Αθήνα

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Στο νοσοκομείο η Ολυμπία Χοψονίδου (ΦΩΤΟ)

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Γεώργιος Παπανδρέου: Ο γιος του παπά Ανδρέα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο Γεώργιος Παπανδρέου υπήρξε σπουδαίος πολιτικός και σημάδεψε όλα τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1888 στο Καλέντζι Αχαΐας και το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Σταυρόπουλος. Μεγάλωσε με τον πατέρα του, τον αδερφό και την αδερφή του καθώς η μητέρα του πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του. Τα πρώτα του σχολικά χρόνια τα πέρασε στο χωριό Χαλανδρίτσα και όταν ο πατέρας του, ο οποίος ήταν παπάς, πήρε μετάθεση στην Πάτρα, η οικογένεια μετακόμισε.

Τότε μια δεύτερη τραγωδία χτύπησε την οικογένεια. Η μεγαλύτερη αδερφή του, Μαγδαληνή πέθανε από φυματίωση. Ο Γεώργιος μαζί με τον αδερφό του, και ο πατέρας τους θρήνησαν τον θάνατό της. Εκείνη την περίοδο άλλαξαν το επίθετο τους. Ο Γεώργιος και ο Νίκος ήταν γνωστοί στην Πάτρα ως τα παιδιά του παπά Ανδρέα για τον λόγο αυτό υιοθέτησαν το επίθετο Παπανδρέου.

Ο Γεώργιος ήταν εξαίρετος μαθητής και πέρασε στη Νομική Σχολή. Μόλις πήρε το πτυχίο του, ξεκίνησε να σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Βερολίνο και τότε ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία. Ο Παπανδρέου ήταν εκπροσώπησε τους φοιτητές σε ομιλία που παρέθεσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο νεαρός τότε Παπανδρέου, τον προσφώνησε με έναν μοναδικό λόγο που τράβηξε την προσοχή του Βενιζέλου, ο οποίος την εποχή του Εθνικού Διχασμού τον διόρισε γενικό διευθυντή του πολιτικού γραφείου των Φιλελευθέρων.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου υπήρξε θερμός υποστηρικτής του Ελεύθεριου Βενιζέλου και σε ηλικία 28 ετών διορίστηκε νομάρχης στη Λέσβο. Εκείνη την περίοδο ήταν ήδη παντρεμένος με την Πολωνίδα αριστοκράτισσα Σοφία Μινέικο με την οποία απέκτησε τον γιο του, Ανδρέα. Ωστόσο ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ. Το 1920 ο Γεώργιος Παπανδρέου ερωτεύτηκε την γνωστή τότε ηθοποιό, Κυβέλη, η οποία ήταν επίσης παντρεμένη και ανέπτυξε μαζί της έναν κρυφό δεσμό.

Το 1928 η Κυβέλη έμεινε έγκυος και έφερε στον κόσμο τον καρπό του έρωτά τους, Γιώργο Παπανδρέου. Ένα χρόνο αργότερα ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Κυβέλη πήραν διαζύγιο από τους συζύγους τους και παντρεύτηκαν.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου με την Κυβέλη

Αρχές της δεκαετίας του ’30, ο  Γεώργιος Παπανδρέου ανέλαβε αρχικά το υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια το υπουργείο Συγκοινωνιών με την κυβέρνηση Βενιζέλου. Έχτισε χιλιάδες σχολεία σε όλη τη χώρα και προχώρησε σε σπουδαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας. Το 1935 ίδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και όταν επιβλήθηκε η δικτατορία Μεταξά εξορίστηκε στην Άνδρο.

Τις πρώτες ημέρες της κατοχής συνελήφθη από τους Ιταλούς ως εκδότης της παράνομης εφημερίδας Ελευθερία, φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και όταν αποφυλακίστηκε πήρε μέρος στην εξόριστη κυβέρνηση στην Αίγυπτο. Μετά την αποχώρηση τω Γερμανών ήρθε στην Ελλάδα ως ο «πρωθυπουργός της Απελευθερώσεως».

Η Ελληνική Κυβέρνηση υπό τον Γ. Παπανδρέου έγινε δεκτή από τον ελληνικό λαό με ενθουσιασμό. Σε αυτή συμμετείχε το ΕΑΜ με έξι υπουργούς με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στη συνοδεία ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής R. Leeper και ο αντιστράτηγος R. Scobie, αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ελλάδα, υπό τις διαταγές του οποίου έχουν υπαχθεί ο ΕΔΕΣ και ο ΕΛΑΣ με βάση τη Συμφωνία της Καζέρτας.

Ο αθηναϊκός λαός τους υποδέχτηκε με σημαίες στους δρόμους.  Αρχικά, ο Παπανδρέου και τα μέλη της Κυβέρνησης ανέβηκαν στην Ακρόπολη, όπου ύψωσαν την ελληνική σημαία. Στη συνέχεια ακολούθησε η δοξολογία στη Μητρόπολη, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος και μελλοντικός Αντιβασιλέας Δαμασκηνός. Αμέσως μετά ο Παπανδρέου εκφώνησε στην Πλατεία Συντάγματος τον θρυλικό «Λόγο της Απελευθέρωσης».

Διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας (1944-1945, 1963, 1964-1965), ανέλαβε πολλές χφορές χρέη υπουργού σε διάφορα υπουργεία και ενώ υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου την περίοδο 1950-1952.

Το 1961 ίδρυσε το κόμμα Ένωσις Κέντρου και στις εκλογές της ίδιας χρονιάς κατήγγειλε βία και νοθεία και ξεκίνησε αγώνα κατά του Καραμανλή για την κήρυξη νέων εκλογών που έμειναν στην ιστορία ως ο ανένδοτος αγώνας.

Το 1964 κέρδισε τις εκλογές με το μεγάλο ποσοστό του 53% και το 1965 συγκρούστηκε με τον νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, και παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις 15 Ιουλίου 1965 λόγω της άρνησης του βασιλιά να του επιτρέψει να αναλάβει την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ακολούθησε μια ταραγμένη περίοδος που οδήγησε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Ένα χρόνο αργότερα ο Γεώργιος Παπανδρέου εκδήλωσε βαριά γαστρορραγία και μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Ωστόσο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Πέθανε την 1η Νοεμβρίου  και κηδεύτηκε δύο ημέρες αργότερα.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή την 1η Νοεμβρίου 1968 και η κηδεία του μετατράπηκε σε λαϊκή διαδήλωση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών με χιλιάδες κόσμου να τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία φωνάζοντας “Δημοκρατία, Δημοκρατία”.

Η ματωμένη Μεγάλη Παρασκευή του Αγρινίου – Η εκτέλεση 120 πατριωτών
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Η ιστορία του πρώτου Πανεπιστημίου του ελληνικού κράτους – Η οικία Κλεάνθη στην Πλάκα, οι ευεργέτες και ο Καποδίστριας
Ρένα Παγκράτη: Η αγαπημένη ηθοποιός των 80ς, η κατάθλιψη και το μοναχικό τέλος – Τι έγραφε το σημείωμε που άφησε πριν πεθάνει
13 Απριλίου 2003: 18 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη, εκεί που βρήκαν τραγικό θάνατο 21 μαθητές (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Η σύγκρουση με τον Βασίλη Τσιτσάνη για τα περίφημα «Καβουράκια» που άφησαν ιστορία (vid)
Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Απόψε ξανά στον ΑΝΤ1 η ταινία για τη θρυλική στιχουργό – Ο θάνατος της κόρης της και ο εθισμός στον τζόγο