Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Γνωρίζετε πότε καταβλήθηκε πρώτη φορά το δώρο των Χριστουγέννων; Ποιοι εργαζόμενοι διεκδίκησαν πρώτοι τον 13ο μισθό

Κάθε Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι παίρνουν από τους εργοδότες τους έναν έξτρα μισθό, το Δώρο Χριστουγέννων που τους επιτρέπει να περάσουν τις γιορτινές ημέρες με μεγαλύτερη οικονομική άνεση.

Κάθε Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι παίρνουν από τους εργοδότες τους έναν έξτρα μισθό, το Δώρο Χριστουγέννων που τους επιτρέπει να περάσουν τις γιορτινές ημέρες με μεγαλύτερη οικονομική άνεση.

Πρόκειται για τον γνωστό και ως 13 μισθό που αποτελεί έξτρα βοήθημα για τους εργαζόμενους. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, η κατάργηση του 13ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους από τις μνημονιακές κυβερνήσεις αποτέλεσε ένα ζήτημα που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Πότε όμως καταβλήθηκε για πρώτη φορά το Δώρο Χριστουγέννων; 

Τον Απρίλιο του 1822 οι τυπογράφοι του Εθνικού Τυπογραφείου στην Κόρινθο ήταν οι εργαζόμενοι που διεκδίκησαν πρώτοι φορά Δώρο Πάσχα. Δεν είναι γνωστό αν τελικά, τους καταβλήθηκαν χρήματα, ωστόσο σύμφωνα με τα έγγραφα από τα Γενικά αρχεία του κράτους, οι εργαζόμενοι έλαβαν παροχές σε είδος.

Από την περίοδο του Μεσοπολέμου, οι εργοδότες έδιναν δώρα στους εργαζόμενους τους εν όψει Χριστουγέννων, ωστόσο με δική τους πρωτοβουλία, καθώς ο νόμος δεν προέβλεπε την καταβολή δώρου. Αρχές της δεκαετίας του '20 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ζητούσαν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το 1925 άρχισαν και οι δημόσιοι υπάλληλοι να απαιτούν από την κυβέρνηση 13ο μισθό.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1925 ήταν η πρώτη φορά που συνδικαλιστές διατύπωσαν αίτημα για την καταβολή του δώρου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, οι υπάλληλοι των ΤΤΤ (Ταχυδρομεία - Τηλεφωνία -Τηλέγραφος), ήταν αυτοί που διατύπωσαν  το αίτημα.

Δύο χρόνια μετά ακολούθησαν απεργίες από τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι ζητούσαν έναν επιπλέον μισθό για τις γιορτές των Χριστουγέννων και το 1927 κυκλοφόρησε η είδηση ότι η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να βοηθήσει οικονομικά τους δημοσίους υπαλλήλους εν όψει Χριστουγέννων,  ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Παναγιώτης Μερλόπουλος έβαλε "φρένο" στις επιδιώξεις της κυβέρνησης Ζαίμη.

Ακολούθησαν κινητοποιήσεις, ωστόσο πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια μέχρις ότου η κυβέρνηση καταβάλλει επίσημα "έκτακτο επίδομα". Το 1944 και 1946 καθιερώθηκαν έκτακτες ενισχύσεις και το ποσό το όριζε ο εκάστοτε υπουργός και το 1951 θεσπίστηκε σχετικός νόμος που όριζε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας δύνανται δια κοινών αποφάσεων να προσδιορίζουν εκτάκτως οικονομικάς ενισχύσεις κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα εις χρήμα ή εις είδος».

Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1980, ο νόμος 1082 που πέρασε από τη Βουλή όριζε το τελικό ποσό και τον χρόνο καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων.

Send this to a friend