζήτησαν την απελευθέρωση 40 Παλαιστινίων και 12 άλλων ατόμων, που κρατούνταν σε φυλακές της Κένυας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και έδωσαν εντολή στον πιλότο να αλλάξει πορεία.

Το αεροσκάφος κατευθύνθηκε στη Λιβύη και προσγειώθηκε στη Βεγκάζη, όπου ανεφοδιάστηκαν με καύσιμα. Λίγες ώρες αργότερα, κατευθύνθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντα, όπου κυβερνούσε ο Ίντι Αμίν Νταντά, ο οποίος δηλώσει δημόσια την υποστήριξη του στους Παλαιστινίους.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Καμπάλα. Την 1η Ιουλίου οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν 47 γυναίκες και παιδιά και στη συνέχεια "παγίδευσαν" το αεροσκάφος με ράβδους δυναμίτη. Πίστευαν ότι θα διαπραγματεύονταν με τους Ισραηλινούς για την απελευθέρωση των ομήρων. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σκόπευσε να διαπραγματευτεί με τους αεροπειρατές και οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Αστροπελέκι» η οποία είναι γνωστή και ως «επιχείρηση Έντεμπε» και θεωρείται κορυφαία στην στρατιωτική ιστορία.

Επιχείρηση Έντεμπε 

Το βράδυ της 3ης Ιουλίου τέσσερα C-130 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με 100 κομάντος προσγειώθηκαν με σιγή ασυρμάτου στο αεροδρόμιο του Έντεμπε με σκοπό την απελευθέρωση των επιβατών. Παράλληλα ένα ακόμη αεροπλάνο με ιατρικό υλικό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Κενυάτα» του Ναϊρόμπι, καθώς η Κένυα δέχτηκε να βοηθήσει το Ισραήλ.

Η μαύρη Μερσέντες

Επικεφαλής των κομάντος που πήραν μέρος στην επιχείρηση ήταν το επίλεκτο μέλος του ισραηλινού στρατού, Γιονατάν Νετανιάχου, αδελφός του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου. Το σχέδιο ήταν ευφυέστατο και είχε οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια από τη Μοσάντ. Οι ισραηλινοί ξεφόρτωσαν από τα μεταγωγικά μία μαύρη Μερσεντές, όμοια με αυτήν του δικτάτορα προέδρου της Ουγκάντα και πολιτικά αυτοκίνητα συνοδείας με σκοπό να παραπλανήσουν τους αεροπειρατές και να πιστέψουν ότι μετέφεραν τον δικτάτορα και τους ακολούθους του.

Γιονατάν Νετανιάχου

Στο μεταξύ, οι αεροπειρατές με τη συνδρομή δύο ακόμη τρομοκρατών είχαν οδηγήσει τους 103 ομήρους εβραϊκής καταγωγής στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου.  Οι Ισραηλινοί κομάντος κατευθύνθηκαν στο σημείο και πήραν θέσεις μάχης. Σημειώνεται ότι το κτίριο του αεροδρομίου Έντεμπε είχε κατασκευάσει ισραηλινή εταιρεία και οι ενορχηστρωτές της επιχείρισης είχαν προμηθευτεί τα σχέδια του κτιρίου και σε ελάχιστο χρόνo κατασκεύασαν ένα ομοίωμα, όπου εκπαιδεύτηκαν οι κομάντος.

Όταν έφτασαν έξω από την αίθουσα, όπου βρίσκονταν οι όμηροι, οι Ισραηλινοί κομάντος φώναξαν στους ομήρους στα εβραϊκά να καλυφθούν. Αμέσως πραγματοποίησαν έφοδο και άνοιξαν πυρ κατά των τρομοκρατών, στο πλευρό των οποίων ήταν και η φρουρά του αεροδρομίου. Ακολούθησε καταιγισμός πυρών και σε μισή ώρα οι Ισραηλινοί είχαν εξουδετερώσει τους έξι αεροπειρατές. Νεκροί έπεσαν και τρεις όμηροι ενώ από την πλευρά των Ισραηλινών σκοτώθηκε ο επικεφαλής Γιονατάν Νετανιάχου, καθώς δέχτηκε πυρά στο στήθος έξω από το κτίριο. Ήταν ο μοναδικός στρατιώτης που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Γιονατάν Νετανιάχου, ο μεγαλύτερος αδερφός του Μπένιαμιν

Ο θάνατος του συγκλόνισε τους Ισραηλινούς και χιλιάδες πολίτες τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία . Ο Υπουργός Άμυνας Σιμόν Πέρες ανέφερε στην κηδεία του: "Μια σφαίρα έσκισε τη νεαρή καρδιά ενός από τους καλύτερους γιους του Ισραήλ, ένος από τους πιο θαρραλέους πολεμιστές της, ένος από τους πιο πολλά υποσχόμενους διοικητές του - τον υπέροχο Yonatan Netanyahu".

Μέχρι σήμερα ο Γιονατάν Νετανιάχου θεωρείται εθνικός ήρωας στο Ισραήλ και οι συμπατριώτες τιμούν τη μνήμη του. Η θρυλική επιχείρηση στο αεροδρόμιο Έντεμπε φέρει προς τιμήν του το όνομά του "Επιχερίσηση Γιονατάν".

Άννα Καρατάσιου

Send this to a friend